Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka bejelentette, hogy az USA merényletet tervezett ellene


Ilham Alijev illiberális azeri politikus április 14-én Bakuban fogadta belarusz kollégáját, Alekszandr Lukasenkát.
Ilham Alijev illiberális azeri politikus április 14-én Bakuban fogadta belarusz kollégáját, Alekszandr Lukasenkát.

Orosz segítséget kapott Alekszandr Lukasenka, az orosz FSZB ugyanis elfogott két férfit Moszkvában, akik a közlésük szerint Lukasenka és családja életére törtek volna. Közben szélsőségesnek minősíthetnek lényegében bárkit Belaruszban, ha átmegy egy új törvényjavaslat.

Az orosz KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közelményben jelentette be, hogy Moszkvában elfogtak két férfit, akik meg akarták volna gyilkolni Alekszandr Lukasenka fehérorosz politikust. Az akciót a belarusz KGB-vel közösen intézték, a két foglyot pedig átadták Belarusznak.

Alekszandr Lukasenka szombaton a helyi tévében jelentette be, hogy őt és gyermekeit is meg akarták gyilkolni a Moszkvában elfogott gyanúsítottak. Emellett szerinte az USA "legfelsőbb politikai vezetése" hagyta jóvá a merényletet. De állításait nem támasztotta alá semmivel.

Feltűnően óvatlan és ismert összeesküvők

A belarusz KGB viszont közölte, hogy az összesküvés alapjának egy tavaly nyári, Zoom-on tartott megbeszélést tart. Ez azért lenne szokatlanabb összeesküvési megoldás, mert a Zoom nem egy titkos csatorna. Annyira nem az, hogy még a belarusz tüntetések megszervezését is lényegesen titkosabb ingyenes csatornákon keresztül intézi a helyi ellenzék.

A hivatkozott megbeszélés tagjait elérte a Szabad Európa belarusz szolgálata. Alekszandr Perepecska, az egyik főszervező meg is lepődött azon, hogy beszélgetéseik terrorizmus vádjának alapjául szolgálhatnak.

Elmondása szerint fél éve tartanak ilyen nyílt geopolitikai beszélgetéseket különböző résztvevőkkel, a következő jövő héten lesz.

A vád sszerint a Lukasenka családját meggyilkolni szerveződő összeesküvők Zoom megbeszélése.
A vád sszerint a Lukasenka családját meggyilkolni szerveződő összeesküvők Zoom megbeszélése.

Perepacska szerint ez egy virtuális platform az országos párbeszéd számára. Ezeket a beszélgetéseket mindig felveszik, és szívesen meg is mutatják az érdeklődőknek. A beszélgetések kivonatát pedig igyekszik feltenni a geostrategy.info oldalra is.

A két letartóztatott egyike Jurasz Zjankovics ügyvéd, belarusz ellenzéki vezető, egyszer még elnökjelölt is megpróbált volna lenni. Ő 2007 óta az USA-ban él, de nemrég Moszkvába utazott. Innét viszont az FSZB emberei elrabolták, a férfi feleségének elmondása szerint április 13-án.

A másik gyanúsított Alekszandr Feduta, Lukasenka korábbi szóvivője. Feduta még 1995-ben veszett össze Lukasenkával, azóta a helyi ellenzék egyik ismert alakja. Ő médiatanácsadóként élt Moszkvában.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és Alekszandr Lukasenka minszki megbeszélésükön, 2021. április 16-án.
Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és Alekszandr Lukasenka minszki megbeszélésükön, 2021. április 16-án.

Az orosz FSZB bejelentette még, hogy a két gyanúsított ismeretlen, Lukasenka-ellenes tábornokokkal ment tanácskozni Moszkvába. A merényletet pedig a május 9-i, győzelem napi ünnepségre tervezték. Más orosz tévéhírek szerint viszont június-júliusra.

Közben keményedik a szabályozás is

A belarusz törvényhozás alsóháza közben új törvényjavaslatot fogadott el a "szélsőségek" kordában tartása érdekében. Például bárki vagy bármilyen szervezet szélsőségesnek fog számítani, aki mondjuk aláássa Belarusz függetlenségét, az alkotmányos rendet vagy a közbiztonságot.

Ha törvényjavaslat végigmegy a teljes folyamaton és elfogadják, akkor onnantól például nem védhetnek ügyvédek bizonyos típusú vádlottakat. Emellett a gyakorlatban olyanoktól is szélsőséges minősítést kaphat valaki, hogyha például megsért egy hivatalnokot, rossz hírbe hozza az államot, hamis hírt terjeszt vagy engedély nélküli tüntetésen vesz részt.

A Reuters híreinek felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG