Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belaruszok szerint az orosz katonák Ukrajnából zsákmányolt cikkeket árulnak 


Orosz csapatok, miután megérkeztek a belarusz Palonka állomására
Orosz csapatok, miután megérkeztek a belarusz Palonka állomására

Az Ukrajnából hazafelé tartó vagy átcsoportosított orosz katonák gyakran próbálják eladni a belaruszoknak a déli határuk mentén fosztogatásból szerzett cikkeket – mondta el kollégáinknak több helyi lakos.

A délkeleti Homel régióból érkező beszámolók a legújabb példái annak, hogy Oroszország hogyan használja az Ukrajnába ki-be járó csapatok állomáshelyéül az Ukrajnával és Oroszországgal egyaránt határos régiót – és hogy ez hogyan zavarja meg a belaruszok életét.

Márciusban a régió fővárosának, Homelnek és más külvárosi településeknek a lakói arról számoltak be, hogy az ukrajnai harcokban elesett orosz katonák holttestei ellepték a régió néhány hullaházát.

A kórházak is zsúfolásig megteltek sebesült orosz katonákkal, és a lakosok szerint az orvosok és az egészségügyi személyzet kénytelenek volt kizárólag az ő kezelésükkel foglalkozni.

Az elmúlt napokban ukrán és nyugati tisztviselők arról számoltak be, hogy a Kijevhez közeli frontállásokból visszavonuló orosz haderőt többek között Fehéroroszországba telepítették át.

Katonai készleteket és zsákmányolt holmit árulnak

Egy férfi, aki a Homeltől délnyugatra fekvő Mazir lakosa, elmondta, hogy az eget folyamatosan orosz katonai gépek és helikopterek töltik meg. Az orosz katonák közben a helyiekkel csencselnek, többek között a katonai készletekből származó gázolajat próbálják eladni – de mást is.

„Ukrajnában fosztogatnak, a zsákmányt pedig a helyi belaruszoknak próbálják eladni: hűtőket, háztartási gépeket, autógumit, bármit, amit el tudnak vinni” – mondta a Szabad Európának Ilja, aki azt kérte, hogy ne használjuk a vezetéknevét.

A Homel régió lakói már a háború február 24-i kezdete előtt arról számoltak be, hogy orosz katonák – akiknek egységeit állítólag fehérorosz egységekkel közös gyakorlatokra telepítették Belaruszba – rendszeresen megpróbáltak dízelt eladni a helyieknek.

Egy másik maziri lakos arról beszélt a Szabad Európának, hogy orosz katonák nagy csoportjai tolonganak a város bárjaiban és boltjaiban, körülveszik és zaklatják az embereket.

Ez a férfi is azt kérte, hogy csak a keresztnevén említsük. Makszim elmondta, hogy a közép-oroszországinak vagy szibériainak tűnő katonák zaklatták egy férfi ismerősét, akinek hosszú a haja.

„Ráadásul nagyon büdösek. Már a szagból meg lehet mondani, amikor bemegyünk a boltba, hogy itt vannak. Szerintem nem is fürdenek – mondta Makszim. – A parancsnokok normális körülmények között élnek (…) A katonák meg az erdőben, sátrakban és még pajtákban is.”

„Az oroszok úgy viselkednek, mintha ők lennének a világmindenség urai” – mondta.

Belarusz: 150 rubelért, azaz 45 dollárért árul iPadet egy orosz katona 2022. április 4-én
Belarusz: 150 rubelért, azaz 45 dollárért árul iPadet egy orosz katona 2022. április 4-én

Brahin körzetben – amely mindössze húsz kilométerre van egy Ukrajnába vezető főútvonaltól – a lakosok arról számoltak be, hogy az elmúlt héten tankok, páncélozott csapatszállító járművek és Ural csapatszállító teherautók hosszú oszlopai haladtak át.

Az egyik lakos a Szabad Európának elmondta, hogy a katonák orosz nyelvű szórólapot adtak neki, amely az orosz inváziót igazoló propagandának tűnt.

„Kedves elvtársak, barátok, nincs szükségünk háborúra! Nem fogunk megtámadni és bombázni városokat. Nem az ukrán néppel jöttünk harcolni, hanem a nacionalistákkal, akik békés embereket öltek meg” – állt a Szabad Európával megosztott szórólapon.

A Mazirtól délre, a Pripjaty-folyó partján fekvő Narovljában és környékén a lakosok nagy csapattáborokról, valamint egy tábori kórházról számoltak be, ahol sebesült katonákat ápolnak.

Orosz katona árul telefont Belaruszban. „Az árban megállapodunk” – írja. „Odaadod egy zacskó cukorért és egy hamburgerért?” – kérdezik tőle kommentben. „Nem működik?” – szól egy másik kérdés. Belarusz, 2022. április 4.
Orosz katona árul telefont Belaruszban. „Az árban megállapodunk” – írja. „Odaadod egy zacskó cukorért és egy hamburgerért?” – kérdezik tőle kommentben. „Nem működik?” – szól egy másik kérdés. Belarusz, 2022. április 4.

A katonák holttesteit közvetlenül Oroszországba szállítják teherautóval vagy vonaton – mondták.

„A tábori kórházat kívülről orosz katonák őrzik, hogy senki ne készítsen fényképet – mondta egy neve elhallgatását kérő narovljai lakos. – Rengeteg helikopter repül arrafelé, nagyon alacsonyan. Sok a város felett köröz.”

Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő lakos azt mondta, hogy a katonák felvásárolják az összes alkoholt a boltokban.

„Egyszer egy orosz katona vodkát és bort vitt magával, de nem működött a bankkártyája, úgyhogy visszatett mindent – mondta az illető a Szabad Európának. – De általában mindent megvesznek, amit látnak. És rengeteg vodkát visznek magukkal. Meg edzőcipőt, zsemlét és cigarettát” – tette hozzá.

Szöveg: a Szabad Európa belarusz szolgálata.
XS
SM
MD
LG