Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A 64. dandár halottai: a hírhedt orosz egység és magas veszteségi rátája


Ukrán munkások viszik az invázió során elesett orosz katonák holttesteit, mielőtt egy hűtőkocsiba rakják őket Kijevben május 13-án.
Ukrán munkások viszik az invázió során elesett orosz katonák holttesteit, mielőtt egy hűtőkocsiba rakják őket Kijevben május 13-án.

A távol-keleti Habarovszk régióban található 51460-as orosz katonai egység főhadiszállásán nemrég emlékfalat állítottak a szélesebb körben 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandár néven ismert alakulat elesett katonáinak.

Összesen 44 katona és tiszt látható a falon, az eredetileg a VK orosz közösségi oldalon közzétett és a Szabad Európa által megerősített fénykép szerint.

A falon nem szerepel, hogy hol haltak meg, csak az, hogy mindannyian megkapták a tekintélyes Bátorságrendet. Alekszej Asztasov, a fényképet posztoló férfi a Szabad Európának elmondta, hol: Ukrajnában, Kijevben, Izjumban és Szlovjanszkban. Oroszország inváziója már a hatodik hónapja tart és a nyugati hírszerzés szerint több halottja van, mint a szovjet háború egész évtizede alatt Afganisztánban az 1980-as években.

A 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandárban szolgált Alekszej Pusiló orosz katona szüleinek posztumusz Bátorságrendet adományoztak.
A 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandárban szolgált Alekszej Pusiló orosz katona szüleinek posztumusz Bátorságrendet adományoztak.

"Mindenki az SZVO-ban harcolt" - mondta Asztasov a Szabad Európának, a "különleges katonai művelet" rövidítését használva. Ez az az eufemizmus, amelynek használatát a Kreml előírta, amikor az ukrajnai háború kerül szóba.

Mindenki” mondta egy VK-n keresztül folytatott chatben, "kivéve a lányokat, a személyzeti egereket és az újoncokat". A személyzeti egerek egy köznyelvi kifejezés az adminisztratív és irodai személyzetre.

Ez az az egység, amelynek tisztjeinek és szerződéses katonáinak 95 százaléka, beleértve a "félkatonákat" is, kényszer hatására írták alá a szerződéseket - mondta.

"Sokan közvetlenül a szomszédos Belaruszban tartott gyakorlatokról kerültek Ukrajnába" - mondta.

Asztaszov szerint a dandár létszáma a bevetéskor körülbelül 1500 katona volt. A halottak száma becslése szerint: "Legalább több száz".

Oroszország Ukrajna elleni háborúja átírta Európa biztonsági rendjét, átalakította a szövetségeket, a nyugati katonai egységek jelentős átcsoportosítását idézte elő, megzavarta a világgazdaságot és felgyorsította Oroszország tekintélyelvűségbe való süllyedését.

Az orosz fegyveres erők nyilvánvaló gyengeségeire is rávilágított, mivel az orosz egységek rendkívül magas lemorzsolódási rátával küzdenek.

Hivatalosan az orosz védelmi minisztérium eddig csak részleges adatokat közölt a háborús veszteségekről, legutóbb március 25-én, amikor 1351 halottat és 3825 sebesültet jelentett be.

Emlékfal a 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandár halott katonáinak nevével és fényképével. "Emlékezés az elesettekre" - olvasható a felirat. "Méltók leszünk rátok".
Emlékfal a 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandár halott katonáinak nevével és fényképével. "Emlékezés az elesettekre" - olvasható a felirat. "Méltók leszünk rátok".

A múlt hónapban azonban William Burns, a CIA igazgatója legalább 15 000 halottra és mintegy 45 000 sebesültre becsülte az orosz veszteségeket, és ezt a számot augusztus 8-án Colin Kahl, az Egyesült Államok politikai védelmi miniszterhelyettese is megerősítette.

"Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az oroszok kevesebb mint hat hónap alatt valószínűleg 70-80 ezer embert vesztettek" - mondta Kahl újságíróknak. "Nos, ez a harcban elesettek és sebesültek kombinációja és ez a szám lehet egy kicsit alacsonyabb, vagy magasabb. De azt hiszem, hogy ez körülbelül pontos, ami elég figyelemre méltó, tekintve, hogy az oroszok nem értek el semmit [az orosz elnök] Vlagyimir Putyin háború elején kitűzött céljai közül".

A 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandár talán a legvilágosabb példa erre.

'A haza és az állam érdekei'

Az Ukrajnától mintegy 9000 kilométerre keletre, a Habarovszki régióban állomásozó lövészdandárt az 1990-es években ezreddé szervezték át, és egy részét az 1990-es években az első ottani háború idején Csecsenföldön vetették be. A 2000-es évek végén dandárszintű egységgé alakították át.

Az egység azután vált világszerte ismertté, hogy március végén az orosz alakulatok kivonultak a Kijevtől északra fekvő körzetekből, miután az ukránok visszaverték az ukrán főváros felé indított offenzívájukat.

Ukrán nyomozók, jogvédő csoportok, újságírók és nyílt forrású kutatók szerint több körzetben, köztük Bucsa városában is tömeges polgári gyilkosságok és más állítólagos háborús bűncselekmények történtek. Az ukrán védelmi minisztérium atrocitásokkal vádolta meg a Bucsába és a közeli településekre vezényelt dandárt.

Augusztus 8-án a bucsai hatóságok közölték, hogy 458 holttestet számoltak össze a városban, amelyek közül 419-et a jelek szerint lelőttek, megkínoztak vagy tompa tárgytól származó sérüléseket szenvedtek.

A bucsai lakosok holttestei - mindannyian civil ruhában, némelyikük kezét hátrakötözték - április 3-án.
A bucsai lakosok holttestei - mindannyian civil ruhában, némelyikük kezét hátrakötözték - április 3-án.

Hetekkel a mészárlásokról szóló jelentések megjelenése után, április 18-án Putyin kitüntette a 64-eseket a "haza és az állam érdekeinek" védelméért. Dicsérte a "tömeges hősiességüket, kitartásukat és bátorságukat".

A Habarovszktól mintegy 20 perc autóútra fekvő 64. dandár bázisán lévő emlékfalon feltüntetett dátumok szerint az egységnek legalább 44 katonája halt meg február végén és márciusban - ez az időszak egybeesik az orosz invázió első szakaszával, amikor az orosz erők Kijevet próbálták bevenni.

Más dátumok egy későbbi offenzívához illeszkednek, miután az orosz parancsnokok kivonták a 64. dandárt és más egységeket Kijev környékéről és átcsoportosították erőiket a keleti Donbász régióba, többek között Harkiv közelébe.

Az emlékfalon szereplő dátumok szerint a 64. dandár hét katonája április 25-én esett el. Ez a dátum egybeesik az ukrán vezérkar ugyanezen a napon kiadott jelentésével, amely szerint az orosz csapatok "támadást próbáltak végrehajtani" az "Izjum-Barvinkove" és az "Izjum-Szlovjanszk" irányban.

Egy héttel e támadás előtt a 64. dandár egy szerződéses katonája, Alekszandr Rosztovszkij is meghalt. Az előtte tisztelgő online megemlékezések szerint április 18-án halt meg Izjum közelében.

„Ne aggódj! Szeretlek. Csókollak”

A Szabad Európának az emlékfalon szereplő 44 katona közül 30 halálát sikerült megerősítenie a hivatalos kiadványokból, a közösségi médiából és a médiajelentésekből származó, nyilvánosan elérhető információk alapján.

Az egyik ilyen, a VK-n közzétett online közlemény címe "Emlékmű a halott transzbajkáliaiaknak" - ez arra a dél-szibériai régióra utal, amelyet nyugaton a Bajkál-tó, délen a mongol határ, keleten pedig az Amur-vidék határol.

A május 14-i keltezésű, a 20 éves Vlagyiszlav Vedernikov tizedes tiszteletére írt bejegyzésben az édesanyja szöveges üzenete szerepelt:

"Habarovszkban tanult. Már befejezte a 11. osztályt és vizsgázott. De aztán bejelentették, hogy Belaruszba megy. Ott árkokat ástak és utoljára Csernobilból telefonált" - állt a nő üzenetében.

Február 23-án – írta - a fia küldött egy sms-t, amelyben közölte, hogy „az egységét áthelyezik, minden telefont elvettek és nem lesz több kommunikáció”. "Ne aggódj! Szeretlek téged. Csókollak" - idézte a fiú szavait.

"Március 3-án az oszlopuk két oldalról is tűz alá került. A csata két napig tartott. Egy szilánk a lábán találta el. Néhány egész [holttestet] hoztak, másokat csak részleteiben gyűjtöttek össze. A kijevi régióban, Borogyanka településen halt meg" - áll a bejegyzésben.

Elesett, eltűnt, hadifogoly

Az oroszok magas halálozási és sebesülési rátáját katonai szakértők több tényezőnek tulajdonítják.

Az ukrán erők heves harcokat vívtak nemcsak a Kijevtől északra fekvő régiók, hanem más körzetek védelmében is, többek között a Donbászban és Mariupol azovi-tengeri kikötőjében, amelyet Ukrajna végül kénytelen volt átengedni az egy hónapokig tartó ostrom után.

Egy ukrán igazságügyi orvosszakértő a Kijevtől nyugatra fekvő Zavalivka faluban exhumált orosz katona holttestén talált foltokat mutatja május 11-én.
Egy ukrán igazságügyi orvosszakértő a Kijevtől nyugatra fekvő Zavalivka faluban exhumált orosz katona holttestén talált foltokat mutatja május 11-én.

Ukrajna védelmét jelentősen megerősítette a fejlett nyugati fegyverek beáramlása, amelyek felváltották a szovjet korszakból származó eszközök fogyatkozó készleteit és megváltoztatták a fegyveres erők képességeit.

Kijevtől északra, a háború első napjaiban az ukrán csapatok hatékonyan használták az olyan páncéltörő rakétákat, mint az amerikai gyártmányú Javelin és a brit NLAW, az orosz tankok és más páncélozott járművek kilövésére.

A további orosz gyengeségek közé tartozik a megfelelő orvosi felszerelés és a harctéri sérülések gyors kezelésére és az evakuálására szolgáló modern technikák és eljárások hiánya.

Miután Oroszország visszavonult a kijevi térségből, az amerikai katonai tisztviselők és külső szakértők úgy látták, hogy sok egységet megtizedeltek a harcok. Egyes becslések szerint egyes orosz egységek személyi állományuk akár egyharmadát is elveszíthették.

Michael Kofman, az amerikai székhelyű Center for Naval Analysis (Tengerészeti Elemző Központ) orosz fegyveres erőkkel foglalkozó szakértője, nagyjából úgy becsülte, hogy minden egyes elesett orosz katonára valószínűleg 3,5 sebesült jutott.

Jurij Fedorov orosz katonai szakértő becslése szerint a két motorizált lövészzászlóaljat és egy harckocsizászlóaljat magában foglaló 64. dandár teljes létszáma a háború előtt körülbelül 2500 fő volt.

"A 64. független motorizált lövészdandár a távol-keleti katonai körzetből származik, és ott sok egység krónikusan gyenge és rosszul felszerelt" - mondta a Szabad Európának. "Gyakran egyszerűen kettévágták őket. Például van két többé-kevésbé teljesen személyzettel ellátott zászlóalj, a többi pedig csak néhány tisztből és zászlósból áll”.

"Ha további állományt kapnak, akkor azt be kell fogadniuk, ki kell képezniük, vezetniük kell őket, és harcba kell menniük velük" - mondta.

"Ez egy bevett gyakorlat: Ha a csapatok súlyosan meg vannak gyengülve, akkor néhány új összevont dandárt hoznak belőlük létre az egyik vagy másik egység megmaradt részeiből" - mondta Fedorov. "Ahhoz, hogy harcképesek legyenek, az ilyen dandároknak át kell esniük a harci koordináció folyamatán. A szakasz- és századparancsnokoknak meg kell ismerniük egymást, ki kell javítaniuk a kommunikációs csatornákat. Ez legalább több hónapot vesz igénybe".

Halott orosz katonák egy páncélozott BMD-2 harcjármű tetején a Kijev környéki Hosztomel városáért folytatott harcok során március elején.

Halott orosz katonák egy páncélozott BMD-2 harcjármű tetején a Kijev környéki Hosztomel városáért folytatott harcok során március elején.
Halott orosz katonák egy páncélozott BMD-2 harcjármű tetején a Kijev környéki Hosztomel városáért folytatott harcok során március elején.

A 64. dandárt azonban nem lehet feloszlatni, mert ezzel aláásnák a Putyin által irányukban kifejezett tiszteletet - érvelt.

"Feloszlatni azt jelentené, hogy elismerjük ennek a dandárnak a felelősségét a bucsai bűnökért" - mondta Fedorov. "Ezért valószínűleg új szerződéses katonákat és sorkatonákat fognak küldeni a megmaradt tisztek mellé".

A Conflict Intelligence Team nyomozócsoport elemzői szerint az Asztasov által említett becslés az áldozatokról hihető, de csak akkor, ha a számot a szerződéses katonákra korlátozzák.

A szakértők az orosz veszteségek magas arányáért a többi tényező között a rossz morált és a rossz fegyelmet okolják, különösen az alacsonyabb rangúak és a tiszthelyettesek körében.

A 64. dandár egyik egészségügyi egységében dolgozó Asztaszov a Szabad Európának elmondta, hogy legalább 100 katona - úgynevezett "refjuznyik" – tagadhatta meg az ukrajnai harcot, különösen az orosz erők által elszenvedett kezdeti harctéri vereségek után.

"Januárhoz hasonlóan Belaruszba küldték őket gyakorlatra, majd Ukrajnába, de senki sem engedte őket", hogy hazamenjenek vagy szabadságra menjenek - írta egy hosszú VK-beszélgetésben, mielőtt letiltotta a Szabad Európa riporterét a további kommunikációról, és VK-oldalát "csak barátok" beállításra módosította volna.

"Valójában egyáltalán nem volt semmilyen rotáció" - mondta. "Legalább 100 „refjuznyik” volt, de nem az első vereségek után, hanem a parancsnokok sok [hazugsága] után. A fiúk belefáradtak a harcok és az átvezénylések intenzitásába, a bevetés időtartamába és a bizonytalanságba".

Szöveg: Mark Krutov
XS
SM
MD
LG