Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ököllel és disznóbéllel támadt a tajvani ellenzék a kormányra


A képviselők disznóbelet is bevetettek a fővárosban, Tajpejben, 2020. november 27-én.
A képviselők disznóbelet is bevetettek a fővárosban, Tajpejben, 2020. november 27-én.

Az ellenzéki Kuomintang képviselői ököllel és disznóbéllel támadtak az ellenfeleikre a helyi parlamentben, írja a Reuters.

A vitaa disznóimport kapcsán mérgesedett el. Caj Jing-ven elnök ugyanis bejelentette, hogy a kormány jövő év elejétől engedélyezni fogja a raktopaminnal (C18H23NO3) kezelt amerikai disznók behozatalát.

Ez a hatóanyag leegyszerűsítve az állatok emésztését segíti, de be van tiltva a világ legtöbb részén, mert komoly biztonsági aggályok merültek fel vele kapcsolatban. Összesen több mint 150 országban van betiltva, például az egész Európai Unióban is. A tajvani kormány egyébként emellett engedélyezte a 30 hónapnál idősebb amerikai marhák importját is.

Az USA üdvözölte a kereskedelmi akadályok megszüntetését, de a fő tajvani ellenzéki erő, a Kuomintang hevesen ellenezte a lépést, a biztonsági aggályokra hivatkozva.

Ezt azzal is nyomatákosították, hogy szeptember közepe óta fizikailag nem engedték oda a parlamenti pódiumhoz beszélni a kormányfőt.

Ezt elégelte meg a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP), és a képviselőik tesükkel folyosót nyitottak a kormányfőnek, hogy eljusson a pódiumig. A Kuomintang képviselői viszont sípokkal, dudákkal, transzparensekkel és egy vödör disznóbéllel próbálták megakadályozni, hogy ez sikerüljön.

A fizikai erejük erejük mellett disznóbelet is bevetettek a tajvani Kuomintang képviselői a helyi parlamentben, 2020. november 27-én.
A fizikai erejük erejük mellett disznóbelet is bevetettek a tajvani Kuomintang képviselői a helyi parlamentben, 2020. november 27-én.

Kitört a verekedés is, és végül a kormányfő vissza is vonult. A DPP elítélte az esményeket, szerintük "undorító" volt az akció és "bűzlött" a parlament utána. A Koumintang kitart amellett, hogy a disznóügyi döntés veszélyes az egészségre.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG