Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A húsvét utáni napokra várja a 2,5 milliomodik oltás beadását Orbán Viktor


Ápoló Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház intenzív osztályán 2021. április 2-án.
Ápoló Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház intenzív osztályán 2021. április 2-án.

A vakcinaszállítmányok indítóállomását látogatta meg vasárnap hajnalban a kormányfő. A koronavírusos betegeket ápoló kórházi osztályokról tett közzé egy fotósorozatot az állami média. Az újrakezdést nevezte a húsvét üzenetének a pápa nagyszombat esti homíliájában.

Az oltópontokhoz küldött vakcinaszállítmányok indítóállomását látogatta meg vasárnap hajnalban a kormányfő. A Facebook oldalára feltett videóban Orbán Viktor azt mondta, "ha holnap és holnapután is rendben mennek a dolgok, akkor a húsvét utáni első-második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott". A Hungaropharma X. kerületi telephelyén hajnalban rögzített felvételen arra is emlékeztet, hogy az oltásnál mindig az ápolónőkre és orvosokra gondolunk, pedig kellene gondolnunk a rakodómunkásokra, pilótákra, sofőrökre, anyagkiadókra is, hiszen az ő munkájukkal kezdődhet meg az oltás.

A vasárnap reggeli központi tájékoztatás szerint a beoltottak száma itthon 2.312.501, közülük 905.117-en már a második oltásukat is megkapták.

Köszönetet mondott a vírus elleni védekezésben résztvevőknek az Országos Kórházi Főigazgatóság a szakmai szervezetekkel közösen. Takács Péter, a szervezet főigazgató-helyettese az állami tévében szombaton este elismerte, a koronavírus-járvány harmadik hulláma olyan terhelést jelent az egészségügyben, amilyennel az ott dolgozók korábban nem találkoztak. Hozzátette, az egészségügyben dolgozók fizikai és lelki terhelése is sokkal nagyobb, mint bármikor az első két hullám idején.

A koronavírusos betegeket ápoló kórházi osztályokról tett közzé egy fotósorozatot az állami média. Hetek óta ezek az első fényképek a "hivatalos forrásból", amelyek a járvánnyal összefüggésben nem a jelentkezők védőoltását mutatják. A súlyosan fertőzötteket ellátó egységeket mutató felvételek nyugodt hangulata némileg ellentmond a közösségi médiában korábban megjelent személyes beszámolóknak.

Továbbra is 200 fölött a járvány egy nap alatti hazai áldozatainak száma. A vasárnap reggeli hivatalos tájékoztatás szerint 6566 az új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, és elhunyt 211 beteg. A járvány eddig összesen 21.715 életet követelt itthon. 11.571 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.

Korábban kezdődött a nagyszombati virrasztás

Az újrakezdést, új utak járását és a határokig való eljutást nevezte meg a húsvét üzeneteként a pápa nagyszombat esti homíliájában. A virrasztás a szokásosnál másfél órával korábban kezdődött, alkalmazkodva az olaszországi templomokban tartott virrasztásokhoz, melyek a járványügyi előírások miatt este tíz előtt befejeződtek. A Szent Péter-bazilikában korlátozott számban, mintegy kétszázan voltak jelen, többségükben papok. Ugyanekkora volt a létszám péntek este is a Szent Péter téri keresztúton.

Ferenc pápa a római Szent Péter-bazilikában új utak követését szorgalmazta a hívők életében kijelentve, hogy a hit nem válhat emlékké vagy megszokássá. "Mindig lehetséges újrakezdeni, mivel új életre mindig van lehetőség összes kudarcunk ellenére, Isten szívünk romjaiból is remekművet tud alkotni, ahogyan emberiségünk leomlott darabjaiból is új történetet tud készíteni" - fogalmazott a katolikus egyházfő.

Ehető művészet: csokitojásból varázsol szobrokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:47 0:00

Voksolnak a bolgárok, Koszovó zárásra készül

Parlamenti választásokat tartanak Bulgáriában. A voksolást járványügyi korlátozások között tartják meg, amelyeken éppen a héten enyhítettek, bár a statisztika a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzését mutatja ott is.

A közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnagyobb kormánypárt, a Bojko Boriszov miniszterelnök vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) fog győzni, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Eddig is az Egyesült Hazafiak nacionalista szövetséggel együtt kormányzott. Sok pártból álló új parlamentre lehet számítani, a legerősebb ellenzéki erő a felmérések szerint továbbra is a szocialista párt lesz.

Keddtől egy hétre minden vendéglátóhelyet és bevásárlóközpontot bezárnak Koszovóban, hogy megfékezzék a koronavírus agresszív terjedését az országban. A pristinai kormány úgy határozott, hogy ha szükséges, meghosszabbítja az intézkedést.

Készült az MTI tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG