Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bolgár képviselőjelölt, akinek nincs ideje kampányolni, mert Ukrajnában harcol


Ivan Kalcsev, azaz Gligi a felszabadított ukrajnai területeken
Ivan Kalcsev, azaz Gligi a felszabadított ukrajnai területeken

Bulgáriában javában tart a kampány: a politikusok bejárják a közel hétmilliós országot, hogy voksokat biztosítsanak maguknak az október 2-ra tervezett, előrehozott parlamenti választásokon. Az egyik jelölt nem korteskedik, hanem géppisztollyal a kezében harcol – Ukrajnában.

Ivan Kalcsev március elején utazott Ukrajnába, hogy csatlakozzon a Kijev által szervezett idegenlégióhoz, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én Ukrajnába vezényelte csapatait.

A Szabad Európa bolgár szolgálatának nyilatkozva azt is elmondta, hogy most részt vesz az ukrán ellentámadásban. „Minden nagyon jól előkészített és szervezett volt, semmi véletlen nincs a sikerekben” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a harctéren nem olyan az élet, mint a filmekben.

Ukrajna szeptember elején indított, várva várt ellencsapása nemcsak az orosz hadsereget futamította meg, hanem reményt is adott az ukránoknak a drámai lendületváltásra.

Kalcsevet lenyűgözte a felszabadult városokban és falvakban élő ukránok boldog reakciója.

„Örömmel, büszkeséggel, könnyes szemmel látom, hogy ezek az emberek mennyire örülnek a felszabadulásnak” – mondta a Szabad Európának egy meg nem nevezett helyszínről.

Nem sokkal azután, hogy az orosz erők februárban megszállták Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívást intézett az Ukrajna védelmében segíteni akaró külföldiekhez, hogy csatlakozzanak a harchoz.

A kormány még egy honlapot is létrehozott hogy a nemzetközi brigádba csábítsa őket. A légió létszáma jelenleg több ezerre tehető, egy friss becslés szerint mintegy húszezren harcolnak a soraiban.

Mindeközben Bulgáriában újabb választások

Miközben Kalcsev segít Ukrajnának visszaszerezni földjét a megszálló orosz erőkkel szemben, odahaza a politikusok a szavazatokért küzdenek.

Bulgáriában – amely az EU és a NATO tagja, és ahol nagy a politikai instabilitás – október 2-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak, kevesebb mint két év alatt a negyediket.

A Kiril Petkov vezette reformkormány júniusban összeomlott, hat hónappal azután, hogy az egyik koalíciós partner kilépett. Petkov, aki a 2021 novemberében hatalomra került Folytatjuk a változást (PP) pártot vezeti, nehezen tudta teljesíteni a korrupció felszámolására tett ígéretét.

Emellett támogatta Ukrajnát az Oroszország elleni harcban, miközben hazája – a kulturális és történelmi kötelékek miatt – hagyományosan barátságos Moszkvával.

Petkov menesztette Sztefan Janev védelmi minisztert, mert nem volt hajlandó háborúnak nevezni az orosz inváziót. Júniusban hetven orosz diplomáciai alkalmazottat utasított ki, azzal vádolva őket, hogy Szófia érdekei ellen dolgoznak.

Mintadiákból katona

Visszatérve Kalcsevre: mintadiák volt Szófiában, kitüntetéssel végzett a Nemzeti Természettudományi Gimnáziumban, majd fizikát és informatikát tanult az egyetemen.

Gyerekkorában iskolatársai Gliginek hívták a nyaklánca miatt, amelyen vaddisznófogak lógtak. (Bolgárul a gligi vaddisznót jelent.)

Nyolcadikos korában összebarátkozott Vladimir Joncsevvel, az OffNews weboldal alapítójával és főszerkesztőjével, aki azt mondta a Szabad Európának, hogy Kalcsev „az egyik legokosabb ember, akit ismer”. Joncsev arról is mesélt, hogy fizikát, informatikát és politikát is tanult, míg fennmaradó szabadidejét motorozással vagy a saját maga által épített, speciális kemencében történő fémolvasztással töltötte.

Felidézte, hogy Kalcsev politikai szenvedélye vezetett oda, hogy 2013-ban belépett a Zöld Mozgalom pártba, és az évek során végigjárta vezetői ranglétráját. A környezetbarát Zöld Mozgalom tagjai élen jártak a kormányellenes tüntetésekben, amelyek 2020–21-ben végigsöpörtek Bulgárián.

De lenyűgöző és gazdag háttere ellenére egy dolog hiányzott Kalcsevnek, különösen jelenlegi tartózkodási helyét és hivatását tekintve: a katonai jártasság. Elmondása szerint valójában mindössze egy héttel Ukrajnába történő elindulása előtt fejezte be az alapkiképzést – mondta.

A háború első hónapjaiban Kalcsev nem látott semmilyen katonai akciót. Számos más feladatot látott el a fordítástól – beszél angolul – a hibaelhárításon át, a Starlink műholdas internetkapcsolat működésének biztosításáig a sebesültek evakuálásáig – mesélte az OffNewsnak június végén adott interjúban.

Az ellentámadásig nem sok katonadolga volt

Mindez megváltozott – mondta a Szabad Európának – nem sokkal azután, hogy az ukrán hadsereg megkezdte az ellentámadást.

Az orosz erők ebben a hónapban megdöbbentő fordulattól szenvedtek, miután az ukrán csapatok gyors páncélos előrenyomulást hajtottak végre a különleges erőkkel az északkeleti Harkiv régióban, olykor kapkodó és kaotikus visszavonulásra kényszerítve az oroszokat.

Zelenszkij szeptember 14-én azt mondta, hogy hadserege mintegy nyolcezer négyzetkilométert szabadított fel.

Ez volt az ukrán erők leggyorsabb előrenyomulása azóta, hogy márciusban kiszorították az orosz erőket a fővárosból, Kijevből, és egyes elemzők szerint ez megfordította a hét hónapja tartó invázió menetét.

Kalcsev számára a modern hadviselésnek kevés köze van a hollywoodi filmekben látottakhoz, mivel valójában sok időt töltenek semmittevéssel és várakozással.

Mindez hirtelen megváltozott, amikor az ellentámadás megkezdődött, és sokkal kevesebb idő jutott alvásra, néha csak két óra éjszakánként – mondta.

Megdöbbentette, hogy az ukránok milyen katonai erővel rendelkeznek.

„Még számítógépes játékban sem láttam még soha ennyi tankot és APC-t (páncélozott személyszállító jármű), mint amennyit ott” – mondta,

"Имаме палачинки". Как освободените украински села посрещат героите си от фронта
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:37 0:00

A háború borzalmai ellenére a felszabadított városokban és falvakban élők reakciója feldobta Kalcsevet. „Az összes felszabadított faluban az emberek az utcára vonultak, általában az egyetlen főutcára, amely keresztülmegy a falun. Jöttek zászlókkal, léggömbökkel, lobogókkal, integettek, mosolyognak ránk, minden elhaladó katonai járműnek integettek.”

Viszont bizonyos veszélyek továbbra is fennállnak a felszabadított területeken – mutatott rá –, mint például az aknák vagy a fel nem robbant tüzérségi lövedékek.

Nem világos, hogy hány olyan bolgár van Ukrajnában, aki a kijevi erők oldalán harcol. Az invázió első napjaiban egy Ukrajnában lévő bolgár zászlóaljról érkeztek hírek, később azonban kiderült, hogy az nem több, mint egy közösségi médiás átverés, bár elég komolyan vették ahhoz, hogy a parlamentben is megvitassák.

Nem biztos, hogy egyhamar hazatér a virtuális jelölt

Mivel a közelgő választási kampány odahaza már javában zajlik, Kalcsev elmondta, hogy a választási csapata által fenntartott Facebook-oldalon keresztül keresi meg a potenciális szavazókat.

Kalcsev nem biztos abban, hogy az október 2-i szavazás napjára visszatér-e Bulgáriába, mivel a harctéri körülmények valószínűleg úgy alakulnak, hogy ez lehetetlen legyen.

A politikus a Zöld Mozgalom párt jelöltje, amely a 2018-ban alakult, reformer erőket tömörítő Demokratikus Bulgária koalíció tagja. „A ránk leadott szavazatok azt fogják megmutatni, hogy a geopolitika mennyire fontos választóink számára” – magyarázta Kalcsev.

A koalíció Nyugat-barát irányultságú, és azt követeli, hogy Bulgária határozottabban álljon ki Ukrajna mellett.

Kalcsev egy nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében azt üzente Ukrajnából, hogy „október 2-án kezdődik az ellentámadás Bulgáriában. Szavazzatok!”

Szöveg: Tony Weselowsky és Diljana Teoharova, a Szabad Európa bolgár szerkesztősége.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG