Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem nagyon lehet tudni, hogy mit csinál a bukott devizahitelesek több ezer lakását átvevő ügynökség


40 millió forintért meghirdetett Tatabánya környéki ingatlan a szervezet honlapján, ismeretlen dátumú kép.
40 millió forintért meghirdetett Tatabánya környéki ingatlan a szervezet honlapján, ismeretlen dátumú kép.

Óriási ingatlanvagyont, csaknem hat és félezer lakást kapott meg az államtól másfél éve az egyházi hátterű MR Közösségi Lakásalap. Ezek döntően azok az ingatlanok, amelyek kezelése nem igazán ment a korábban az erre létrehozott Nemzeti Eszközkezelőnek. A működésükről most kevest lehet tudni, a Népszava kérdéseire nem akartak válaszolni. Sőt, azt jelezték a lapnak, hogy az egyik fővárosi szegregátum felszámolásában való közreműködésükről sem szeretnének semmit látni a sajtóban.

Nagyjából másfél éve az MR Közösségi Lakásalap térítésmentesen kapott az államtól csaknem hat és félezer magyarországi ingatlant. Ezek a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Programban bent ragadt, bérlői által visszavásárolni nem tudott ingatlanokról, leegyszerűsítve főleg a csődbe került devizahitelesek ingatlanjairól van szó, írja a Népszava.

Ezen ingatlanok átlagértéke 10 millió forint körüli, jelentős részük ugyanis felújításra szorul. Emellett az országban szétszórva találhatók meg, a legtöbb ilyen ingatlan Budapesten, Miskolcon és Salgótarjában van.

Az óriási ingatlanvagyonnal való gazdálkodás, és a megmaradt bérlők mentorálása nagyon összetett feladat, korábban az erre létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek nem is sikerült megoldania, ezután szervezte ki az állam.

Az MR Közösségi Lakásalap ugyanis nem állami, hanem egyházi hátterű intézmény, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Egyház Szeretetszolgálatának a szervezete.

A működéshez szükséges pénzt is az állam adja nekik, az átvett lakások felújítására, illetve állagmegőrzésére az MR Lakásalap korábbi közlése szerint 2022-ben és 2023-ban összesen 6 milliárd forintot kapnak. Az átvett ingatlanokban élő családok mentorálásáért ugyanebben az időszakban évente egymilliárd forint összegű támogatást kapnak, a lakásukat visszavásárlók szélesebb értelmű ügyfélszolgálati kiszolgálására pedig százmillió forintot, írja a lap.

Mégse lehet tudni, hogy ilyen hatékonysággal sikerül elkölteni ezt a pénzt, mert az MR Közösségi Lakásalap több hét alatt sem válaszolt a Népszava kérdéseire.

Sőt, a lakásalap "közvetítő útján jelezte, hogy az egyik fővárosi szegregátum felszámolásában való közreműködésükről sem szeretnének semmit látni a sajtóban", írja a Népszava. A hivatalosan közhasznú szervezet még nem tette nyilvánossá a tavalyi évről szóló beszámolóját, így egyelőre nem ismerhető meg, hogy szerintük mire ment a pénz.

A kiszervezéskor pontosan olyan aggodalmak jöttek a lakhatással foglalkozó civil szervezetek felől, hogy ez a lépés az állam részéről jelentős vagyonvesztést okoz. Miközben a demokratikus ellenőrzés lehetősége is csökken. További részletek a cikkben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG