Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Déli Körvasút miatt tüntettek, Lázár egyeztetni hívta a civileket – videó, képgalériák


Lázár János és a demonstrálók
Lázár János és a demonstrálók

A beruházó önkényesen kerítette el a Hamzsabégi sétány egy jelentős részét a Déli Körvasút mellett, a munkák hétvégén éjjelente is folynak. A civilek most Lázár János minisztériuma előtt tüntettek, aki megjelent a demonstráción, és egyeztetni hívta őket.

Nem a Déli Körvasút megépítése ellen vagyunk, hanem az ellen, ahogy a kivitelezés most folyik – ez volt a fő hangsúlya annak a demonstrációnak, amelyet a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért nevű civil szervezet rendezett hétfő reggel az Építési és Közlekedési Minisztérium épülete előtt. Tóth Sándor Péter, az egyesület egyik vezetője volt a rendezvény egyetlen felszólalója. Röviden ismertette, milyen környezetrombolással jár a beruházás, és milyen problémát okoz már most is a környéken lakóknak.

Mint fogalmazott, a Déli Körvasút megépítésével már most több száz fát vágtak ki, olyanokat, amelyek nem akadályozták a vasúti forgalmat, ellenben tompították az elhaladó szerelvények hangját és felfogták a port. A fák kivágásával ez megszűnt. A körvasút miatt a XI. kerületben több ezer négyzetméter zöldterület pusztul majd el, egy zöldfolyosó helyett kilenc méter magas betonfalakat kapnak az ott lakók, és megnövelt vasúti forgalmat.

A Déli Körvasút egyik kiegészítő alternatívája lehetne a V0-snak nevezett vasútvonal, amely délről kerülné el Budapestet, és a teherforgalom bonyolítására szolgálna. Bár a kormány többször ígéretet tett rá, máig nem valósult meg belőle semmi.

Az építkezés környezetvédelmi engedélyét már kétszer megsemmisítette a bíróság. A civilek szerint – mivel a környezetvédelmi hatástanulmányt gyakorlatilag nem változtatták meg – erre jó esély van egy harmadik körben is. A kormányt mindez ugyanakkor egyáltalán nem kötelezi semmire, hiszen a vonatkozó jogszabályokat időközben úgy módosították, hogy a beruházó gyakorlatilag azt tehet, amit akar.

Előbb „létfontosságú katonai beruházássá” minősítették a körvasutat, majd a vasúti törvény módosításával még azt is jogszabályba foglalták, hogy az illetékes önkormányzatoknak a saját tulajdonukban álló területeken sincs semmilyen joghatóságuk az építkezéssel kapcsolatban, azt „tűrni kötelesek”. Az építkezés egyébként már elkezdődött, a hétvégén éjjel is komoly hangerővel zajlott, folyamatosan.

A tüntetésen megjelent Lázár János, aki azt mondta Tóth Sándor Péternek, hogy jövő héten szívesen leül a civilekkel tárgyalni, de „leállítani nem tudja az építkezést”. A V0-sról azt mondta, hogy arra belátható időn belül nincs pénz. A Déli Körvasút kivitelezője Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd, amely már 101 milliárd forint előleget kapott a kormánytól.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG