Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz elnök szerint még mindig Oroszországban van a Wagner-vezér Prigozsin


Jevgenyij Prigozsin (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (képünk illusztráció)
Jevgenyij Prigozsin (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (képünk illusztráció)

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport főnöke – aki a múlt havi rövid lázadás élén állt – Oroszországban van, nem Belaruszban – állítja Belarusz vezetője, Aljakszandr Lukasenka.

Lukasenka július 6-án Minszkben újságírókkal azt is közölte, hogy a Wagner-harcosok azokban a táborokban maradtak, ahol a június 24-i lázadás előtt voltak.

„Ami Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron van, nem Belarusz területén” – mondta Lukasenka, de nem szolgált bizonyítékokkal ennek alátámasztására.

Prigozsin holléte azóta ismeretlen, amióta harcosai múlt hónapban rövid időre elfoglaltak egy dél-oroszországi várost, és Moszkva felé vonultak, az eddigi legnagyobb veszélyt jelentve a több mint két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnökre.

Lukasenka, a Kreml szövetségese segített megkötni az alkut Prigozsinnal, aki a neki és csapatainak ígért amnesztiáért és biztonsági garanciákért cserébe felhagyott a lázadással. A megállapodás értelmében Prigozsinnak és harcosainak megengedték, hogy Belaruszba költözzenek.

Lukasenka nem részletezte, hol voltak azok a táborok, ahol állítólag állomásoztak a Wagner-zsoldosok, akik a lázadás előtt az orosz erők oldalán harcoltak Kelet-Ukrajnában.

A kérdésre, hogy Prigozsin és zsoldosai áttelepülnek-e Belaruszba, Lukasenka azt felelte, hogy ez a Wagner-vezér és az orosz kormány döntésén múlik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva nem követi nyomon Prigozsin mozgását.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elit a következményeket várja Prigozsin lázadását követően

Peszkov július 6-án arról beszélt újságíróknak, hogy egyelőre nem tűzték ki a találkozó időpontját Putyin és Lukasenka között, hozzátéve, hogy még a napirendjéről sem tud részletekkel szolgálni.

Az orosz állami tévé támadást indított Prigozsin ellen, árulónak nevezte és korrupcióval vádolta.

Július 5-én este riportot mutattak be olyan razziákról, amelyeket állítólag Prigozsin szentpétervári irodájában és egyik palotájában hajtottak végre.

A felvételek készpénzkötegeket, aranyrudakat, fegyverraktárt és parókagyűjteményt mutattak egy luxuslakásban, valamint egy helikoptert, amely állítólag Prigozsiné.

Készült az AP, a Reuters és a BBC tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG