Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A csehek pilótákat képeznek ki és harci helikoptereket szállítanak Ukrajnának


Petr Fiala cseh kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Prágában megkoszorúzta a bársonyos forradalom emlékművét is 2023. július 7-én
Petr Fiala cseh kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Prágában megkoszorúzta a bársonyos forradalom emlékművét is 2023. július 7-én

A cseh miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy országa harci helikoptereket küld Ukrajnába és ukrán pilótákat képez ki F–16-os amerikai vadászrepülőgépekre, hogy ezzel is segítse a küzdelmet az orosz invázió ellen.

Petr Fiala támogatásáról biztosította Ukrajna NATO-csatlakozási szándékát is, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

„A Cseh Köztársaság újabb harci helikoptereket és több százezer nagy kaliberű lőszert adományoz” – mondta Fiala újságíróknak.

„Segít továbbá ukrán pilóták kiképzésében, többek között F–16-os gépeken, és repülésszimulátorokat is biztosít, hogy lehetővé tegye az ukrajnai kiképzést” – tette hozzá.

A Cseh Köztársaság 676 nehézfegyvert és több mint négymillió közepes és nagy kaliberű lőszert bocsátott Ukrajna rendelkezésére az invázió 2022. februári kezdete óta – mondta Fiala.

„Ez tízezer lőszer és legalább egy harckocsi, páncélozott jármű vagy más ilyen felszerelés a háború minden napjára” – tette hozzá.

„Folytatjuk a segélynyújtást; ezt kell tennie az egész demokratikus világnak.”

Csehország csaknem félmillió ukrán menekültet is befogadott.

Fiala hozzátette: a 10,8 millió lakosú EU- és NATO-tag Csehország támogatni fogja Ukrajna NATO-csatlakozási törekvését a szövetség jövő heti, vilniusi csúcstalálkozóján.

„Elvárom, hogy minden NATO-szövetséges egyértelműen támogassa Ukrajnát csatlakozási törekvésében” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Miről határoznak a NATO-országok vezetői a vilniusi csúcson?

Zelenszkij európai NATO-országokat érintő körútba kezdett csütörtökön Bulgáriában, amely jelentős fegyvergyártó és Ukrajna szövetségese.

Ezután Prágába ment, hogy találkozzon Petr Pavel cseh elnökkel, egykori NATO-tábornokkal.

Prága után Szlovákiába, majd Törökországba utazik, ahol először jár az orosz invázió óta, és tárgyal kollégájával, Recep Tayyip Erdoğannal.

Ukrajna azt állítja, hogy előrehalad keleten, Bahmut közelében

A harctéri fejleményeket illetően Ukrajna pénteken közölte, hogy csapatai több mint egy kilométert haladtak előre az ország keleti részén, Bahmut közelében az orosz erők elleni harc legutóbbi napján.

Ezzel Kijev jelezte, hogy a június elején indított ellentámadás fokozatosan halad előre, jóllehet az orosz beszámolók a Bahmut környékén folytatott harcokról eltérnek az ukránokétól.

„A védelmi erők továbbra is kezükben tartják a kezdeményezést, nyomást gyakorolnak az ellenségre, rajtaütéseket hajtanak végre, előrenyomulnak az északi és a déli szárny mentén” – mondta Szerhij Cserevatyi, a keleti katonai parancsnokság szóvivője az ukrán televíziónak.

„Egyedül az elmúlt nap során több mint egy kilométert haladtak előre.”

Olekszander Szirszkij tábornok, aki az ukrán szárazföldi erőkért felel, szintén arról beszélt, hogy az ukrán csapatok előrenyomulnak Bahmut irányába. „A védelmi erők haladnak előre, és területeket foglalnak el” – mondta, hozzátéve, hogy bizonyos területeket sikerült visszaszerezni, de részleteket nem közölt.

A fegyveres erők vezérkarának szóvivője azt mondta, hogy az ukrán erők „részleges sikert értek el” Kliscsijivka falu közelében, Bahmuttól kicsivel délnyugatra.

Ukrán katonai elemzők szerint Kliscsijivka elfoglalása segítene Ukrajnának visszavenni Bahmutot, amelyet hónapokig tartó harcok után májusban foglaltak el az orosz erők.

A RIA orosz hírügynökség egy orosz katonai forrást idézett, aki a héten azt mondta, hogy az orosz erők visszaverték a Kliscsijivka elleni támadást, és folytatják a megmaradt ukrán csapatok felszámolását a térségben.

A Reuters nem tudja ellenőrizni a harctéri helyzetet.

Ehhez kapcsolódóan: „Mindennap minden métert vérrel szerzünk vissza” – Ukrajna ellentámadásba lendült, a Nyugat segítsége késik

Moszkva, amely 2022 februárjában kezdte meg teljes körű invázióját Ukrajna ellen, kiindulópontnak tekinti Bahmutot más városok megtámadásához. Oroszország továbbra is tartja Bahmutot, de az ukrán erők remélik, hogy körül tudják keríteni.

Ukrajna azt állítja, hogy az ellentámadás megindítása óta visszafoglalt több falut is délen, de Oroszország továbbra is nagy területeket tart a kezén Kelet- és Délkelet-Ukrajnában.

Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG