Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bizottság fütyül rá, hogy táncol a magyar kormány


Ursula von der Leyen Alex Soros társaságában a magyar kormány új plakátján. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Ursula von der Leyen Alex Soros társaságában a magyar kormány új plakátján. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Az Európai Bizottság elnökének szeme sem rebbent az őt és Alex Sorost ábrázoló magyar plakát láttán – közölte hétfőn a testület szóvivője, aki hozzátette, hogy Brüsszel bízik a magyar közvélemény józan ítélőképességében, és nem tervezi, hogy választ ad a magyar kérdőívre.

Az Európai Bizottság távolságtartóan reagált hétfőn az újságírók kérdésére a magyar kormány legújabb Brüsszel-ellenes kampányával kapcsolatban, mindazonáltal a testület szóvivője a nemzeti konzultáció több, a kérdező által felsorolt állításáról is azt mondta, hogy „abszolút nem felel meg a valóságnak”.

„Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy ezek az állítások teljesen hamisak” – jelentette ki Eric Mamer. A bizottság reakciója után érdeklődő újságíró azokkal az állításokkal szembesítette a szóvivőt, amelyek szerint „Brüsszel migránsgettókat hozna létre Magyarországon”, illetve a Hamászt pénzelte európai uniós forrásokból.

A szóvivő kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a testület nem érzi megszólítottnak magát a legújabb kormányzati kampányban, egyébként pedig bízik a magyar közvélemény józan ítélőképességében a konzultáció tárgyát képező állítások igazságtartalmának felmérésében.

Ehhez kapcsolódóan: Enyhítene a külföldi dolgozók fogadásáról szóló szabályokon az EU, így orvosolná a munkaerőhiányt

Eric Mamer szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek „szeme sem rebbent” az őt George Soros fiának társaságában ábrázoló plakát láttán, amelyek a következő hetekben ellepik majd a magyar városok és falvak utcáit. A szóvivő közölte, hogy a bizottság nem tudja, mi a kormány szándéka a legújabb szlogenekkel. Egy kérdésre válaszolva nem feltételezte, hogy antiszemita áthallása lenne az új plakátnak, de fontosnak látta hangsúlyozni, hogy a bizottság zéró toleranciával viszonyul minden antiszemita megnyilvánuláshoz.

Mamer egy másik kérdésre adott válaszában megjegyezte, hogy semmilyen munkakapcsolat nincs Alex Soros és az Európai Bizottság elnöke között.

A testület első számú szóvivője elhessegetett minden olyan feltételezést, amely kapcsolatot lát az EU által befagyasztott magyar pénzek sorsa és a magyar kormány mostani kampánya között, legalábbis ami a bizottságot illeti. Hangsúlyozta: a magyar kormánynak nagyon világos elvárásoknak kell megfelelnie annak érdekében, hogy hozzáférjen a zárolt forrásokhoz.

Más, nevük mellőzését kérő források szerint a bizottság nem kívánja megtenni Orbán Viktornak azt a szívességet, hogy felvegye a kesztyűt, és felüljön a provokációnak. Eric Mamer lapunk kérdésére utalt rá, hogy az előző bizottságtól eltérően a testület mostani vezetése nem kívánja megadni a saját válaszait a kérdőívben tett tizenegy állításra. Emlékezetes, hogy a Juncker-bizottság az egyik utolsó Brüsszel-ellenes kormányzati konzultáció során beszállt a ringbe, és közzétette a saját verzióit.

„Nem hagyjuk belerángatni magunkat egy olyan konzultációba, amelyről nem kérdeztek minket, és nem is minket céloz” – mutatott rá az Európai Bizottság szóvivője.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG