Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra a pszichiátriára kényszerítették a szibériai sámánt, aki "kiűzte" volna Putyint a hatalomból


A jakut sámán, Aleksznadr Gabisev azért indult 6hatezer kilométerre Moszkvába, hogy egyfajta "ördögűzéssel" távolítsa el a Kremlból Putyin elnököt. Putyint 2019. szeptember 12.
A jakut sámán, Aleksznadr Gabisev azért indult 6hatezer kilométerre Moszkvába, hogy egyfajta "ördögűzéssel" távolítsa el a Kremlból Putyin elnököt. Putyint 2019. szeptember 12.

Elfogták és ismét egy pszichiátriai osztályra kényszerítették azt a híresebb jakutföldi sámánt, aki már többször útra kelt Szibériából, hogy Moszkvába érve "kiűzze" Vlagyimir Putyin elnököt a Kremlből.

Alekszandr Gabisev sámán már többször hirdetett nyilvános gyalogmenetet Szibériából a nagyjából hatezer kilométerre Moszkváig. A meghirdetett célja rendre az volt, hogy odaérve "kiűzze" Putyin elnököt a hatalomból, írja a Szabad Európa orosz szolgálata.

Január 9-én újra bejelentette, hogy szülőföldjéről megpróbál lóháton eljutni a fővárosba, a korábbiakhoz hasonló céllal. A támogatói autóval követhették volna.

Azonban Gabisevet szerdán elfogták a hatóságok Jakutszkban, és egy pszichiátriai intézetbe kényszerítették a Nyílt Oroszország ellenzéki csoport jogi koordinátora, Alekszej Prjanyisnyikov szerint. A hatóságok nem sok információt adtak arról, hogy pontosan miért volt erre szükség.

"Jelenleg mi sem tudjuk, hogy milyen alapon fogták el. Azt hiszem holna tudhatjuk meg a részleteket"

- mondta Prjanyisnyikov.

A sámán először 2019 márciusában került be a hírekbe. Akkor kijelentette, hogy Putyin "gonosz", és hogy Moszkvába fog gyalogolni, hogy kiűzze az elnököt a hivatalából.

Majd több, mint kétezer kilométert gyalogolt, út közben pedig oroszok százaival beszéltgetett. Ahogy egyre ismertebbé vált, az emberek elkezdték felrakni a közösségi médiába ezeknek a beszélgetéseknek a videóit. A videókat milliók nézték meg.

Aztán mikor 2019 júliusában elérte a Bajkálontúli terület fővárosát, Csitát, „Oroszország Putyin nélkül” jelszóval 700 fős gyűlést tartott.

„Isten azt mondta nekem, hogy Putyin nem ember, hanem démon és megparancsolta, hogy űzzem el”

- mondta akkor a sámán. Az akkori menetelésnek az vetett véget, hogy néhány hónappal később, szeptemberben Burjátföldön őrizetbe vették a hatóságok és kórházba zárták. A lépésben sokan a szovjet idők megoldását látták, akkoriban ugyanis sokszor ilyen módszerrel hallgattatták el az ellenvélményeket.

A sámánok évszázadok óta gyógyítóként és jövendőmondóként tevékenykednek Szibériában. A szovjet időben a hasonló misztikusokat keményen elnyomták, de mostanában Szibéria elzártabb részein kezdenek újra népszerűbbek lenni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG