Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: "Manfred Weber haragszik Magyarországra"


 Orbán Viktor arcképe tükröződik az üvegben, amint távozik az EU-csúcstalálkozóról Brüsszelben 2020. december 11-én.
Orbán Viktor arcképe tükröződik az üvegben, amint távozik az EU-csúcstalálkozóról Brüsszelben 2020. december 11-én.

A magyar miniszterelnök szerint az Európai Néppárt frakcióvezetőjét a harag vezérli Magyarország ellen, azért kritizálja a magyar kormány politikáját.

Nemrég Manfred Weber élesen bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő politikáját a német Welt am Sonntagban megjelent véleménycikkében. A német néppárti politikus egyebek között arról ír a konzervatív lapban, hogy a jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság ösztönzése nem hatékony eszköz a társadalmi kihívások leküzdésére.

Most Orbán Viktor a magyar kormányzati kommunikáció angol és német nyelvű felületén, az About Hungary-n reagált a német politikus írására. Az írás fölé beszúrták a „szamizdat” szó szótári definícióját, mióta ugyanis a Project Syndicate vitaoldal a minőségi standardjaira hivatkozva nem közölte le Orbán Viktor válaszát Soros György véleménycikkére, a miniszterelnök azt hangoztatja, hogy ő nem kap médianyilvánosságot, és csak szamizdat (szerk. - jellemzően kézzel készült, sokszor illegálisan terjesztett füzet, röpirat) formájában tudja közreadni a véleményét. Igaz ezt a képet némileg árnyalja a Szabad Európa a magyar közmédiáról szóló cikksorozata.

„Weber haragszik Magyarországra”

Orbán Viktor szerint Manfred Weber ugyanazokat a politikai intézkedéseket támadja, amelyek az elmúlt 10 évben lehetővé tették, hogy csökkenjen az államadósság, a munkanélküliség, miközben nőttek az átlag és a minimálbérek is. A magyar miniszterelnök arra is kitér, hogy Magyarország költi a legtöbbet arányaiban a családok támogatására, a kultúrára és a sportra.

„Ki van akkor rossz úton?” – írja Orbán, aki szerint Weber haragszik Magyarországra, amiért – a magyar miniszterelnök állítása szerint – a német politikus a magyarok miatt nem lehetett az Európai Tanács elnöke. „Ez így is van” – vélekedik a magyar miniszterelnök, aki szerint „nem helyes” ha egy európai vezető céljait elködösíti a „gyűlölet és a harag”.

Orbán szerint Weber belépett a „baloldal elit klubjába”, ahol jelenleg abszurd politikai berendezkedés uralkodik, amely szerint a jobboldalon csak szélsőséges eszmék vannak, ezért a puszta létezése veszélyes. Szerinte ugyanez a berendezkedés „rúgta ki a briteket a Néppártból, majd az EU-ból is”, és akar megszabadulni a „Fideszhez hasonló keresztény konzervatívoktól”.

Orbán szerint a Néppárt balra nyit

A magyar miniszterelnök szerint veszélyes úton indult el a Néppárt, amikor „elkezdett nyitni a szociáldemokraták, a balliberálisok és zöldek felé”. „Ki tudja, hol lesz ennek a vége?” – olvasható Orbán írásában.

„Az embereknek Brüsszelben meg kell érteniük, hogy mi Közép-Európában nem kevésbé vetjük meg Marxot, Lenint és a kommunizmust, mint a nácikat vagy a nemzeti szocializmust.”

Orbán arról is beszél, hogy Közép-Európa „nem fogja feladni a keresztény értékeit, a nemzeti kultúráját, és a hagyományos – és számunkra egyetlen – családmodelljét”. A magyar miniszterelnök szerint téves az az elképzelés, hogy az Európai Parlamentet a nemzeti parlamentek fölé helyezzék, mivel szerinte az EU szabad nemzetek szövetsége, és nem egy homogenizált Európa a célja.

„Hibát követnek el, ha ahelyett, hogy elfogadnák a kulturális és történelmi különbségeinket, megpróbálják ránk erőltetni a migránsokat, szankciókkal fenyegetnek, a források megvonásával, kiéheztetnek minket, és más válogatott kínzásokat alkalmaznak” – írta Orbán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG