Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Habzik a Rába, több helyen megfigyelték a folyón a szennyeződést


A habzó Rába Szentgotthárdnál 2011. február 28-án
A habzó Rába Szentgotthárdnál 2011. február 28-án

A nicki műgátnál, Szentgotthárdnál, Alszószölnöknél és Körmendnél is vastag fehér hab jelent meg a folyón.

Az egyik Facebook-csoport tagjai töltöttek fel több képet is "A mi Rábánk és a környező természet" nevű csoportba oldalra az ismeretlen eredetű szennyezésről.

A Vas megyei hírportál azt írja, hogy jelezték a problémát az illetékes Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál. Mint kiderült, a szervezet már értesült a jelenségről, a gátnál szemrevételezték a habot, a szaga és textúrája alapján azt állapították meg, hogy nem külső vegyi szennyezésből származik.

Műanyagfolyammá változott a Tisza az ukrán szemét miatt.
Műanyagfolyammá változott a Tisza az ukrán szemét miatt.

A Facebook-csoport posztjaiban több hozzászóló az ausztriai áradásokkal magyarázza a jelenséget, mások tudni vélik, hogy a Rába menti települések szennyvíztelepeiről a folyó áradásakor rendszeresen a Rábába engedik a szennyvízkezelés után visszamaradt anyagot.

Az ügyben kerestük az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Felső-Tisza-vidék szennyeződés térkép
Felső-Tisza-vidék szennyeződés térkép

Évek óta rendszeresen visszatérő jelenségről van szó

2007-ben és 2008-ban szinte teljesen eltűntek a turisták és a horgászok a nicki műgát környékéről a rendszeres habzás miatt. Környezetvédők akkor azt állapították meg, hogy osztrák oldalon kommunális szennyvizet engedtek a folyóba tisztítás és szűrés nélkül. Az idén azonban magyar és osztrák szakemberek közösen végeztek vízminőségi felmérést a Rábán, és tapasztalataik szerint osztrák részen a bőrgyárakból a folyóba vezetett tisztított szennyvíz értékei jóval az előírt határértékek alatt maradtak - mondta az MTI-nek Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A szakember azt mondta, hogy vasárnap délután gátőr kollégájuk Szentgotthárdnál már csak a nyomait találta a habzásnak, amit vélhetően az okozott, hogy, hogy árhullám vonult le a folyón, közben pedig korábban elhelyezett trágya, esetleg a holtágakban összegyűlt bomló falevél anyaga mosódhatott a vízbe, ez okozhatott a duzzasztóknál habzást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG