Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tízezren követelték a moldáv kormány lemondását


Tüntetés Chisinauban. 2020. december 6.
Tüntetés Chisinauban. 2020. december 6.

Több tízezren követelték a kormány lemondását és új választások kiírását egy moldovai tüntetésen, ahol a nemrég megválasztott államfő is felszólalt. Maia Sandu hívei szerint a kormány akadályozza az elnök fellépését a korrupció ellen.

“A parlamentnek távoznia kell, és a legrövidebb út a kormány lemondása" – mondta a moldáv fővárosban, Chisinauban tartott tüntetésen az ország novemberben megválasztott elnöke. Az EU-párti politikusnak tartott Maia Sandut még nem iktatták be hivatalába.

A parlamentnek távoznia kell

Pár napja a moldáv parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amellyel kivonta az államfő hatásköréből, és a törvényhozás alá rendelte az információs és biztonsági szolgálat felügyeletét.

Sandu korrupcióval és káoszkeltéssel vádol

Bár Moldovában a járványügyi korlátozások alapján elvileg nem tarthatók ötven főnél népesebb rendezvények, a rendőrség nem avatkozott be.

Maia Sandu korrupcióval vádolta meg az Ion Chicu vezette kabinetet, és Igor Dodon távozó államfőt azzal vádolta, hogy káoszt provokál, és súlyosbítja a válságot az országban.

A moldáv ellenzék szerint az oroszbarát Dodon hívei által uralt parlament legutóbbi lépésének egyedüli célja az, hogy megakadályozzák a korrupciós ügyek kivizsgálását, és gyengítsék az ellenzékiek által támogatott államfő befolyását a kormánnyal és az őket támogató parlamenttel szemben.

Maia Sandu november 1-én nyerte meg az elnökválasztást a chisinaui kormány által támogatott, oroszbarát jelölttel, Igor Dodonnal szemben. Sandu többek között az Európai Unióhoz való közeledés politikáját hirdette, és ezzel szembe került az országot jelenleg kormányzó Szocialista Párttal, amely a parlamenti képviselők többségét is adja.

A titkosszolgálatok segítségével az államfő lépéseket tehetne az elmúlt évek korrupciós ügyeinek feltárására, és az ellenzék szerint a szocialista többségű parlament ennek elkerülése érdekében akarja megkötni Sandu kezét. A hétvégi tüntetésen Maia Sandu azt mondta, Igor Dodon (aki a Szocialista Párt volt elnöke) nem hajlandó belenyugodni a vereségébe, ezért válságba taszítaná az országot.

A beiktatásig még átmehet a vitatott törvény

Maia Sandu megválasztását hivatalosan december 10-én erősíti meg az alkotmánybíróság, a bekitatására pedig december 24-én kerül sor. Ez alatt az idő alatt a parlamenten átmehet a titkosszolgálati törvény, ennek megakadályozására a tüntetők a parlament feloszlatását, a kormány lemondását, és előrehozott parlamenti választások kiírását követelik.

A moldáv kormánypárt a közelmúltban más, vitatott döntéseket is meghozott, a parlament elfogadott például egy törvénymódosítást, amely speciális státuszt ad az orosz nyelvnek, és engedélyezte korábban korlátozott orosz tévécsatornák működését. Szintén tiltakozásokat váltott ki az áfa emelése a jövő évi költségvetésben – a döntés ellen vasárnap, az ellenzéki tüntetésektől függetlenül a gazdák szerveztek tüntetést, traktorokkal és kombájnokkal vonultak fel Chisinau külvárosában.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG