Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit rendőrség terrorcselekményként kezeli a liverpooli robbantást


Lángokban a felrobbantott taxi Liverpoolban 2021. november 15-én
Lángokban a felrobbantott taxi Liverpoolban 2021. november 15-én

Utasa helyezte el a detonátort abban a taxiban, amelyik előző nap felrobbant egy liverpooli kórház előtt – közölte a brit rendőrség, hozzátéve, hogy a történteket terrorcselekményként kezelik.

A jármű vasárnap délelőtt robbant fel az északnyugat-angliai város nőgyógyászati klinikájának parkolójában. Utasa, aki a hatóságok szerint az elkövető volt, már a helyszínen meghalt. A sofőrnek sikerült időben elhagynia az autót, és bár könnyebben megsebesült, már hazatérhetett a kórházból.

A hatóságoknak a hétfői tájékoztatás szerint sikerült azonosítaniuk a tettest, ezzel kapcsolatban azonban nem hoztak nyilvánosságra további részleteket.

„Vizsgálatunk azt mutatja, hogy házilag készített robbanóeszközről van szó, amelyet eddigi feltételezésink szerint a taxi utasa készített” – mondta Russ Jackson, a brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője.

„Noha tettének indítéka egyelőre ismeretlen, a körülményeket tekintve terrorcselekménynek nyilvánítottuk az incidenst” – jelentette ki.

„Hihetetlen lélekjelenlét”

Mint közölte, a kórház közelében éppen a robbanás pillanataiban kezdődött a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő, minden év novemberében megtartott gyászünnepély, de jelenleg semmi nem utal arra, hogy ez összefüggésben lenne a történtekkel.

Az üggyel kapcsolatban vasárnap őrizetbe vettek három huszonéves férfit, majd hétfőn egy negyediket is. Jackson hozzátette, hogy több házkutatást is tartottak, és az egyik helyszínen „jelentőséggel bíró tárgyakat” foglaltak le.

Joanne Anderson liverpooli polgármester korábban hősiesnek nevezte a taxisofőr tettét, aki – még mielőtt teljesen elérték volna az úti célt – gyanút fogott, és kiugrott az autóból, majd gyorsan bezárta utasát a járműbe.

Hasonlóan nyilatkozott Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki a sofőr „hihetetlen lélekjelenlétét és bátorságát” dicsérte.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG