Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belebukhat fiatal nők futtatásába a szerb elnök szövetségese


Dragan 'Palma' Marković képviselő (balra), Ljubisa Diković szerb vezérkari főnök és Aleksandar Vulin védelmi miniszter a belgrádi amerikai nagykövetségen rendezett Függetlenség napi ünnepségen
Dragan 'Palma' Marković képviselő (balra), Ljubisa Diković szerb vezérkari főnök és Aleksandar Vulin védelmi miniszter a belgrádi amerikai nagykövetségen rendezett Függetlenség napi ünnepségen

Dragan 'Palma' Marković sok tisztséget töltött már be három évtizedes szerbiai politikai pályafutása során. Most azonban véget érhet a karrier, ha rábizonyítják, hogy kiskorú lányokat és fiatal nőket futtatva ’bunga bunga’ szexpartikat szervezett.

A 60 éves politikus jelenleg parlamenti képviselő, a koalícióban részt vevő Egységes Szerbia párt (JS) elnöke, valamint a Belgrádtól 135 kilométerre délkeletre fekvő, festői szépségű Jagodina városka önkormányzatának elnöke.

Nyolc éven át, 2012-ig Jagodina polgármestere is volt, és a korábbi lepukkadt iparváros arculatát a turizmus felfuttatásával szépítette, nevéhez fűződik például egy mesterséges vízesés, egy aquapark, a helyi állatkert és stadion, valamint egy nagy bevásárlópláza felépítése is.

Marković a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszterhelyettesi tisztséget is betöltötte a Slobodan Milošević 2001-es megbuktatása után alakult első szerb kormányban.

A sokak által a szerb nacionalizmus csúcspontjának tartott 1990-es évek elején a hírhedt szerb félkatonai vezetővel és gengszterrel, Zeljko „Arkan” Raznatoviccsal együtt egy jobboldali politikai párt alapítója volt.

Eközben a becenevén, Palmaként is ismert Marković vállakozásra adta a fejét. Kezdetben a kereskedelem és a fuvarozás volt a profilja, de megszerzett magának egy tévéadót és vett egy kickbox-klubot is.

Marković élete során gyakran kavart botrányokat homofób kirohanásaival, a Bibliára hivatkozott, amikor a szerbek Koszovóra való jogáról beszélt, és „bunga-bunga” szexpartira invitálta Ana Brnabić miniszterelnököt, aki akkoriban még miniszter volt.

Most viszont számára ismeretlen jogi és politikai helyzetbe került, mivel egy ellenzéki képviselő és egy magát volt alkalmazottjának mondó, anonim tanú nők és lányok futtatásával, sőt velük folytatott szexuális viszonnyal vádolta meg.

„Legalább 10 éve tart”

A szerb ügyészség helyi irodája április 20-án jelentette be, hogy eljárást indított azon vádak alapján, amelyek szerint Marković Jagodinában olyan szexpartikat szervezett, amelyeken kormánytisztviselők és ezért fizetést kapó „15, 16 és 17 éves belgrádi lányok” vettek részt.

A vizsgálat azután indult meg, hogy megjelent egy videó, amelyen egy állítólagos tanú azzal vádolja Markovićot, hogy Belgrádból szállíttatta a „lányokat”.

A felvételt egy sajtótájékoztatón bemutatta Marinika Tepić, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság párt alelnöke is.

Az eljárás során anonimitást kapott tanú azt állította, hogy egy szórakozóhelyen dolgozott, és látta, hogy fiatal nők Markovićcsal vagy „koalíciós és üzleti partnereivel” szórakoztak.

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság ellenzéki párt vezére Jagodinában a koalíciós vezető, Dragan 'Palma' Marković elleni, nők futtatásáról és pedofíliáról szóló vádjairól beszél egy sajtótájékoztatón, 2021. április 26-án
Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság ellenzéki párt vezére Jagodinában a koalíciós vezető, Dragan 'Palma' Marković elleni, nők futtatásáról és pedofíliáról szóló vádjairól beszél egy sajtótájékoztatón, 2021. április 26-án

Mindez már legalább 10 éve folyik, ezt mindenki tudja, de senki sem beszélt még így róla” ‒ mondta Tepić, hozzátéve, hogy az ügynek a szerb kormány bukásához kell vezetnie.

Aleksandar Vučić elnök és Brnabić miniszterelnök Progresszív Pártja (SNS) egy olyan koalícióban kormányoz, amelynek tagja Ivica Dačić parlamenti elnök Szocialista Pártja (SPS) és Marković Egységes Szerbia pártja.

„​A nők és lányok leszállítása mindennapos dolog Jagodinában, ahol Dragan 'Palma' Marković a főnök” ‒ mondta Tepić.

A politikus egy szélesebb, országos problémára is figyelmeztetett: „​a nők, lányok és kislányok futtatásában nem csak a maffia vesz részt, és az szinte mindennapos Szerbia más részein is”.

Azt mondja, együttműködik a nyomozókkal

Ahogy egyre sokasodtak a vádak, Tepić egy április eleji televíziós szereplése során úgy fogalmazott, hogy „​Jagodinában minden nő, aki a közszférában munkát akar kapni, egy »társadalmi érintkezésre használt telefont«​ szerez, és a munkalehetőségek attól függnek, hogy kikkel szórakozik együtt”.

Az ASTRA nevű civilszervezet, amely két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberkereskedelem és a kizsákmányolás más formái elleni küzdelemben, mélyreható vizsgálatot sürgetett.

„​Ha bebizonyítják, hogy emberkereskedelem bűncselekményéről van szó, akkor a vádemelésnek ki kell terjednie az emberkereskedelmi láncban részt vevő valamennyi személyre – a szervezett bűnözői csoportokra, az egyes emberkereskedőkre és a szolgáltatást igénybe vevő személyekre is mondta az NGO.

Marković „szörnyű hazugságoknak” nevezte a vádakat, és azt ígérte, hogy válaszol a nyomozók kérdéseire, amit április 20-án meg is tett, miközben „​gyors” vizsgálatot követelt.

A politikus a vádlóira utalva megjegyezte: „​valakinek ezért börtönbe kell mennie”.

A vádak súlyos csapást jelentenek Markovićra, aki közel 30 éves közéleti szereplése során szókimondó üzletemberként, az EU-belépést kelletlenül támogató, és szerb elitkörökben forgó politikusként vált ismertté.

Nacionalista kezdetek

Marković 1993-ban, nem sokkal a Jugoszlávia felbomlását beindító szlovén, horvát és boszniai háborúk idején a félkatonai vezér Arkannal együtt alapította meg a jobboldali Szerb Egység Pártját.

Arkan, korábban kisstílű bűnöző volt, a háborúk idején egy szerb félkatonai alakulat parancsnokaként tett szert kétes hírnévre, és emberiség elleni bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene. A politikába való belépése előtt pedig már ismert maffiózóként tartották számon.

2000-ben egy belgrádi szálloda halljában azonban lelőtte egy merénylő. Marković azóta is közeli viszonyban van Arkan özvegyével, a turbo-folk dalairól ismert Svetlana Ražnatovićcsal, azaz Cecával.

Zeljko Ražnatović, azaz Arkan, szerb bűnöző, háborús nyerészkedő és politikus. Az Arkan Tigrisei nevű szerb félkatonai egység parancsnoka, a Jugoszlávia szétesését követő háborúkban elkövetett háborús bűnök miatt vádat emeltek ellene
Zeljko Ražnatović, azaz Arkan, szerb bűnöző, háborús nyerészkedő és politikus. Az Arkan Tigrisei nevű szerb félkatonai egység parancsnoka, a Jugoszlávia szétesését követő háborúkban elkövetett háborús bűnök miatt vádat emeltek ellene

A férfi 2004-ben alapította meg jelenlegi nacionalista pártját, az Egyesült Szerbiát, amely 2007 óta minden szerbiai kormányt támogatott, és – a 2008-as előrehozott választásoktól kezdve – minden kampányban a Szocialista Párttal (SPS) lépett szövetségre.

2012 óta az Egyesült Szerbia támogatása hozzájárult a Vučić vezette szerbiai politikai konszolidációhoz.

Elmozdulás Európa irányába

Annak ellenére, hogy ismertek az EU szociális értékei elleni bírálatai, Marković az elmúlt évtized nagy részét azzal töltötte, hogy magáévá tette az Európai Unióhoz való közeledés gondolatát.

„​Európai integráció, de nem feltétel nélkül, és csak akkor, ha Koszovó is Szerbia része” – fogalmazta meg célját a Szabad Európának nyilatkozva a szerb kormány megalakításáról folyt tárgyalások során, 2008-ban.

„​Az 1244-es határozat számomra szentírás” – tette hozzá, utalva az 1999-es ENSZ-határozatra, amely a részben elismert Koszovót Kis-Jugoszlávia részének minősítette.

Abban az időben Marković szövetségesei, a szocialisták megkerülhetetlenek voltak a Boris Tadić elnök Demokrata Pártja által vezetett EU-barát kormány létrehozásakor.

Amikor 2013 decemberében az EU Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával, Marković nyilvánosan Dačić miniszterelnök és Vučić akkori miniszterelnök-helyettes vívmányának nevezve méltatta a hírt.

Ugyanakkor saját, széles körben idézett humoros megjegyzését is ismételgette az EU-tagság gyakorlati hasznáról:

„​Nem leszek szerénytelen, inkább tárgyilagos: az Egyesült Szerbia nagy érdemeket szerzett az EU-csatlakozás támogatásában és híres mondásomért, miszerint nem hazafiságot tankolnak a traktorba, hanem olajat”.

LMBT-ellenes tirádák és ’bunga-bunga’

EU-pártiságával párhuzamosan Marković közszerepléseit ugyanakkor a homoszexualitás és az LMBT-közösség elleni kirohanásai is tarkították.

Egyszer azt mondta egy tévénézőnek, hogy a homoszexualitás „betegség”, és soha az életben nem lenne homoszexuális barátja.

Egy belgrádi bíróság 2014-ben elítélte a belgrádi Pride előtti megjegyzései miatt „szexuális orientációt érintő diszkrimináció súlyos megnyilvánulása” vádjában. (A 2011-es menetet egy olyan légkörben tartották, amikor a felvonulókat erőszakkal fenyegető ellentüntetők is kivonultak.)

Dragan Marković 'Palma', Jagodina volt polgármestere és Milan Bandić zágrábi polgármester, 2018. november 2-án Zágrábban
Dragan Marković 'Palma', Jagodina volt polgármestere és Milan Bandić zágrábi polgármester, 2018. november 2-án Zágrábban

2012-ben a jagodinai állatkertben Marković „összeházasított” egy hím és egy nőstény zsiráfot. A gúnyos üzenettel azt akarta hangsúlyozni, hogy a házasság „​egy hím és egy nőstény, nem pedig két hím” szövetsége.

Marković emellett folyamatosan kigúnyolta az Európai Uniónak a szexuális orientáció irányában tanúsított toleráns hozzáállását.

„​Ha a homoszexuálisok vezetnek minket Európába, akkor jobb, ha ott maradunk, ahol vagyunk, és birkákat terelgetünk” ‒ mondta egy diszkriminációellenes jogszabály nyilvános vitája során, amelynek célja a szerbiai törvényeknek az uniós jogszabályokkal való harmonizálása volt.

Egy 2017-es bécsi látogatása során pedig úgy fogalmazott, hogy „​nem akart átmenni egy gyalogátkelőn, mert a lámpa nem egy férfit és egy nőt, hanem két férfit ábrázolt kézenfogva”.

Brnabić 2017-es miniszterelnökké választása előestéjén megfogadta, hogy nem szavaz a nyíltan leszbikus politikusnőre, és azt mondta:
Ana Brnabić nem az én miniszterelnököm”.

Egy évvel korábban Brnabić a Kurir című lapnak elmondta, hogy amikor még közigazgatási és önkormányzati miniszter volt, Marković meghívta őt az egyik „bunga-bunga” partijára. (Az elnevezés egy olaszországi kiskorú prostituált vallomása nyomán lett ismert, miután beszámolt a befolyásos és gazdag emberekkel, köztük Silvio Berlusconi akkori miniszterelnökkel folytatott állítólagos szexpartikról.)

Arra a kérdésre, hogy milyen „bunga-bunga” bulikra gondolt Marković, Brnabić így válaszolt:

„​Én is ezt kérdeztem. Ő meg elmagyarázta nekem: a bunga-bunga bulikon jól érezzük magunkat, éneklünk, férfiak és nők csókolózhatnak, nők és nők csókolózhatnak, de férfiak nem csókolózhatnak férfiakkal.

Andy Heil és Ljudmila Cvetkovic írása
XS
SM
MD
LG