Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megugrott a brit válások száma, a járvány csak ronthat a helyzeten


Egy csókolózó pár képe tükröződik a vízen Örményországban.
Egy csókolózó pár képe tükröződik a vízen Örményországban.

Csaknem egyötödével ugrott meg a válások száma 2019-ben a brit lakosság döntő többségét adó Angliában és Walesben. A Covid előtti adatok ötéves rekordot döntöttek, a járvány idején pedig a korábbinál többen érdeklődtek a válás lehetősége iránt.

A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) friss adatai szerint tavaly 107 599 külön neműek közötti házasság végződött válással a brit lakosság az adatok szempontjából gyakran együtt kezelt Angliában és Walesben. Mindez 18,4%-os ugrás az előző évhez képest - számolt be a hírről a BBC. Az egynemű házasságok közül 822 végződött válással, ami közel duplája az egy évvel korábbi adatnak.

A válási csúcsot a 2014-es év tartja, amikor 111,169 házasságot bontottak fel a briteknél. A statisztikai hivatal ugyanakkor hozzátette, hogy a tavalyi nagyszámú válás részben az előző évből fennmaradt és csak késve lezárt válóperek miatt ugorhatott meg.

Sajátos brit jogi megfogalmazás a közös megegyezésre

A legfőbb válóok Angliában és Walesben a “nem józan magatartás” volt. Ez valójában egy következmények nélküli jogi formula, amit az egymástól elhidegült párok használnak, hogy a bíróság előt ne számítson egyikük hibájának sem a válás.

Ezt a megoldást a feleségek 49%-a és a férjek 35%-a említette heteroszexuális házasságok felbontásakor. A homoszexuális nők közötti válások esetében 63%, a homoszexuális férfiaknál 70%-ban volt ez a válóok.

A brit törvények szerint a váláshoz az egyik félnek vagy hűtlenségre, nem józan magatartásra vagy elhagyásra kell hivatkoznia. Az is szabály, hogy az egyik házastárs kezdeményezheti a válást, de csak akkor, ha ebbe mindketten beleegyeznek és ha két évet külön éltek le a házastársuktól (ami lehet olyan is, hogy egy fedél alatt, de más szobában alszanak). Ha valaki partnere beleegyezése nélkül akar válni, akkor ahhoz öt év különélés a feltétel.

A statisztikából az is kiderült, hogy a szigetországban a házasságok átlagidőtartama 12,3 év.

Hivatalos adat nincs, de az ügyvédek szerint ront a helyzeten a COVID-19

Arról, hogy hogyan hatott ki a házasságokra a pandémia, még nincs hivatalos brit statisztikai adat. Ugyanakkor a brit családi ügyvédek válóperek sokaságát jósolják a karantén utáni időkre, mivel tapasztalatuk az, hogy a koronavírus-járvány megterheli a kapcsolatokat.

A Co-op Legal Services nevű ügyvédi iroda szerint 2020. szeptemberére 300%-kal ugrott meg az a válási lehetőségekről szóló megkeresések száma az előző év hasonló időszakához képest. A cég szerint a párok egy részének jót tett a karantén, mert több időt tölthetnek együtt.

A megingott kapcsolatban élőket viszont arra késztethette, hogy ebben a helyzetben hozzák meg a nagy döntést. Az iroda adataiból az is kiderült, hogy a legtöbben pénteken és kedden fordulnak kérdéssel hozzájuk a válással kapcsolatban.

Ha az embernek nem tetszett annyira a párja, korábban néha elmehetett otthonról, hogy ne lássa. Ezt azonban nem lehet megtenni a karantén idején” - jellemezte az összezártságból fakadó egyik gondot Shrine Khoury-Haq, a cég pénzügyi főnöke a Guardian című lapnak.

Az alacsonyabb jövedelmű brit lakosoknak jogi segítséget nyújtó Állampolgári Tanácsadó Iroda (Citizens’ Advice Bureau) szerint náluk is érezhető a trend: 2019-hez képest idén szeptemberben például 25%-kal volt több látogatója az Iroda válási oldalának. A

A vírus miatt világszerte nőtt a válási kedv

Hasonló a helyzet más országokban is. Wuhanban, a pandémia epicentrumaként ismert kínai városban a 70 napos karantén feloldása után dupljára ugrott a válási ráta - számolt be a helyzetről a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű szócsövének tartott Global Times. (Ez azonban annak is betudható volt, hogy a lezárás idején nem lehetett válást kezdeményezni).

Magyarországon a sajtó arról cikkezett, hogy 15-20 %-kal emelkedett meg a válóperek száma.

Az Egyesült Államokban már a pandémia kezdeti szakaszában, áprilisban 34%-kal többen érdeklődtek a válás iránt, mint egy évvel korábban.

Érdekes módon főleg a friss házasokban merült fel a gondolat: az öt hónapnál rövidebb ideje házasságban élők egyötöde kezdeményezett válást, ami az egy évvel korábbi adat duplája.

Meglepő módon a konzervatívabbnak tartott déli államokban 2-3-szor több pár akarta felbontani házasságát, mint más szövetségi államokban.

Katasztrófa-görbe jósolja meg a trendet

A National Law Review nevű, jogi ügyekkel foglalkozó amerikai magazin és weboldal szerint egy tudományos modell segít megjósolni a válási trendet.

Az ügyvédek ehhez a mentális egészségi kockázatok leírására is használt, “kollektív katasztrófa reagálás görbét” alkalmazzák.

A modell nyomon követi, milyen fázisokon megy át egy traumát elszenvedő közösség és hogy mennyire erős benne az összetartás érzése.

A kezdeti időszakot “az együtt megoldjuk” hozzáállás jellemzi, de ezután egyből következik a “kiábrándultság” fázisa.

Szakértők szerint amikor megnőnek a kapcsolaton kívülről származó stressz-tényezők, akkor a párok gyakran akaratukon kívül egymáson vezetik le a feszültséget. Így, az Egyesült Államokban 2020-ban 9%-kal ugrott meg a háztartáson belül erőszak miatti hívások száma az ezzel foglalkozó országos forróvonalra.

XS
SM
MD
LG