Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb gyilkos támadások Ukrajnában, Medvegyev szerint szabad kezet kapott Oroszország


Orosz rakéta találta el ezt az épületet Odesszában 2023. június 14-én
Orosz rakéta találta el ezt az épületet Odesszában 2023. június 14-én

Legkevesebb hat embert öltek meg éjjel orosz rakétacsapások a dél-ukrajnai kikötővárosban, Odesszában és keleten, a Donyecki területen. Közben Medvegyev volt elnök arról beszélt, hogy Moszkva most tetszése szerint megsemmisítheti az ellenség tenger alatti kommunikációs kábeleit.

Legalább három halálos áldozata és 13 sérültje van az Odessza elleni orosz rakétatámadásnak – jelentette reggel az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnoksága.

Oroszország négy Kalibr rakétát lőtt ki a fekete-tengeri kikötővárosra, amelyek raktárakat, üzletközpontot, iskolát, lakóparkot és egy belvárosi üzletet találtak el – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy még több ember lehet a romok alatt. Állítása szerint a négy rakétából kettőt lelőttek.

A három áldozat egy kiskereskedelmi üzlet raktárának dolgozója volt – tette hozzá.

Donyeckben – Kramatorszkban és Kosztyantyinyivkában – három embert öltek meg orosz rakéták – közölte Pavlo Kirilenko területi kormányzó Facebookon.

„Az oroszok által indított rakéták lakóházakat találtak el, és jelentős károkat okoztak: Kramatorszkban legalább öt házat romboltak le, és további kéttucatnyit megrongáltak, Kosztyantyinyivkában két ház megsemmisült és 55 másik megsérült” – írta Kirilenko.

Az ukrán légvédelem szerint az oroszok katonai és polgári infrastrukturális létesítményeket vettek célba légi és tengeri cirkálórakétákkal, valamint iráni gyártmányú öngyilkos drónokkal.

„A Fekete-tenger felől az ellenség négy Kalibr cirkálórakétával támadott Odessza irányába. Három rakétát lelőttünk, a negyedik polgári célpontot talált el” – áll a légvédelem közleményében.

Az ukrán légvédelem a tíz drónból is lelőtt kilencet – teszik hozzá.

Már második napja támadják Ukrajna Dnyipropetrovszki területét – közölte Szerhij Liszak kormányzó június 14-én.

Ott három drónt lőtt le az ukrán légvédelem – mondta Liszak, hozzátéve, hogy az orosz nehéztüzérség Nikopolt lőtte. Áldozatokról egyelőre nincs hír – írta Liszak Telegramon.

Június 13-án 12 ember meghalt és további 13, köztük három gyermek megsebesült egy ötemeletes lakóház elleni orosz rakétacsapásban Dnyipropetrovszkban, Krivij Rih városában.

Ehhez kapcsolódóan: „Kösz, Putyin” – Mindenét elvitte a víz az ukrán gazdának

Stoltenberg a Fehér Házban

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról beszélt, hogy jól halad az ukrán ellentámadás, és azt vetítette előre, hogy a NATO-országok vezetői növelni fogják a Kijevnek nyújtott katonai segítséget jövő havi találkozójukon.

Stoltenberg akkor mondta ezt, amikor Joe Biden elnökkel folytatott megbeszélést a Fehér Házban június 13-án.

Stoltenberg washingtoni látogatásával egy időben Ukrajna megpróbálja visszafoglalni a területeit az orosz megszállók ellen régóta várt ellentámadás keretében.

„A támogatás, amelyet közösen nyújtunk Ukrajnának, változást hoz a harctéren, miközben mi itt beszélünk, mert az ukránok megindították a támadást – mondta. – Előrehaladnak, egyre nagyobb területet hódítanak meg.”

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége a NATO mellett sziklaszilárd, és közölte, hogy a NATO-szövetségesek erre építenek, amikor jövő hónapban találkoznak Vilniusban.

A találkozóval egy időben az Egyesült Államok külügyminisztériuma új, 325 millió dollár értékű lőszer- és nehézfegyvercsomagot jelentett be az ukrán készletek feltöltésére.

Kijev előrehaladásról, Putyin katasztrofális ukrán veszteségekről beszél

Az ukrán hadsereg közölte, hogy hét települést szabadított fel az ország déli és keleti területein, és heves harcok közepette továbbhaladt előre Bahmutban.

„Heves védekező és támadó harcok egyaránt folynak országunk keleti és déli részén. Vannak bizonyos eredmények, valóra váltjuk a terveinket, haladunk előre” – mondta Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka.

Ezeket az állításokat független forrásból nem lehet megerősíteni, és Moszkva nem ismeri be, hogy Ukrajna területeket foglalt volna vissza.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy az ellentámadás kudarcot vallott, az ukránok veszteségei tízszeresen meghaladják az oroszokét.

„Veszteségeik megközelítik azt a szintet, amely katasztrofálisnak mondható” – mondta Putyin a Kremlben egy orosz újságíróknak és bloggereknek tartott tájékoztatón, amelyet a televízió is közvetített.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara önszuggesztiónak és öngyőzködésnek nevezte Putyin ukrán veszteségekről tett megjegyzéseit.

Ehhez kapcsolódóan: Lövik őket, de mentik az árvíz miatt csapdába esett időseket Herszonban

Medvegyev: Szabad kezet kaptunk a kommunikációs kábelek felrobbantására

Közben Medvegyev volt elnök arról beszélt, hogy Moszkva most tetszése szerint megsemmisítheti az ellenség tenger alatti kommunikációs kábeleit.

Dmitrij Medvegyev szerdán kijelentette: már nincsenek erkölcsi korlátok, amelyek meggátolnák Moszkvát ellenségei tenger alatti kommunikációs kábeleinek megsemmisítésében, tekintettel arra, hogy a nyugatiak részt vettek az Északi Áramlat csővezeték felrobbantásában. Medvegyev saját hivatalos Telegram-fiókjában tette ezt közzé.

Amerikai sajtóértesülések szerint Washington tudott a gázvezetékek felrobbantására irányuló ukrán összeesküvésről. Kijev tagadta, hogy ő tette volna tönkre a csőrendszereket.

Tavaly szeptemberben máig tisztázatlan robbanások szakították szét az Északi Áramlat 1-et és az újonnan elkészült Északi Áramlat 2-t, amelyek Oroszországból Németországba szállítottak gázt a Balti-tenger alatt.

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG