Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz vezető látogatást tett az országában állomásozó orosz katonáknál


Aljakszandr Lukasenka látogatása az Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án
Aljakszandr Lukasenka látogatása az Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án

Aljakszandr Lukasenka látogatást tett a hivatalosan a két ország külső határainak védelmét szolgáló, közös orosz–belarusz katonai erő támaszpontján.

A minszki védelmi minisztérium friss tájékoztatása szerint az államfő a breszti régióban található Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren elmondott beszédében az egyesített orosz–belarusz egységek fontosságát hangsúlyozta országa védelme szempontjából.

A tavaly ősszel létrehozott közös haderő célja hivatalosan az államszövetség külső határainak védelme, különösen a nyugati, belarusz részen. Ez az alakulat mintegy kilencezer orosz katonát foglal magába, akik tartósan Belaruszban állomásoznak.

A napokban ráadásul további páncélozott harcjárművek érkeztek a területre Oroszországból.

Az ukránok egy lehetséges belarusz támadásra készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00

Az utóbbi hetekben egyre több szó esik egy újabb, Belarusz felől induló támadás lehetőségéről Ukrajna ellen. Az északi front újranyitásával az ukrán biztonsági erők figyelmét próbálhatnák elterelni az ország keleti részén zajló harcoktól.

Vlagyimir Putyin három év után először járt december 20-án Minszkben, ahol Aljakszandr Lukasenkával tárgyalt. Egyesek szerint az orosz elnöki vizit legfőbb célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon belarusz kollégájára annak érdekében, hogy csatlakozzon az ukrajnai háborús erőfeszítésekhez, így támogatva a számos helyen visszavonulásra kényszerített inváziós hadsereget.

Ehhez kapcsolódóan: Spekulációkra ad okot az orosz elnök minszki látogatása

Ilyen bejelentést nem tettek, mindössze annyit közöltek, hogy a két ország közös hadgyakorlatokra készül, illetve fenntartja a katonai együttműködést több területen.

A volt szovjet tagköztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka a 2020-as elcsalt elnökválasztás után heteken át tömegdemonstrációkkal szembesült, amelyeket végül a hatóságok vérbe fojtottak. A Nyugat által el nem ismert vezető katonailag, politikailag és gazdaságilag is nagyban függ Moszkvától.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG