Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A 2024-es választások után ezermilliárdos önkormányzati fejlesztési programot indíthat a kormány


Szombathely látképe
Szombathely látképe

Egyelőre annyi biztos, hogy a politikai szándék megvan a kormány részéről a Modern Városok Program 2.-re, vélhetően jórészt uniós forrásból.

A Szabad Európának adott interjúban mondta el Csőzik László, Érd polgármestere, hogy a kormány már eldöntötte: jön a Modern Városok Program második fejezete. A városvezető szerint már több alkalommal rákérdezett erre Gulyás Gergelynél, és minden alkalommal pozitív volt a válasz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2024. júniusi helyhatósági és európai parlamenti választások utánra datálta a programot. Csőzik László szavait megerősítette egy másik megyei jogú város kormánypárti polgármestere.

Ehhez kapcsolódóan: Mérlegen a Modern Városok Program: hatalmas különbségek a megvalósításban.

A Modern Városok Programmal korábban részletesen foglalkoztunk. A 2015-ben indított program keretében a 23 megyei jogú városnak mintegy 3500 milliárd forint értékben ígért fejlesztéseket a kormány, összesen – számításaink szerint – 283-at. A program ugyan nem valósult meg teljes mértékben, de számos nagyvárosban valóban jelentős fejlesztések történtek a keretében.

Korábbi összeállításunkban arra a következtetésre jutottunk, hogy a program egyes elemeinek megvalósulásában vagy elmaradásában nem lehet kimutatni politikai szándékot, vélhetően a helyi önkormányzat kompetenciája és az illetékes állami szervek megfelelő vagy éppen anomáliákkal terhelt működése eredményezte, hogy nagyon nagy a szórás a megvalósult fejlesztéseket tekintve.

Ehhez kapcsolódóan: Csőzik László: 2024-ben polgármesterekből lehet majd ellensúlyt szervezni a kormánnyal szemben

Az ellenzéki vezetésű Érd például a legjobban teljesítők között van, ugyanez elmondható a szintén ellenzéki Egerről, míg például a fideszes Győr vagy Szekszárd kifejezetten rosszul teljesített. Érdekes egyébként, hogy korábban polgármesterek még a választások előttre tették a Modern Városok Program 2. elindítását, nyilván kampányszempontok miatt, de minden jel szerint nem így lesz. Ezt indokolhatja az is, hogy a költségvetés jelenlegi állapotában nyilván nincsenek források ekkora léptékű fejlesztésekre, az uniós források pedig – amelyek a korábbi program gerincét is adták – egyelőre bizonytalanul tervezhetők.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG