Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhunyt Jálics Ferenc jezsuita, Ferenc pápa korábbi lelkivezetője


Jálics Ferenc Dobogókőn, 2013. július 24-én.
Jálics Ferenc Dobogókőn, 2013. július 24-én.

Szombat hajnalban elhunyt Jálics Ferenc jezsuita atya, írja a Jezsuita.hu. A szerzetes 94 éves volt, az utóbbi években egy budapesti szeretetotthonban élt.

A szerzetes karrierjének döntő részét külföldön töltötte, korábban Argentínában volt Ferenc pápa lelkivezetője is.

Jálics Ferenc 1927-ben született Budapesten, Kőszegre iratták be kadétiskolába. Ottlik Gézával egyébként nem voltak egy korosztály, az Iskola a határon szerzője 1923 és 1926 közt járt a kőszegi kadétiskolába. Jálics Ferenc tisztjelölt lett, a második világháború végén pedig Nürnbergbe vezényelték.

A nürnbergi bombázások megváltoztatták az életét, 1946-ban visszatért Magyarországra és belépett a jezsuitákhoz. A kommunista hatalomátvétel után sok más szerzeteshez hasonlóan neki is el kellett hagynia az országot, írja a rend oldala.

Chilébe, majd Argentínába vezényelték a jezsuiták. Itt egy ideig San Miguelben a rend növendékeinek lelkivezetője volt, többek közt a ma Ferenc pápaként ismert Jorge Mario Bergoglionak. 1974-ben Buenos Aires egyik szegénynegyedébe költözött.

1976-ban viszont jobboldali puccs történt az országban, Jálicsot és jezsuita társát pedig a nyomornegyedben végzett tevékenységük miatt orosz kémnek és szélsőbaloldali terroristának minősítették és elrabolták. Csaknem fél évig éltek összekötött végtagokkal és bekötött szemmel. Ennek hatására meditatívabb ima- és lelkigyakorlatos módszert dolgozott ki.

Később azt mondta, hogy a fogsága alatt nemhogy nem szenvedett lelki, pszichikai sérülést, de

„földolgoztam életem több traumatikus élményét. Előtte volt egy enyhe depresszióm – ez ott elmúlt. Az őrök meg nem tudták mire vélni, hogy nem esünk kétségbe, nem ordibálunk, hanem Jézus nevét ismételgetjük és meditálunk.”

Kiszabadulása után pár évvel Németországba került, 1984-ben Griesben lelkigyakorlatos házat alapított. Élete során több mint húszezer embernek tartott lelkigyakorlatot. 2017-ben tért vissza Magyarországra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG