Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre romlik a választások tisztasága

Az International IDEA Intézet jelentése szerint egyre jobban romlik a demokrácia helyzete Magyarországon - a 2010 és 2020 közötti visszaesést nézve az első tízben vagyunk. A jelentés szerint a médiapiacba történő kormányzati beavatkozás olyan szintű torzítást hoz a demokratikus választási rendszerbe, ami már a választások tisztaságát veszélyezteti.

A választások tisztasága alatt az egyenlő játékszabályokat értik, például, hogy a helyi választási bizottságnak van elég döntési jogköre, erőforrása a pártatlan döntésekhez, zaklatták-e a választások előtt az ellenzéki pártokat, képviselőket vagy aktivistákat bármilyen módon, volt-e bizonyíték bármiféle választási szabálytalanságra bármely oldal részéről, volt-e valós lehetősége az ellenzéknek a hatalom átvételére, amennyiben megszerzik a többség megfelelő mértékű támogatását.

A média szabadsága szempontjából öt területet vizsgáltak. Megnézték, hogy a nagy médiakiadványok közül hány képes rendszeresen bemutatni az állami működés hibáit, hogy a nagy médiakiadványok milyen széles politikai/ideológiai szempontrendszert képesek bemutatni, hogy van-e bármilyen torzítás a médiakiadványokban az ellenzéki politikai szereplők ellen, hogy vannak-e médiakiadványok vagy újságírók, akik pénzért beleszólást engednek a szerkesztőségi tartalomba illetve hogy a kormány és az állami tisztviselők kritizálása hétköznapi, megszokott része-e a médiakiadványokban zajló politikai párbeszédnek.

Ennél a szempontnál azt vizsgálták, hogy kormány közvetve vagy közvetetten mennyire tudja kedve szerint befolyásolni a médiakiadványok tartalmát. A 0 jelenti azt, hogy aktívan és rendszeresen próbálják cenzúrázni a tartalmakat. Az 1 pedig azt, hogy nagyon ritkán próbálják meg, akkor is kiderül az eset, és a felelős kormányzati embereket általában meg is büntetik a próbálkozásért.

Cikkünkben részletesen is olvashat Magyarország demokratikus fejlődéséről.

XS
SM
MD
LG