Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bolgár parlament megszavazta Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak folytatását


A dokumentum szövegét olvassák képviselők a szófiai parlamentben 2022. június 24-én
A dokumentum szövegét olvassák képviselők a szófiai parlamentben 2022. június 24-én

A bolgár parlament pénteken zöld utat adott a kormánynak, hogy fogadja el Észak-Macedónia európai uniós tagsági tárgyalási keretét, ami lehetővé teheti északi szomszédja számára, hogy megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az unióval.

Egy nappal azután, hogy az EU tagjelölti státuszt adott Ukrajnának és Moldovának, a szavazás újabb lépést jelent a bővítés felé, feloldva a 2020-ban a történelemről és a nyelvről szóló vita miatt elrendelt vétót.

A törvényhozók a keretszöveg módosítása után szavazták meg, hogy a kormány feloldja vétóját. A módosítás alkotmányos változtatásokkal garantálná a bolgárok jogait az országban, és kötelezi Szkopjét a jó viszony fenntartására Bulgáriával.

A keret ugyanakkor nem tartalmazhat olyan hivatkozást, amely arra utalhat, hogy Bulgária a jóváhagyáshoz csatolt feltételek szerint elismeri a macedón nyelvet.

A kompromisszumot az EU féléves soros elnökségét betöltő Franciaország javasolta.

„Ez a legjobb ajánlat, amelyet Bulgária eddig kapott. Európai garanciákat ad a bolgár érdekek megvédésére” – mondta Elisaveta Belobradova, a Demokratikus Bulgária párt képviselője.

Az EU keleti terjeszkedéssel kapcsolatos álláspontja megváltozott az Ukrajna elleni orosz invázió óta, miután évekig ellenállt a potenciális új tagokkal szemben.

Bulgária EU- és NATO-szövetségesei olyan megoldást szorgalmaztak, amely megerősíti Szkopje európai kilátásait és korlátozza az orosz befolyást a Nyugat-Balkánon.

Észak-Macedónia elfogadhatatlannak tartja

Dimitar Kovačevski észak-macedón miniszterelnök azonban csütörtöki Facebook-bejegyzésében elfogadhatatlannak minősítette a francia javaslatokat.

„Ha a francia elnökség alatt meg tudjuk értetni az álláspontunkat, készen állunk a tárgyalásokra” – írta.

Az EU bővítéssel szembeni vonakodása lelassította a balkáni országok egy csoportjának – Albániának, Boszniának, Koszovónak, Montenegrónak, Észak-Macedóniának és Szerbiának – útját a tagság felé, ami kiábrándultsághoz vezetett közöttük csatlakozási kilátásaikkal kapcsolatban.

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kormánya szerdán megbukott, miután ingatag koalíciója elvesztette többségét, nem utolsósorban azok miatt a vádak miatt, hogy figyelmen kívül hagyta a nemzeti érdekeket, amikor a vétó feloldását erőltette.

Készült a Reuters tudósításnak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG