Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO csapatok átcsoportosítása

Az Egyesült Államok újabb háromezer katona átcsoportosítását tervezi Lengyeleországba és Romániába az Ukrajna határánál történt orosz csapatösszevonások miatt. A NATO védelmi miniszterei február 16-17-én tárgyalnak a lehetséges további erősítésekről. A keleti tagországokban jelelmzően jelenleg is állomásoznak NATO-csapatok vagy bejelentették már, hogy érkezni fognak.

Lengyelország:
Nagyjából 4500 amerikai katona jelenleg is van az országban részben a NATO, részben kéetoldalú megállapodások révén. Döntően az ország nyugati felében állomásoznak. Február 2-án jelentették be, hogy újabb 1700 amerikai katona fog érkezni, döntően a 82. légi szállítású hadosztály katonái, azaz gyorsan mozgósítható ejtőernyősök. Rajtuk kívül a NATO EFP nemzetközi alakulatai ezer főt számlálnak az országban, ők amerikai, horvát, román és brit katonák.

Észtország:
A NATO EFP alakulata 900 fős az országban, brit vezetés alatt működnek, de francia, dán és izlandi katonák is teljesítenek itt szolgálatot. Ők egy pánzélozott, egy tüzérségi és egy légelhárító zászlóaljba vannak szervezve. Szintén a NATO égisze alatt küldött Belgium négy F-16-os repülőt, illetve a napokban érkezik még az USA-tól hat.

Lettország:
A NATO EFP programja keretében 1500 fős kontingens van az országban 2017 óta. Az itteni katonák kanadaiak, albánok, csehek, izlandiak, olaszok , lengyelek, spanyolok, szlovákok, szlovénok és montenegróiak.

A keleti tagországokba érkező erősítés

A várhatóan érkező csapatok és katonai eszközök

OROSZORSZÁG

1700

UKRAJNA

1000

2500

Térkép: Németh Dóra • Forrás: Reuters​ ​

A keleti tagországokba érkező

erősítés

A várhatóan érkező csapatok és katonai

eszközök

OROSZO.

1700

UKRAJNA

1000

2500

​ ​

​ ​

​ ​

Térkép: Németh Dóra • Forrás: Reuters​ ​

A keleti tagországokba érkező erősítés

A várhatóan érkező csapatok és katonai eszközök

OROSZORSZÁG

1700

UKRAJNA

1000

2500

​ ​

​ ​

​ ​

Térkép: Németh Dóra • Forrás: Reuters​ ​

Litvánia:
Szintén a NATO EFP-n keresztül van az országban 1200 külföldi katona, 2017 óta. Ők hollandok, norvégok, csehek, belgák, és luxembourgiak. 12 Leopard tankkal is el vannak látva egyéb páncélozott járművek, tank- és légelhárító eszközök mellett. Egy 500 fős amerikai gyalogsági zászlóalj is jelen van az országban Abrams tankokkal és Bradley páncélozott járművekkel együtt. A NATO égisze alatt érkezett még négy lengyel F-16-os vadászgép, és további négyet küld a közeljövőben Dánia.

Románia:
A NATO 4000 főt állomásoztat itt , sok ország felajánlott katonáiból összeadva. Rajtuk kívül az 900 katonát tart itt, részben a NATO, részben kétoldalú megállapodások alapján. Emellett olasz és francia csapatok segítik a légtér és tengerparti szakaszok védelmét, Németország pedig hamarosan Eurofighter repülőket küld Romániába. A németországi Vilseckből emelllett hamarosan ezer amerikai katonát is átcsoportosítanak még az országba.

Bulgária:
Az ország ezerfős csapásmérő kötelék kialkítását tervezi, ami a NATO-val szorosan együttműködésben dolgozna. Jelenleg 200 amerikai katona van az országban, de ezt bármikor megnövelhetik még 2300 fővel. Spanyolország emellett a tavasszal küld még legfeljebb 10 Eurofighter vadászgépet és kétszáz katonát a Fekete-tenger partvidékének biztosítására. Hollandia pedig két F-35-ös vadászbombázót küld még várhatóan.

Magyarország:
Ismeretlen számú kiképző van az országban. További erősítés azonban nem várható, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint nincs erre szükség.

Szlovákia:
Szlovákiában még nincs döntés arról, hogy kérnek-e NATO-alakulatokat az országba. Az USA-val azonban az aláírás közelében járnak egy közös védelmi megállapodás ügyében, ennek keretében az Egyesült Államok két szlovák repteret használhat majd katonai célokra.

XS
SM
MD
LG