Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megfejtették a legrejtélyesebb sorozatgyilkos titkos üzenetét


A horoszkópos gyilkos (Zodiac Killer) rendőrségi fantomrajza a San Franiscó-i rendőrségnél, 1999. decembereréből.
A horoszkópos gyilkos (Zodiac Killer) rendőrségi fantomrajza a San Franiscó-i rendőrségnél, 1999. decembereréből.

Több mint ötven év után megfejtették a horoszkópos gyilkos egyik titkosírással írt üzenetét. A máig ismeretlen személyazonosságú sorozatgyilkos a rendőrségnek írt levelét amerikai, ausztrál és belga kódfejtőknek sikerült dekódolniuk.

A Zodiac Killer, magyarul zodiákus gyilkos vagy horszkópos gyilkos az elmúlt évszázad egyik leghírhedtebb feltáratlan gyilkosságsorozatának elkövetője.

A sorozatgyilkos, akit sosem kaptak el, és még a kilétét sem sikerült soha kideríteni, az 1960-as és 70-es években garázdálkodott az Egyesült Államokban, elsősorban Kalifornia északi részén, a San Franciscó-i öböl és a Tahoe-tó környékén. A gyilkosságsorozat 1966-ban kezdődött egy kaliforniai diáklány, Cheri Jo Bates megölésével.

A bűntett után egy hónappal valaki egy levelet küldött a rendőrségnek, amiben azt állította, ő volt a tettes, és újabb gyilkosságokkal fenyegetőzőtt.

50 éves rejtély

A következő években az ismeretlen levélíró további gyilkosságokkal dicsekedett a rendőrségnek levelekben, amelyeket az ország több különböző részén követett el.

A támadások hasonlósága, szemtanúk beszámolói és a levelekben leírt részletek, és az esetenként a levél mellé küldött véres ruhadarabok alapján a rendőrség megállapította, hogy legalább öt ember haláláért ugyanaz a férfi felelős, de az elkövetőt mindmáig nem sikerült azonosítani.

A zodiákus gyilkos (ez a nevet először egy 1969-ben használta először egyik levele aláírásaként, a sajtó azóta ezen a néven hivatkozik a sorozatgyilkosra) üzeneteiben azt állította, összesen 37 embert ölt meg, bár erre nincs bizonyíték, legalább öt gyilkosságot viszont biztosan a zodiákus követett el.

A levelekhez idővel titkosírással írt üzeneteket is mellékelt, amelyekről azt állította, a megfejtésével különböző információkat deríthetnek ki róla a rendőrök, többek között a valódi nevét is.

Néhány tikosított üzenetet sikerült is megfejteni, az egyik például egy állítólag a gyilkos által elrejtett időzített bomba helyét tartalmazta – ezt az üzenetet azóta nem sikerült dekódolni, de ez valószínűleg eleve csak blöff volt, mivel akkoriban sehol sem történt pokolgép okozta robbanás.

A rendőrség is megerősítette, hogy megvan a megfejtés

A zodiákus gyilkos kódolt üzenetinek nagy részét szintén nem sikerült megfejteni, azonban egy a YouTube-ra feltöltött videó és a CNN beszámolója szerint nemrég egy önkéntesekből álló nemzetközi csapat dekódolta az egyik levelet, amit sorozatgyilkos a San Franciscó-i helyi lapnak, a Chronicle-nek küldött el 1969-ben.

A háromtagú csapat, név szerint David Oranchak amerikai szoftverfejlesztő, Jarl Van Eycke belga programozó és Sam Blake ausztál matematkus az úgynevezett 340-es kód megfejtését először az FBI-nak és a San Franciscó-i rendőrségnek küldték el, majd miután a hatóságok engedélyt adtak rá, a nyilvánosság számára is közzétették a megfejtett üzenetet.

A nemzetközi csapat az üzenet megfejtésére egy speciális szoftvert fejlesztett ki. Oranchak, aki elmondása szerint 2006 óta próbálja megfejteni a zodiákos gyilkos titkosírását, azt mondta, a program a kód több mint 650 ezer lehetséges olvasatát vette sorra, mielőtt megtalálta a helyes variációt.

A levél alapján nem derült ki, ki lehetett a zodiákus gyilkos, csak olyan kijelentéseket tartalmaz, amelyek az elkövető más, már ismert leveleiben is szerepeltek. A kódolt üzenet fordítása a következő:

„Remélem, jól szórakoznak, miközben próbálnak elkapni.

A tévében nem én voltam, ami felvet rólam egy szempontot.

Nem félek a gázkamrától, mert legalább hamarabb a paradicsomba juttat

Mert most elég rabszolgám van, akik nekem dolgoznak, míg másoknak semmijük sem lesz, amikor a paradicsomba kerülnek, ezért félnek a haláltól

Nem félek, mert tudom, hogy könnyű lesz az új életem a paradicsomi halálban.”

Az eredeti levél címzettje, a Chronicle kérdésére az FBI és a rendőrség megerősítette, hogy magánszemélyeknek valóban sikerült megfejteni a zodiákus gyilkos egyik kódolt üzenetét.

A nyomozók elmondták azt is, hogy tovább dolgoznak az 50 éves rejtély megoldásán, valamint, hogy a mai napig kapnak tippeket a lakosságtól, akik tudni vélik, hogy ki volt a zodiákus gyilkos, de ezek nagy része nem vezet sehova.

A médiában több lehetséges elkövetőről is megjelentek spekulációk, köztük a legnagyobb figyelmet egy 1992-ben elhunyt Arthur Leigh Allen nevű férfi kapta, akire egy időre a rendőrség is felfigyelt, de eddig nem került elő érdemleges bizonyíték arra, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz.

A kódfejtésben közreműködő matematikus, Sam Blake szintén úgy nyilatkozott, tovább próbálkoznak majd a gyilkos leveleinek megfejtésével, hátha idővel sikerül legalább jelképesen igazságot szolgáltatni az áldozatok hozzátartozóinak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG