Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A COVID-19 miatt “elveszhet egy nemzedék” – figyelmeztet az UNICEF


Az UNICEF egy munkatársa segít egy belföldi menekültnek Afganisztánban felvenni a maszkot egy rögtönzött táborban a koronavírus idején. Dzsalálábád, 2020. június 22.
Az UNICEF egy munkatársa segít egy belföldi menekültnek Afganisztánban felvenni a maszkot egy rögtönzött táborban a koronavírus idején. Dzsalálábád, 2020. június 22.

A gyerekek számára világszerte súlyos és rosszabbodó helyzetet teremtett a járvány – írja új jelentésében az UNICEF. Bár maga a betegség kevésbé veszélyes a gyerekekre, a következményeit annál inkább elszenvedik - állítja a tanulmány.

Az UNICEF a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából adta ki „Megelőzni az elveszett COVID-19 generáció létrejöttét” című jelentését. Ez az első anyag, amely részletesen foglalkozik azzal, hogy milyen súlyos hatással van a pandémia a gyerekekre.

A járvány során folyamatosan élt az a tévhit, hogy a gyerekekre alig hat a betegség. Ez távolról sem igaz” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF végrehajtó igazgatója.

A gyerekek megbetegedhetnek és terjeszthetik a fertőzést, de ez csak a jéghegy csúcsa. A létfontosságú szolgáltatások akadozása, és a növekvő szegénység súlyos fenyegetés a számukra. Minél tovább tart a válság, annál súlyosabb hatással lesz a gyerekek oktatására, egészségügyi ellátására, közétkeztetésére és jólétére. Egy egész nemzedék jövője került veszélybe” – tette hozzá.

„Jobb nyitva tartani az iskolákat”

A november 3-ig gyűjtött adatokat összegző anyag szerint a világ 87 országában a gyerekek és a 20 évnél fiatalabbak az ottani 25,7 millió fertőzött 11 százalékát teszik ki. További adatokra van szükség ahhoz, hogy látható legyen, hogyan hat a válság a leginkább kiszolgáltatott gyerekekre, ami segíthet eldönteni, mit kell tenni értük – jegyzik meg a szerzők.

Bár a gyerekek egymásnak és az idősebbeknek is átadhatják a vírust, komoly bizonyíték áll rendelkezésre, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett előnyösebb nyitva tartani az iskolákat, mint bezárni azokat. Nem az iskolák a fő felelősök a közösségen belül fertőzésekért, és a gyerekek inkább elkapják a vírust az iskolán kívül, mint belül – jegyzi meg az UNICEF.

Személyre szabott iskola a karantén alatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Éhezéshez és halálesetekhez vezethet

A jelentés aláhúzza, hogy a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a járvány miatt megszakadtak a kulcsfontosságú gyermek-egészségügyi és szociális szolgáltatások. Az UNICEF 140 országból összegyűjtött adatai szerint:

  • A vizsgált országok körülbelül egyharmadában 10 százalékkal szűkült az olyan egészségügyi rutinszolgáltatások köre mint a védőoltási programok, a gyermekkori fertőző betegségek járóbetegeinek ellátása és a védőnői szolgálat,
  • 135 országban 40 százalékkal esett vissza a nők és gyerekek számára elérhető étkezési ellátás. 2020. októberi adatok szerint világszerte 265 millió gyerek nem jutott hozzá az iskolai étkeztetéshez.
  • Több mint 250 millió, 5 év alatti gyerek nem juthat hozzá az életmentő A-vitamin programokhoz.
  • 2020. szeptemberi adatok szerint 65 országban esett vissza a szociális munkások otthonlátogatásainak száma a korábbi év hasonló időszakához képest.
Fára mászik az internetért egy orosz diák
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Az UNICEF további adatai szerint pedig idén novemberben 572 millió diák iskolája volt zárva a világ 30 országában. Ez azt jelenti, hogy a világ összes diákjának egyharmada volt kénytelen otthon maradni.

A szervezet emellett azt jósolja, hogy 2 millió gyerek hal majd meg, és 200 ezer halvaszületés várható a következő, egy éves időszakban a szolgáltatások megszakadása és a növekvő alultápláltság miatt.

Aggasztó adat az is, hogy 14 százalékkal, azaz 6-7 millióval több, 5 évnél fiatalabb gyereket súlyt az alultápláltság. Ez havonta 10 ezer további gyermekhalált idéz majd elő, főleg Afrika Szaharától délre eső részén és Dél-Ázsiában.

Emellett világszerte 15 százalékkal – 150 millióval - ugrott meg az év közepére azoknak a gyerekeknek a száma, akik „többdimenziós szegénységben élnek”, azaz nem férnek hozzá az oktatáshoz, lakhatáshoz, étkeztetéshez és tiszta vízhez – figyelmeztet jelentésében az UNICEF.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG