Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A diktátor bosszúja: Ki az a hat belarusz, akit hosszú börtönbüntetésre ítéltek?


Tizennyolc évet kapott a videobloggerből elnökjelöltté avanzsáló Cihanouszkij, akitől felesége vette át a stafétabotot és lett a belarusz ellenzék vezére
Tizennyolc évet kapott a videobloggerből elnökjelöltté avanzsáló Cihanouszkij, akitől felesége vette át a stafétabotot és lett a belarusz ellenzék vezére

A Szarhej Cihanouszkijra kiszabott tizennyolc éves börtönbüntetés az egyik leghosszabb, amelyet belarusz bíróság valaha hozott. Ő egyike annak a hat embernek, akit kemény ítélettel sújtottak, ami felháborodást váltott ki Belaruszban és külföldön is.

Az egyikük videobloggerből lett elnökjelölt, de kampánya zátonyra futott. Egy másik már tizenegy évvel ezelőtt ringbe szállt Aljakszandr Lukasenka ellen a belarusz elnöki posztért, és politikai tiltakozások miatt többször is börtönbe került. Egy további blogger Belarusz egyik legnépszerűbb Telegram-csatornáját tartotta fent.

A napokban egy helyi bíróság szigorú ítéletet hozott hat belarusz aktivista, politikus és újságíró ügyében, akik Lukasenka autoriter uralmával szembeni ellenállásukkal váltak ismertté az országban.

Hírnevüket tovább fokozza a kilátásba helyezett legalább egy évtizedes börtön. A legsúlyosabb büntetés tizennyolc év, amelyet december 14-én Szarhej Cihanouszkijra szabtak ki.

„A diktátor nyilvánosan áll bosszút legerősebb ellenfelein” – írta Twitteren felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki most a belarusz ellenzék arca.

„Miközben a politikai foglyokat zárt tárgyalásokon rejtegeti, reméli, hogy csendben folytathatja az elnyomást. De az egész világ figyel rá. Nem adjuk fel” – írta.

Az alábbiakban bemutatjuk azt a hat belarusz polgárt, akinek elítélése nemzetközi felháborodást váltott ki.

Szarhej Cihanouszkij

Mielőtt 2020 májusában börtönbe került, Cihanouszkij videoblogot vezetett a YouTube-on, amely azt vizsgálta, hogy az átlagos belaruszok hogyan küzdenek a megélhetésért a stagnáló, alacsony bérű, szovjet típusú parancsuralmi gazdaságban. A blog több százezer követőt és nézőt vonzott.

A 43 éves Cihanouszkij arra használta fel hírnevét, hogy elinduljon az elnökválasztáson. Kihívta az egykori kolhozfőnök Lukasenkát, aki 1994 óta irányítja az országot.

De Lukasenka kormányának ez nem tetszett. Cihanouszkij, aki csótánynak nevezte Lukasenkát, többször is börtönbe került, mert engedély nélküli tüntetéseket tartott, emiatt végül nem indulhatott a 2020. augusztusi választásokon.

Őrizetbe vették, miközben aláírásokat gyűjtött, hogy a felesége indulhasson helyette, majd további vádakkal sújtották, többek között izgatással és tömeges zavargások szervezésével.

Lukasenka „győzelme” után tömegtüntetések robbantak ki Belaruszban. Minszk, 2020. augusztus 23.
Lukasenka „győzelme” után tömegtüntetések robbantak ki Belaruszban. Minszk, 2020. augusztus 23.

Azt követően, hogy férjét kiiktatták, Cihanouszkaja lett az ellenzék egységes jelöltje. Lukasenka azonban – hivatalosan – elsöprő győzelmet aratott, viszont az ellenzék és a Nyugat szerint ez csak a választás manipulálásával és az eredmények meghamisításával sikerült. Ez országos tiltakozásokat váltott ki, amelyekre brutális elnyomással válaszoltak. Cihanouszkaja kénytelen volt litvániai emigrációba vonulni.

A homeli bíróság most tizennyolc év börtönbüntetést szabott ki a férjére, amely a Vjaszna jogvédő csoport szerint három évvel több, mint a legsúlyosabb vádra kiszabható maximális büntetés.

December 14-én a tárgyalóteremben Cihanouszkij hátat fordított a bírónak, amikor felolvasta az ítéletet. Egy, a tárgyalóteremben tartózkodó személy a Szabad Európa belorusz szolgálatának elmondta, hogy később azt kiáltotta: „Éljen Belarusz!”, ami Lukasenka ellenfeleinek régi jelszava.

Mikalaj Sztatkevics

Sztatkevics politikai ellenálló tevékenysége a szovjet korszakra nyúlik vissza, amikor 1991 januárjában kilépett a kommunista pártból, tiltakozásul az ellen, hogy a szovjet kormány erőszakosan leverte a litvániai függetlenségi mozgalmat. Az esemény a Szovjetunió összeomlásának egyik meghatározó katalizátora volt.

Később, a független Belaruszban a Szociáldemokrata Párt vezetője lett.

A kétezres évek közepén három évet ült börtönben, mert részt vett a Lukasenka által kitölthető ciklusok számát korlátlanná tévő kormányintézkedés elleni tömegtüntetéseken.

Mikalaj Sztatkevics veterán ellenzéki is hosszú büntetést kapott
Mikalaj Sztatkevics veterán ellenzéki is hosszú büntetést kapott

A 65 éves Sztatkevics 2010-ben kihívta Lukasenkát az elnöki székért – és az ellenzéki csoportok elleni fellépés után ismét börtönbe került. 2017-ben szabadult, amikor Lukasenka éppen a Nyugatnak udvarolt.

2020. május 31-én újra letartóztatták, amikor részt vett egy olyan gyűlésen, amelyen aláírást gyűjtött Cihanouszkaja jelöltségéhez. Eredetileg engedély nélküli tüntetésen való részvétellel vádolták meg, a többi vádpontot csak később adták hozzá a listához.

Most tizennégy év börtönbüntetésre ítélték.

Igar Loszik

Mivel a tömegmédia a kormány szoros ellenőrzése alatt áll, a belaruszok a közösségi médiához és a Telegramhoz hasonló titkosított üzenetküldő alkalmazásokhoz fordultak hírekért, szerkesztetlen vitákért, valamint a politikai tiltakozás és tevékenység megszervezése miatt.

Loszik segített abban, hogy a Belamova (a Belarusz Agy kifejezés rövidítése) a második legolvasottabb Telegram-csatornává váljon az országban. (Az első helyen a Nexta Live áll; ennek egyik egykori vezető szerzője Raman Prataszevics volt, aki szintén Loszik csatornájának dolgozott. Prataszevicset 2021. május 23-án leszedték egy utasszállító repülőgépről, miután az kénytelen volt leszállni Minszkben, és börtönbe vitték.)

A 29 éves Loszik, aki korábban a Szabad Európa egyik képzési programjának ösztöndíjasa volt, a Szabad Európa belarusz szolgálatának tanácsadója.

Igar Loszik már elítélése előtt rekordidőt töltött fogságban
Igar Loszik már elítélése előtt rekordidőt töltött fogságban

2020 júniusában a rendőrség rajtaütött azon a házon, ahol Loszik a családjával élt, és letartóztatta.

Kezdetben a közrend megsértésével vádolták, később azonban súlyosabb váddal is illették: társadalmi gyűlöletre való felbujtással. 2021 áprilisában, fogva tartása alatt megpróbálta felvágni az ereit és négynapos éhségsztrájkba kezdett.

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték.

Loszik ítélethirdetése előtt rögzített szenvedélyes védőbeszédében felesége, Darja, akitől Iharnak kétéves kislánya van, elítélte Lukasenkát.

„Érdekes, hogy miközben állítólag ilyen szörnyű fenyegetések ellen harcol, nincs mersze találkozni egy átlagos nővel, egy szerető feleséggel és anyával – mondta az asszony. – Hogy fogsz tovább élni, megölelni a gyermekeidet, a hozzád közel állókat, tudva, hogy mit tettél ma?” – tette fel a vádló kérdést.

Uladzimir Cihanovics

A 41 éves Cihanovics is aktivista, aki a közösségi médián keresztül szerzett magának némi hírnevet a MozgON című politikai YouTube-csatornáján keresztül.

Cihanouszkij szövetségese és támogatója, eredetileg 2020 júniusában vették őrizetbe hasonló vádak alapján. A vádakat később, még az őrizetben töltött idő alatt átminősítették tömeges zavargások szervezésére és társadalmi gyűlöletre való felbujtásra.

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték.

Artszjom Szakau és Dzmitrij Papou

Szakau politikai aktivista, Papou blogger. Mindketten szoros kapcsolatban állnak Cihanouszkij politikai kampányával.

A 27 éves Szakau tagja volt annak a jelölőcsoportnak, amely aláírást próbált gyűjteni Cihanouszkaja számára, miután férjét eltiltották a jelöltségtől. 2020. május 31-én, két nappal azután, hogy csatlakozott a jelöltséget támogató nyilvános tüntetéshez, letartóztatták és a közrend megzavarására irányuló cselekményekkel vádolták meg.

Ezeket a vádakat később tömeges zavargások szervezésére és társadalmi gyűlöletkeltésre való felbujtásra változtatták.

Papou a Cihanouszkij YouTube-csatornájához kapcsolódó közösségi médiafiókok moderátora volt.

Papou és Szakau egyaránt tizenhat év börtönt kapott.

Mike Eckel írása.
XS
SM
MD
LG