Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háziorvos csak annyit írt: "Sírni tudnék" – olvasóink kálváriája a szoptatós anyák beoltásánál


Miskolci oltópont a megyei kórházban, 2021. március 28-án. A kép illusztráció, olvasónk beszámolója nem ide kötődik.
Miskolci oltópont a megyei kórházban, 2021. március 28-án. A kép illusztráció, olvasónk beszámolója nem ide kötődik.

Számos hír érkezett a Szabad Európához arról, hogy a várandós és a szoptatós kismamák beoltása változó színvonalon folyik, egyeseknek akár bemondásra is ment a folyamat, másokat adminisztrációs okokból akkor se oltottak be, ha napokig próbálkoztak több igazolással. Egy 3 hónapos csecsemőt nevelő szoptatós anyuka és férje mesélt nekünk saját próbálkozásaikról. Beszámolójukban a neveket kérésükre kicseréltük Annára és Bencére.

Szombat

Nap elején a hírekből megtudtuk, hogy a várandós és szoptatós kismamákat soron kívül fogják beoltani. Nagyon örültünk, éppen ideje volt rájönni, hogy itt két embert véd egy vakcina.

Azt terveztük, hogy hétfőn, rendelési időben felhívjuk a háziorvost, aki bizonyára rendelkezik az összes szükséges információval.

Szombaton elmentünk kirándulni, de a nap végén olvastuk, illetve ismerősöktől hallottuk, hogy többen elmentek minden beutaló nélkül, és beoltották magukat az oltóponton.

A szombat esti hírekben az is megjelent, hogy mivel sokan mindenféle igazolás nélkül megrohanták a SOTE oltópontjait, ezért a jövőben csak a háziorvos által írt beutalót és a kórházi zárójelentést fogadják el. Ezt az információt a SOTE diszpécsere is megerősítette telefonon.

Vasárnap

Vasárnap újra azt hallottuk az ismerősöktől, hogy továbbra is oltanak mindenféle igazolás nélkül várandósokat és szoptatósokat is. Olyat is hallottunk, hogy fiatal, gyerek nélküli nők is beálltak a sorba, és bármilyen papír nélkül megkapták az oltást.

A háziorvos elküldte Facebookon a 4 darab, hétfőtől hívható számot, amin időpontot lehet foglalni. A háziorvos is többször jelezte, hogy nem kapott semmiféle utasítást, ő is a betegein és a sajtón keresztül tájékozódik. Van olyan ismerősünk, akinek a háziorvosa erre hivatkozva, mondván hogy nincs hivatalos tájékoztatás, nem is foglalkozott a kismama kérésével.

A kapott 4 darab számot a nap folyamán többször hívtuk, de nem működött, illetve foglaltat jelzett. Ez azért fontos, mert hétfőre már volt, aki tudott időpontot foglalni, az elvileg hétfő reggeltől működő telefonszámokon.

Ezen felbuzdulva vasárnap felhívtuk telefonon a háziorvost, aki szintén azt tanácsolta, hogy menjünk az oltópontra, és be fognak oltani minket. Mivel ekkora már fix programjaink voltak, ezért abban maradtunk, hogy hétfőn reggel Bence elmegy a háziorvos által írt hivatalos beutalóért.

Hétfő

Hétfő reggel 9-re, munkaideje alatt bement Bence a beutalóért az orvoshoz. Az orvosnál kiderült, hogy az oltópontnak nem létezik OEP-azonosítója, ezért jobb híján a beutalót random OEP kódra állította ki.

Mivel a délelőtt folyamán Bencének nem mozgatható feladata volt, ezért azt mondtuk, hogy délután 2-kor megyünk el a kislányunkkal az oltópontra. A háziorvos ugyanis a többi kismama betegétől kapott információ alapján továbbra is ezt javasolta.

Itt fontos megjegyezni, hogy egy 3 hónapos kisgyerek napirendje viszonylag kötött, 2-3 óránként szüksége van az anyukájára, tehát nem egyszerű egy ilyen oltást logisztikai szempontból megoldani. Bence a nap második felére, jobb híján szabadságot vett ki (ami azért nem minden munkakörben ilyen egyszerű).

Beültünk hát az autóba, és gyerekestül elmentünk a SOTE 1. számú gyermekklinika oltópontjára. Az oltóponton több anyuka várt már, volt aki időpontra érkezett (elvileg szombaton foglalt időpontot, holott a hivatalos értesítés szerint csak hétfőtől lehetett).

A biztonság őr Annát nem engedte be, mondván hogy a beutaló nem elég, időpontot is kellett volna foglalni, mivel jelenleg időpont nélkül csak a várandósokat oltják. Egy délelőtt 10 órai telefonhívásra (“letelefonáltak”) hivatkozott, de saját bevallása alapján még reggel is oltottak bemondásra. Azt is megjegyezte, hogy a hétvége folyamán óránként változott a protokoll.

Mivel nem szerettük volna ennyiben hagyni, ezért több, a helyszínen tartózkodó kismamával együtt kértük, hogy hívjon le egy orvost vagy felelős személyt. Mindezt készségesen megtette, 10 perccel később le is jött egy orvos, aki értette a problémát, normálisan kezelte a helyzetet.

Tíz perccel később odajött egy jól öltözött úriember, az oltópont vezetője, és közölte, hogy menjünk haza, nincs itt semmi látnivaló, ő nem tud és nem szeretne semmit tenni. Állítása szerint a háziorvos feladata lett volna a nem létező telefonszámot a hétvége/munkaideje alatt hívogatni, és a kismamák számára időpontot foglalni. Úgy hogy a háziorvos továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást, egész hétvégén dolgozott, és saját bevallása szerint a koronavírusos betegeire sincs elég ideje.

A mi oltópontunkra jöttek emberek más oltópontokról (a Városmajorból) is, mondván hogy majd itt megkaphatják az oltást. Az az érzése támad az embernek, hogy a felelősség hárítása és a megfelelő panelek hiánya miatt az oltópont vezetői egyszerűen pingpongoznak a kismamákkal. Itt szintén fontos észben tartani, hogy nem egyszerű egy kisbabával a város egyik pontjáról a másikra járvány alatt közlekedni. Volt, aki taxival jött, volt akinek az ikrei az autóban aludtak, és volt, aki hozzánk hasonlóan babakocsival állt be a sorba.

Miután az oltópont vezetője nem volt meggyőzhető, és a SOTE a közleményeknek ellentmondva magyarázta a bizonyítványát, nem volt hajlandó semmilyen orvosi beutalót elfogadni. Itt különösen nem volt egyértelmű, hogy egy ismeretlen szintű hivatalnok milyen alapon ír felül egy háziorvosi beutalót. Miután a kislányunk elkezdett fáradni, és nyugtalanul sírni, úgy döntöttünk, hogy hagyjuk az egészet és hazajövünk.

Kedd

Kedd reggel a hírekben látjuk, hogy a védőnők adnak igazolást arról, hogy a kismama szoptat. Érdekes kérdés, hogy aki nem tud szoptatni, de kicsi a gyereke, az nem kap oltást? Ez több szempontból sem fair, és szerintem az a fajta függés, ami miatt oltani kell a kismamát, ebben az esetben is meg van.

Mire elolvastuk az elérhető a híreket, ez a nyomtatvány már nem volt elérhető.

A védőnő megígérte, hogy ad egy ilyen igazolást, holnap mehetünk is érte, de egyelőre kérdéses a hogyan tovább, mivel a megadott telefonszámokat továbbra sem tudjuk elérni. A nyugdíjas nagymamák kapták meg ezt a hálás feladatot, hogy napközben folyamatosan próbálkozzanak.

11:45-re lett beutalónk és védőnői igazolásunk is. Akkor hívott a háziorvos, hogy minden sztornó, újratervezés van. Messengeren csak annyit írt, hogy “sírni tudnék”.

Szóval ma kedd este újra semmit nem tudunk arról, hogy mi a következő lépés. Többen azt mondták, hogy szerdára várható további kommunikáció. Nem értjük, hogy miért jó nagy bejelentéseket tenni, ha nincs átgondolva a mögöttes folyamat, és nincs kialakítva az átlátható és követhető szakmai protokoll. Ráadásul amikor a kismamákat szívatják, akkor a magatehetetlen gyerekkel és az apukákkal, testvérekkel is szórakozik a magát családbarátnak nevező kormányzat.

XS
SM
MD
LG