Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Forbes: Angela Merkel a világ legbefolyásosabb nője


Angela Merkel német kancellár a heti kormányülés előtt Berlinben, 2020 szeptember 23-án.
Angela Merkel német kancellár a heti kormányülés előtt Berlinben, 2020 szeptember 23-án.

A Forbes magazin legbefolyásosabb nőket számba vevő listáján főleg politikusok uralják a mezőnyt, de szép számmal kerültek be nagyvállalatok vezetői is.

Ismét Angela Merkel német kancellár áll a Forbes magazin azon listájának élén, ahol a világ 100 legbefolyásosabb nőjét próbálták meg rangsorba állítani.

A listán tíz államfő, 38 nagyobb cég vezérigazgatója és 5 szórakoztatóipari szereplő is van. Angela Merkel helyezése nem igazán meglepő, tizedik éve vezeti ezt a listát a GDP alapján a világ negyedik legerősebb országának kancellárja.

A második helyen Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerepel. Őt a magyar olvasók régebbről is ismerhetik, ő volt az IMF főigazgatója, amikor 2011-ben egyre gyengébb kategóriába sorolták a nagy hitelminősítők a magyar állampapírokat, az euró pedig 316 forintnál drágább lett már.

A magyar kormány akkkor az IMF-hez fordult segítségért, de nem jött létre végül semmilyen megállapodás.

A harmadik helyen Kamala Harris frissen megválasztott amerikai alelnök található. Egyéb érdemei mellett már hivatalba lépése előtt is ikonikussá vált, ahogy az alelnökjelölti vitán rendre figyelmeztette Mike Pence alelnököt, hogy ne vágjon folyton közbe, amikor ő beszél ("I'm speaking").

A negyedik helyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerepel, ötödik Melinda Gates.

A listán a teljesség igénye nélkül 37. Caj Jingven tajvani elnök, vagy az 52. helyen Erna Solberg norvég miniszterelnök. A hatodik helyezett Mary Barra a General Motors vezérigazgatója, nyolcadik pedig Ana Patricia Botín. Utóbbi a Santander bankcsoport elnöke, ahogy egyébként már az apja is az volt.

Magyar állampolgár nem szerepel a listán, a régióból Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a 83.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG