Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hét év börtönre ítéltek egy iráni professzort, mert elutazott egy prágai tanfolyamra


Dátum nélküli fénykép egy ahvazi börtönből, Irán délnyugati részéről.
Dátum nélküli fénykép egy ahvazi börtönből, Irán délnyugati részéről.

"Ellenséges állammal való együttműködés" volt a vád Reza Eszlámi egyetemi tanár ellen, aki hiába állította, hogy munkájának semmi köze nem volt a politikához.

Iránban az egyik „forradalmi bíróság” hét év börtönre ítélt egy jogászprofesszort „ellenséges állammal való együttműködés” miatt . Reza Eszlámit, a teheráni Sahid Behesti Egyetem oktatóját eltiltották a tanítástól és attól is, hogy elhagyja az országot.

Az elítélt és képviselői fellebezhetnek az amerikai szankciókkal sújtott Abolghasszem Szalavati bíró által hozott ítélet ellen.

A „Halál bírójának” is nevezett Szalavati a Teheráni Forradalmi Bíróság 15. ügyosztályán elnökök és ismert arról, hogy kemény, nem egyszer halálos ítéleteket hoz újságírók, jogvédők, aktivisták és mások ellen. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma ezért zárolta bármilyen amerikai joghatósági területen fellelhető vagyonát és megtiltotta az amerikai állampolgároknak a vele folytatott pénzügyi tranzakciókat.

A bíró által elítélt Eszlámi professzor iráni-kanadai kettős állampolgár, aki a kanadai McGill Egyetemen diplomázott. Eszlámit tavaly májusban tartóztatták le „ellenséges állammal való együttműködés” vádjával, mivel egy jogász-továbbképzésen vett részt a Cseh Köztársaságban – közölte az amerikai székhelyű Human Rights Activists News Agency.

A professzor szerint munkájának semmi köze nem volt a politikához. Eszlámi alaptalannak nevezte az ellene felhozott vádakat egy a börtönből kijuttatott hangfelvételen. Azt is hozzátette, hogy tudományos munkája „független a politikai, biztonsági és külpolitikai kérdésektől”.

Az ügyben 15 ember ellen emeltek vádat, de 14 esetben ejtették azt a vádpontot, hogy az adott személyek együttműködtek az Egyesült Államokkal.

A tanár ismerősei tartozók elmondták, hogy a kurzust egy olyan cseh civil szervezet rendezte meg, amely az Egyesült Államokból kap anyagi támogatást.

Hozzátették, hogy Eszlámi senkivel sem volt kapcsolatban az amerikai kormányzatból. Letartóztatása előtt viszont emberi jogi és jogállami témákról tartott előadásokat,

Teherán és Washington között drámai módon megnőtt a feszültség Donald Trump alatt, mivel a volt elnök „a maximális nyomás” elvét alkalmazva újabb szankciókat vetett ki Iránra.

Fariba Adelkáh a párizsi Sciences Po egyetem által kiadott 2012-es képen.
Fariba Adelkáh a párizsi Sciences Po egyetem által kiadott 2012-es képen.

Irán az elmúlt években egy sor tudóst és kutatót, köztük kettős állampolgárokat vetett börtönbe kémkedés vádjával. Köztük van Fariba Adelkáh francia-iráni antropológus, akit 2019. júniusában vettek őrizetbe és tavaly októberben öt év börtönre ítéltek. Őt ideiglenesen szabadlábra helyezték, de a mozgását figyelő elektromos lábbilinccsel látták el

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG