Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A BKV tulajdonában áll az az épület, ahol plakátok sora hirdeti, hogy az ellenzék – közte Karácsony Gergely – háborúpárti


Plakátok a Mexikói úti végállomásnál 2024. június 5-én
Plakátok a Mexikói úti végállomásnál 2024. június 5-én

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott az okokról a Szabad Európának. Azt is megkérdeztük tőle, hogy márciusi ígérete ellenére miért nem vágott le egyetlen, házhomlokzatot eltakaró óriásmolinót sem saját kezűleg Karácsony Gergely.

A BKV tulajdonában áll az 1-es metró Mexikói úti végállomásának épülete, amelynek tetején egy sor plakát hirdeti, hogy az ellenzék – köztük Karácsony Gergely főpolgármester – háborúpárti – tudta meg a Szabad Európa. Az épületről először a 444.hu írt még május 20-án, akkor a tetőre helyezett tíz óriásplakát közül kilencen a Fidesz hirdetése futott. Ebből egy a párt zuglói polgármesterjelöltjét népszerűsítette, a többi az ellenzéket vádolta háborúpártisággal.

Fotós kollégánk június 5-én járt ismét a Mexikói úton. A változás csak annyi volt, hogy az egyik háborús plakát helyett már egy kereskedelmi reklám látható, két másik pedig Orbán Viktor békepártiságát hirdeti. A Momentum aktivistái éppen a képek készítése idején kezdték átragasztani Agymosás és Hazug propaganda felirattal a plakátokat. (Jakab Péter rágalmazásért jelentette fel Orbán Viktort a háborúpártizás miatt.)

Kimaradt a szerződésből

A helyzet azért is érdekes, mert a BKV hirdetési felületeit a társaság saját leányvállalata, a Peron Reklám Kft. kezeli és értékesíti, a szerződés pedig kizárja a politikai hirdetések elhelyezését. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Szabad Európának, hogy a BKV bérbe adta egy külső vállalkozónak az épületet, a bérleti szerződésben pedig már nem szerepel a politikai reklám tilalma.

Mint korábban megtudtuk, más fővárosi cégek, például a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) esetében is előfordult, hogy Fidesz- vagy kormányhirdetések jelentek meg a területükön álló óriásplakátokon. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy maguk a plakátok nem a BKV vagy az FCSM tulajdonát képezik, hanem szintén egy külső vállalkozóét, amelyik fizet a plakáthelyekért a cégeknek.

A Momentum felülragasztotta a plakátokat
A Momentum felülragasztotta a plakátokat

„Ebben az esetben szerződésellenesen volt kint politikai hirdetés a plakátokon. Amint ez a tudomásunkra jutott, szóltunk a plakátos vállalkozásnak, és egy napon belül felülplakátolták őket” – mondta lapunknak Kiss Ambrus, aki azt is megemlítette, hogy a főváros ugyanígy megtiltotta politikai hirdetések kihelyezését a villanyoszlopokon látható úgynevezett elefántfülekre is.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt ilyen hirdetéseivel ugyan több helyen találkozhatunk Budapesten, de ezek olyan villanyoszlopokon találhatók, amelyek az EON tulajdonában állnak. (A budapesti villanyoszlopok egy része közvetlenül a fővároshoz tartozik, egy részük a BKK-hoz, egy részük a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-hez, a többi az EON-hoz.)

Törvény fogta le Karácsony Gergely kezét a levágásban

Karácsony Gergely főpolgármester még márciusban ígérte meg, hogy ha kell, saját kezűleg vágja le a fővárosi épületek homlokzatát elcsúfító óriási molinókat. Kiss Ambrustól azt is megkérdeztük, hogy ebből miért nem lett semmi. Azt mondta: bár a Fővárosi Közgyűlés megalkotta a saját rendeletét arról, hogy a gyakorlat illegális, a Fidesz egy törvénymódosítással felülírta.

Márciusban ugyanis még az volt a helyzet, hogy ha egy épület egyik fala közterületre lóg (az utcafront tipikusan ilyen), akkor bármilyen reklám elhelyezése közterület-használatnak minősül, így ezek a szabályok vonatkoznak rá, vagyis a főváros hozzájárulására is szükség van. „Mi ehhez konzekvensen nem járultunk hozzá, meg is indultak az eljárások a hirdetések eltávolítására, sokat le is szedtek, más esetekben bíróságra került az ügy” – mondta Kiss Ambrus.

A már említett májusi törvénymódosítás szerint viszont a házhoz tartozik az épület melletti és feletti légvonal is, így ennek használatáért nem lehet bérleti díjat szedni – ez olyan jogi helyzetet teremtett, amely felülírja a főváros kompetenciáját. „A jogi álláspontunk az, hogy ettől függetlenül ezek a homlokzatok továbbra is közterületnek számítanak” – mondta lapunknak Kiss Ambrus.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG