Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyomkövetővel védik a vadászoktól a ritka fehér zsiráfot


A ritka fehér zsiráf Kenyában.
A ritka fehér zsiráf Kenyában.

Nem egy külön fajról, hanem egy genetikai elváltozásról van szó, ami az állat pechjére az orvvadászok célpontjává teszi. A magányos bika tavasszal maradt egyedül, amikor kilőtték mellőle a nőstényt és a borját.

GPS-nyomkövetőt szereltek a világ egyetlen ismert fehér zsiráfjára Kenyában, hogy így védjék meg az egyedülálló állatot az orvvadászoktól. Bár nem tudni róla, hogy lenne hozzá hasonló a Földön, a zsiráfbikának még nincs neve.

Nem albínó

A fehér zsiráf egyedül maradt, miután a nőstényt és a borját márciusban megölték a vadorzók, nyilatkozta a Ishaqbini Hirola Community Conservancy rezervátum kedden. Egy ritka, leucizmusnak nevezett genetikai elváltozás okozza, hogy az állat fehér. Ilyen fehér állatokat, például dámszarvasokat, Magyarországon is lehet látni olykor, a Vadászati állattan szerint a magyar dámszarvas állomány közel 1 százalékánál tapasztalható a leucizmus.

Bár a köznyelvben sokszor az albinizmussal keverik, az egyik fontos különbség, hogy a leucizmus nem érinti az állat szemét, nem okozza az albinizmusnál ismert vöröses színt. A zsiráf azonban még így is eléggé kilóg Afrika vadonjában, ami célponttá teszi az orvvadászok számára.

Zsiráfok egy nemzeti parkban Kenyában, 2012. december 16.
Zsiráfok egy nemzeti parkban Kenyában, 2012. december 16.

GPS-szel védik a vadorzóktól

A ritka állat jelenleg a szomáliai határhoz közel kószál, és a szarvára erősített GPS-jeladó segítségével követni tudják a vadvédők, merre jár. Az állat megjelölésére több szervezet fogott össze, köztük a Kenya Wildlife Service, a Northern Rangelands Trust és a Save Giraffes Now.

A zsiráfokat nem csak a húsukért vagy a trófeájukért ölik meg, de például Tanzániában úgy hiszik, hogy az állatok velője és agya gyógyítja az AIDS-et. A Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig egyes közösségeknél státuszszimbólumnak számít a zsiráffarok.

2018-ban egy fekete zsiráf leölése okozott botrányt

2018-ban nagy vihart kavart, amikor egy amerikai vadász a Twitteren dicsekedett el azzal, hogy lelőtt egy ritka fekete zsiráfot Dél-Afrikában. A közösségi médiában rengeteg támadás érte a nőt, aki azzal védekezett, hogy a nagyvadvadászok által kifizetett pénzek segítenek a vadállomány megőrzésében, és a kilőtt vad már amúgy is „túl öreg volt”.

Készült az AP és a New York Times tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG