Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vásárlási roham előzte meg a teljes lezárást Ausztriában


A Dresdner utca Bécsben a lezárások idején, 2020. november 17. A fotót egy Bécsben élő magyar készítette.
A Dresdner utca Bécsben a lezárások idején, 2020. november 17. A fotót egy Bécsben élő magyar készítette.

Csaknem három hetes lezárás lép érvénybe Ausztriában. Az iskolák távoktatásra állnak át, a nem létfontosságú boltok bezárnak, és egész nap lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. Sok bolt akciókkal akarta kisöpörni a készleteit, de ez nem bizonyult mindig jó ötletnek.

Rendkívül szigorú lezárást vezettek be Ausztriában, keddtől kezdve be kell zárni minden nem létfontosságú boltnak, az iskoláknak, és egész napos kijárási tilalom lép érvénybe. A lezárás első körben december 6-áig tart. Sok bolt megpróbálta az utolsó napokban kisöpörni a készleteit, ezért akciókat hirdettek. Ez azonban sokak szerint katasztrofális ötlet volt, a boltok előtt ugyanis hosszú sorok alakultak ki, pont akkor, amikor az volna a cél, hogy ne gyülekezzenek az emberek.

Nagyot buknak az osztrák boltok

A Humanic cipőbolt végül nyilvánosan elnézést kért, amiért 50 százalékos akciót hirdetett vasárnapra. „Nincs mit szépíteni. Elnézést kérünk” – írta az osztrák tulajdonú üzletlánc Facebookon.

De nem csak cipőért álltak sorba az emberek, a bútorboltok is akciókat hirdettek. Az egyik Linz közelében lévő IKEA-ban úgy összevitatkozott két vásárló a maszkviselésen, hogy végül a rendőrségnek kellett pontot tenni az ügy végére.

Lehet, hogy felelőtlen lépés volt, de nem meglepő, hogy a boltok megpróbálták kihasználni az utolsó napokat, a Johannes Kepler Universität becslése szerint ugyanis a teljes lezárás naponta 130 millió euró bevételkiesést okoz az osztrák kereskedelemnek, azaz ha csak december 6-áig tart is a lezárás, összesen 2,2 milliárd eurót buknak az osztrák boltok.

Bécsi utcakép a kijárási tilalom idején, 2020. november 17.
Bécsi utcakép a kijárási tilalom idején, 2020. november 17.

Tovább kellett szigorítani

Az országban annak ellenére, hogy a magyarországihoz hasonló mértékű korlátozásokat vezettek be éjszakai lakhelyelhagyási tilalommal, tovább nőtt a fertőzöttek száma. November 14-én Ausztriában volt a legmagasabb a hét nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma a lakosság arányában. Ezért keddtől az iskolák távoktatásra állnak át, és még nyomós okkal is legfeljebb egy ember látogathat el másik háztartásba.

A lezárás első napját megelőző 24 órában csaknem 6 ezer új fertőzöttet jelentettek az országban, és 46 újabb embert kellett intenzív osztályra szállítani a koronavírus miatt, így már 658 beteget ápolnak Ausztriában az intenzíven koronavírusos tünetekkel.

Bécsi utcakép a lezárások idején, 2020. november 17.
Bécsi utcakép a lezárások idején, 2020. november 17.

A hétvégi roham után ma már zárva tartanak a boltok, üzletek, csak a gyógyszertárak, élelmiszerboltok és egyéb létfontosságú kereskedések maradhatnak nyitva. A plázákat végül nem zárták be, mivel sok bevásárlóközpontban létfontosságú üzletek is vannak.

A nap 24 órájában lakhelyelhagyási tilalom van érvényben csaknem három hétig az országban, csak dolgozni, orvoshoz és sürgős ügyben kelhetnek útra az emberek, valamint a szabadba is ki szabad menni, de a kormány arra kéri az embereket, ne találkozzanak senkivel, és sportolni is csak egyedül sportoljanak.

Készült a Die Presse, az ORF, a H24 Österreich, a vienna.at és az APA tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG