Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szoros verseny várható a romániai parlamenti választásokon


Helyi idő szerint reggel 7 és este 9 óra között tart a voksolás a romániai parlamenti választásokon. A kétkamarás parlament képviselői, illetve szenátori mandátumairól dönt az ország mintegy 19 millió szavazópolgára megyei pártlistás arányos választási rendszerben.

A töredékszavazatok is számítanak

Mindenki csak abban a választókerületben adhatja le szavazatát, ahol igazolható lakcímmel rendelkezik. A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el.

A töredékszavazatok nem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd - helyben vagy más megyében - további mandátumokként hasznosulnak.

A romániai parlamenti választások közben a sajtónak nyilatkozik Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. 2020. december 6.
A romániai parlamenti választások közben a sajtónak nyilatkozik Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. 2020. december 6.

Szigorú járványügyi biztonság

A koronavírus-járvány miatt egyszerre legfeljebb öt szavazó lehet jelen a szavazókörökben, maszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a legalább egyméteres távolságot.

Mindenkinek magának kell behelyeznie a személyi igazolványát a leolvasóba, valamint ráragasztania igazolványára a voksolást igazoló matricát. Ezen felül érkezéskor és távozáskor is fertőtlenítenie kell a kezét minden szavazónak.

A magyar szervezetek közösen indulnak

A közvélemény-kutatások szoros versenyt jósolnak a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a tavaly óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) között.

A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáin helyet kaptak az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei is.

Amint azt már korábban is megírtuk, az Összmagyar Listaként is emlegetett közös jelöltlista belföldi jelöltjeinek száma 566, plusz öt jelölt indul a külföldi szavazókörzetekben. A parlamentbe kerüléshez szükséges küszöb 5%-os, amit az önkormányzati választásokon a két szervezet együtt nem ért el. 2015-től alternatív választási küszöb is érvényes a parlamenti választásokon Romániában, miszerint a legalább négy megyében húsz százalékos támogatottságot elérő politikai alakulatok akkor is bejutnak a törvényhozásba, ha egyébként országos szinten nem lépik át az ötszázalékos küszöböt. Elemzők szerint azonban az erdélyi magyarság számára teljes “súlyvesztést” jelentene, ha az RMDSZ nem “ugraná meg az öt százalékos” küszöböt.

Belföldön több mint 18 ezer, külföldön pedig - ahol már szombaton megkezdődött a szavazás - csaknem 750 szavazóhelyiségben adhatják le voksaikat a választópolgárok.

Jelöltek

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, országos szinten idén 7.136 jelölt indul a 465 képviselői és szenátori székért. Romániában a képviselők és szenátorok bére az országos minimálbér kilencszereseként van megállapítva, ez 18.720 lej, mintegy 3900 euró.

Emellett számos juttatásban is részesülnek. Így például a bukaresti lakhatás, az utazási költség teljes megtérítését, de a telefonszámlákat is a parlament fizeti ki. A képviselői irodák kiadásai sem a képviselők, szenátorok vállát nyomják. Az alkalmazottak fizetésétől a bérköltségen át, a számlákig mindent elszámolhatnak.

Készült a Szabad Európa és az MTI tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG