Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kazah elnök családjának oroszországi és külföldi vagyona


Montázs: Kaszím-Zsomart Tokajev és Vlagyimir Putyin kazah és orosz elnök. Tokajev családjához is elegáns ingatlanok kötődnek.
Montázs: Kaszím-Zsomart Tokajev és Vlagyimir Putyin kazah és orosz elnök. Tokajev családjához is elegáns ingatlanok kötődnek.

Annak ellenére, hogy a kazah és az orosz hatalom nem éppen transzparens módon működik, a Szabad Európa orosz szolgálata és a Jelenidő nevű tévécsatorna közös nyomozása bizonyítékokat tárt fel a kazah elnök, Kaszím-Zsomart Tokajev fiának és volt feleségének orosz üzleti ügyleteiről.

Amikor január elején tömeges zavargások törtek ki a közép-ázsiai Kazahsztánban, sok elemző a tüntetéseket és a kirobbant fegyveres erőszakot a kazah elnök, Kaszím-Zsomart Tokajev és elődje, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev támogatói közötti hatalmi harcnak tulajdonította.

A Szabad Európa orosz szolgálata és a Szabad Európa és az Amerikai Hangja közös orosz nyelvű tévécsatornája, a Jelenidő (oroszul: Nastojascseje Vremja) a Tokajev-család oroszországi vagyonát vizsgálta. A nyomozás feltárta, hogy Kazahsztán jelenlegi és korábbi elnökének egykor összefonódott üzleti érdekeltségei felbomlottak.

Rejtélyes feleség, gyors válás

A kazah elnöki honlap szerint Tokajev elvált és egy fia van, Timur. Amikor Tokajevre 2019-ben Nazarbajev átruházta az elnöki tisztet, a kazah média megjegyezte, hogy jegygyűrűt viselt, de az napokon belül eltűnt. Ugyanebben az időben a helyi média a megbízott elnök feleségét az orosz állampolgárságú Nagyezsda Tokajevaként nevezte meg. A hozzáférhető nyilvántartások szerint Tokajevát 2005-ben Moszkvában "magánvállalkozóként" jegyezték be, fő tevékenysége ingatlanok bérbeadása volt.

A bejegyzést 2009-ben törölték, de az orosz külügyminisztérium honlapján található keresőe szerint a Tokajevához kapcsolódó útlevélszám még mindig aktív.

2020-ban jelentették, hogy 2011-ben Tokajeva az ENSZ Női Céhének tiszteletbeli elnöke volt, míg ex-férje akkoriban az ENSZ főtitkárhelyetteseként és a szervezet genfi képviseletének vezetőjeként dolgozott.

A kazah média azt találgatta, hogy Tokajev elhamarkodottan, felesége orosz állampolgársága miatt vált-e el, miután megbízott elnök lett. Tokajev fia, Timur, aki 1985-ben született, nyilvánvalóan soha nem rendelkezett orosz állampolgársággal.

Nurszultan Nazarbajev (balra) 2019-ben ruházta át Tokajevre az elnöki címet (de megtartotta a befolyásos nemzetbiztonsági tanácsi elnöki posztot - egészen a 2022. januári zavargásokig).
Nurszultan Nazarbajev (balra) 2019-ben ruházta át Tokajevre az elnöki címet (de megtartotta a befolyásos nemzetbiztonsági tanácsi elnöki posztot - egészen a 2022. januári zavargásokig).

2021. decemberében az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa közzétett egy jelentést, amelyből kiderült, hogy az orosz hatóságok számos befolyásos orosz nevét törölték a különböző ingatlanadatbázisokból és az "Orosz Föderáció" felirattal helyettesítették. Ez a jelentés megjegyezte, hogy a szerkesztetlen nyilvántartásokból kiderült, hogy mind Nagyezsda, mind Timur nagy moszkvai lakások tulajdonosaként volt bejegyezve. A szerkesztett adatbázisokban a lakások tulajdonosa az "Orosz Föderáció".

A Szabad Európa és a Jelenidő nyomozása feltárta, hogy az "Orosz Föderáció" felirat most több olyan, Moszkván kívüli ingatlan tulajdonjogát is takarja, amelyek korábban Nagyezsda Tokajeva tulajdonaként szerepeltek. Ezek egyike egy ház a tekintélyes Abramcevo településen, amelyet 2008-ban vásárolt meg Jevgenyij Lavut moszkvai újságíró és Jevgenyija Gindilisza filmrendező családja. Lavut a Szabad Európának elmondta, hogy az adásvétel során Tokajeva arra panaszkodott, hogy a házat nehéz fűteni és megemlítette, hogy a Krímbe szeretne költözni.

Egy meglepően sikeres fiú

A Szabad Európa nyomozása során információkat találtak Tokajev fiáról, Timurról is. A Majak ingatlanfejlesztő cég 2016-os éves jelentése szerint Timur Tokajev az igazgatótanács tagja volt. A vállalat leginkább a Moszkva Himki külvárosában található Majak luxuslakópark fejlesztőjeként ismert. A projekt 2014-es bejelentésekor a helyiek haragját váltotta ki, mivel egy helyi, nyilvánosan látogatható futballstadion helyén épült volna.

A Majak éves jelentése korábban nem közölt információkat tartalmaz a fiatalabb Tokajevről, többek között azt, hogy a College du Lemanba és a svájci Webster Egyetemre is járt és hogy az orosz külügyminisztérium diplomáciai akadémiáján szerzett felsőfokú politikatudományi diplomát.

A diplomáciai akadémián 2009-ben írt diplomamunkájának címe: A Kazah Köztársaság stratégiája a Nyugattal való kapcsolatokban: Nemzeti érdekek, prioritások, irányok. A 215 oldalon 112 alkalommal említi a "Nazarbajev" nevet.

"Oroszország Kazahsztán egyetlen szövetségese" - állítja a disszertáció.

A 2016-os Majak-jelentés szerint a vállalatnak 541 millió rubel (7 millió dollár) vagyona volt. A Szabad Európa és a Jelenidő nem talált újabb jelentéseket és nem világos, hogy Timur Tokajev továbbra is kapcsolatban áll-e a céggel. A 2016-os jelentés azonban további nyomokat szolgáltat Tokajev üzleti kapcsolatairól, beleértve a gyakran Nazarbajevhez kötött személyiségekkel való kapcsolatát.

Két kazah klán

Timur Tokajev a Kemel Tokajev Jótékonysági Alapítvány igazgatósági tagjaként szerepel, amelyet Tokajev elnök édesapjáról neveztek el. A SPARK-Interfax üzleti adatbázisban Tokajev két, geológiai és műszaki elemzéssel foglalkozó kisvállalat társtulajdonosaként is szerepel.

Ugyanez az adatbázis a fiatalabb Tokajevet a Szalis nevű cég társtulajdonosaként tünteti fel, amely korábban Abi Petroleum Kepital néven működött és amelyet nemrégiben megszüntettek. A kazah média szerint Tokajev akkor szerepelt társtulajdonosként, amikor a céget 2002-ben létrehozták és mindössze 18 éves volt. A cég nem sokkal a megalakulása után elnyerte a jogot az Atirau régióban található Griadovoje olajmező fejlesztésére.

Kaszím-Zsomart Tokajev ekkor távozott miniszterelnöki posztjáról és külügyminiszter lett. Az Abi Petroleum Kepital másik társtulajdonosa Muhamed Izbasztyin volt, Temirtai Izbasztyin kazah diplomata fia, aki a kazah elnök sógora.

2005-ben az Abi Petroleum Kepital geológiai tanulmányokat rendelt a Gryadovoye számára egy Kazakhstankaspiishelf nevű cégtől, amely félig a Sat & Company tulajdonában volt. A Sat & Company-t Kenesz Rakisev alapította, Kazahsztán egyik legbefolyásosabb üzletembere, akit a média "Nazarbajev bankárjának" nevezett.

Az Abi Petroleum Kepital 2012-ben 50 millió dolláros nyereségről számolt be, de két évvel később már veszteségesen működött és 2020-ban összeomlott.

Kengesz Rakisev kazah üzletember részt vesz a Mobli Media Inc. izraeli start-up cég bemutatóján Tel-Avivban, 2015. június 15-én. Az izraeli start-up innovatív online keresővel száll versenybe az internetes óriásokkal, a Google-lal, a Facebookkal és a Yahoo-val. Rakisev 22 millió dollár ruházott be a cégbe.
Kengesz Rakisev kazah üzletember részt vesz a Mobli Media Inc. izraeli start-up cég bemutatóján Tel-Avivban, 2015. június 15-én. Az izraeli start-up innovatív online keresővel száll versenybe az internetes óriásokkal, a Google-lal, a Facebookkal és a Yahoo-val. Rakisev 22 millió dollár ruházott be a cégbe.

A Sat & Company azonban kapcsolatban áll a moszkvai Majak fejlesztési céggel, amely 2016-ban Timur Tokajevet igazgatósági tagként tartotta számon. A Majak vezérigazgatója Mahmudzson Jermatov, aki közel tucatnyi olyan cég társtulajdonosa és vezérigazgatója, amelyek hivatalosan mind ugyanazon a moszkvai címen vannak bejegyezve. Valamennyi cég nevében szerepel a "Sat" szó és többnyire ugyanazok a részvényesek. Egyikük, a Sat Oil "partnerként" szerepel a Majak honlapján. A média arról számolt be, hogy ezeket a vállalatokat közvetlenül vagy közvetve Rakisev irányítja, akinek a fő üzlete Kazahsztánban a Sat & Company volt, amíg 2018-ban át nem nevezték Fincraft Resources-ra.

A Majak többségi tulajdonosa egy Hollandiában bejegyzett cég, a Dostyk Investments B.V., amelyet Timur Kulibajev kazah oligarcha irányít. Kulibajev Nazarbajev lányának, Dinarának a férje és a Nazarbaev-korszakban "a legbefolyásosabb üzletembernek" számított Kazahsztánban.

2018-ban a Scanner Project közzétett egy jelentést, amely Timur Tokajevet a genfi Chemin Gilbert-Trolliet egyik komplexumában lévő lakás tulajdonosaként mutatta be. Egy másik lakástulajdonos ugyanebben az épületben Szemjon Vinokurov, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sógora volt. A Kz.expert című kazah kiadvány 2019-ben 2 millió dollárra becsülte Tokajev genfi rezidenciájának értékét.

Megjegyezve, hogy Nazarbaev lánya, Dinara egy hatalmas villát birtokolt a svájci város külvárosában, a Kz.expert azt írta: "Ez a város... mind az első elnök, Nurszultan Nazarbajev családjának, mind a második elnök családjának" Kaszím-Zsomart Tokajevnek "otthonává" vált.

A 2016-os Majak-jelentés óta Timur Tokajev oroszországi üzleti érdekeltségeiről nem érkeztek nyilvános hírek. 2019-ben arról számoltak be, hogy vezetéknevét "Kemel"-re változtatta, talán nagyapja tiszteletére. Az orosz üzleti adatbázisokban 2016. után nem szerepel "Timur Kemel" vagy "Timur Tokajev".

Mark Krutov, Szergej Dobrynyin, Andrej Szosnyikov és Jurij Barnyuk valamint a Szabad Európa vezető tudósítója, Robert Coalson jelentése
XS
SM
MD
LG