Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másfélszeresére nőtt a titkos megfigyelések száma egy év alatt


Tavaly mintegy ötven százalékkal több bírói engedéllyel végzett titkosszolgálati megfigyelést, lehallgatást hajtottak végre Magyarországon, mint egy évvel korábban a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint. Az Igazságügyi Minisztérium nem árulja el a jóváhagyott megfigyelések számát, csak a beérkezett kérelmekét, azok pedig 2022-ben valamivel csökkentek 2021-hez képest.

2021-ben 110 ügyben, összesen 169 személlyel szemben engedélyezett a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági feladattal összefüggésben titkos információgyűjtést, 2022-ben pedig 149 ügyben, 251 személlyel szemben, ami másfélszeres növekedést jelent – derül ki a hvg.hu közérdekű adatigényléséből.

2021-ben átlagosan havi 14, 2022-ben 21 személy esetében hagytak jóvá kérést. Idén április 30-ig 41 ügyben érkezett kérelem, összesen 83 személyt érintően, és a törvényszék minden esetben engedélyezte a titkosszolgálati információgyűjtést.

2010 óta a legmagasabb szám egy teljes évben 310 volt 2020-ban, a legkevesebb pedig 2010-ben, 112 fő.

Ehhez kapcsolódóan: Elmarasztalja Magyarországot az EP Pegasusról szóló jelentése

Az érintettekkel szemben alkalmazott titkos információgyűjtés sokféle titkosszolgálati tevékenységet jelenthet. A nemzetbiztonsági törvény alapján:

  • Nyilvános hely kivételével lakást, helyiséget, bekerített helyet, járművet (kivéve közösségi közlekedési), továbbá az érintett használatában lévő tárgyat titokban átkutathatják, az észlelteket rögzíthetik.
  • A lakásban, egyéb helyiségben, bekerített helyen, járművön történteket titokban technikai eszközzel megfigyelhetik és rögzíthetik, illetve az ehhez szükséges technikai eszközt elhelyezhetik.
  • Postai küldeményt vagy beazonosítható személyhez kötött egyéb zárt küldeményt titokban felbonthatnak, a tartalmát megismerhetik.
  • Titokban megismerhetik és rögzíthetik az elektronikus hírközlési szolgáltatás keretében elektronikus hírközlő hálózat vagy eszköz útján, illetve információs rendszeren folytatott kommunikáció tartalmát.
  • Információs rendszerben kezelt adatokat titokban megismerhetnek, az észlelteket rögzíthetik, a kibertérből érkező fenyegetés elhárítása céljából az információs rendszerbe beavatkozhatnak.

Titkos megfigyelést nemcsak a bírói jóváhagyás, hanem az igazságügyi miniszter engedélye alapján is végre lehet hajtani. A minisztérium a jóváhagyott megfigyelések számát továbbra sem adja meg, csak a beérkezett kérelmekét: 2022-ben 1374 ilyen volt, ami kevesebb, mint a 2021-es 1469. Idén április 25-ig 440 kérelmet iktattak – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG