Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyarok tartják saját országukat a leginkább kisebbségellenesnek


Szivárványszínű zászló a brüsszeli Le Detour melegbáron 2020. december 2-án.
Szivárványszínű zászló a brüsszeli Le Detour melegbáron 2020. december 2-án.

37 országban kérdezték meg a lakosokat, eszerint ezt gondoljuk a saját országunkról.

Óriásit esett vissza Magyarország az OECD azon listáján, ami azt mérte fel, hogy a helybeliek szerint mennyire jó náluk valamilyen jellemző kisebbséghez tartozóként élni.

Egészen pontosan alábbi lista azokat mutatja, akik szerint az az ő településükön jó élniük:

  • az etnikai kisebbségekhez tartozóknak,
  • a melegeknek,
  • és a bevándorlóknak is.

A lista tehát azon válaszadók arányát mutatja, akik szerint mindhárom csoportnak jó körülményeket biztosít a válaszadó környezete.

Ez alapján 2008-ban Magyarországon még úgy érezték a válaszolók, hogy az
OECD-átlagnál jobb körülményeket biztosítunk. 2018-ra viszont az összes vizsgált ország közül már Magyarország szerepelt a legrosszabbul.

Átlagosan is csökkent egy kissé a vizsgált arány, de országonként nagyon különbözhetnek a folyamatok. Fontos azt is megjegyezni, hogy ez nem az adott kisebbségek tényleges tapasztalatain alapul, hanem a válaszadók értékelésén.

Így a listából különösen nem következhet olyan állítás, hogy például ez alapján Szlovákiában átlagosan lényegesen rosszabb lenne bevándorlóként élni, mint Mexikóban.

Itt elolvashatja a teljes jelentést is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG