Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO csapatok átcsoportosítása

Az Egyesült Államok újabb háromezer katona átcsoportosítását tervezi Lengyeleországba és Romániába az Ukrajna határánál történt orosz csapatösszevonások miatt. A NATO védelmi miniszterei február 16-17-én tárgyalnak a lehetséges további erősítésekről. A keleti tagországokban jelelmzően jelenleg is állomásoznak NATO-csapatok vagy bejelentették már, hogy érkezni fognak.

Lengyelország:
Nagyjából 4500 amerikai katona jelenleg is van az országban részben a NATO, részben kéetoldalú megállapodások révén. Döntően az ország nyugati felében állomásoznak. Február 2-án jelentették be, hogy újabb 1700 amerikai katona fog érkezni, döntően a 82. légi szállítású hadosztály katonái, azaz gyorsan mozgósítható ejtőernyősök. Rajtuk kívül a NATO EFP nemzetközi alakulatai ezer főt számlálnak az országban, ők amerikai, horvát, román és brit katonák.

Észtország:
A NATO EFP alakulata 900 fős az országban, brit vezetés alatt működnek, de francia, dán és izlandi katonák is teljesítenek itt szolgálatot. Ők egy pánzélozott, egy tüzérségi és egy légelhárító zászlóaljba vannak szervezve. Szintén a NATO égisze alatt küldött Belgium négy F-16-os repülőt, illetve a napokban érkezik még az USA-tól hat.

Lettország:
A NATO EFP programja keretében 1500 fős kontingens van az országban 2017 óta. Az itteni katonák kanadaiak, albánok, csehek, izlandiak, olaszok , lengyelek, spanyolok, szlovákok, szlovénok és montenegróiak.

A keleti tagországokba érkező erősítés

A várhatóan érkező csapatok és katonai eszközök

OROSZORSZÁG

1700

UKRAJNA

1000

2500

Térkép: Németh Dóra • Forrás: Reuters​ ​