Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A dnyiprói rakétacsapás végső mérlege: negyvennégy halott, köztük öt gyerek


Az orosz rakétacsapásban meghalt ökölvívóedző és kétgyermekes édesapa, Mihajlo Korenovszkij búcsúztatása Dnyipróban 2023. január 17-én
Az orosz rakétacsapásban meghalt ökölvívóedző és kétgyermekes édesapa, Mihajlo Korenovszkij búcsúztatása Dnyipróban 2023. január 17-én

A délkelet-ukrajnai lakóházat érő hétvégi orosz rakétacsapás halálos áldozatainak végső száma elérte a negyvennégyet – közölték tisztviselők kedden, miközben egy újabb gyermek holttestét emelték ki a romok közül.

A dnyiprói rakétacsapás a háború legtöbb halottat követelő támadása volt tavasz óta egyetlen helyszínen civilek ellen.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a szombat délutáni csapás áldozatai között öt gyerek van, és hetvenkilencen megsérültek. A végső áldozatok között kéttucatnyi olyan ember szerepel, akiket eredetileg eltűntként tartottak nyilván a többemeletes épületben, amelyben körülbelül 1700-an laktak – mondta.

A mentőcsapatok csaknem tíz tonna törmeléket takarítottak el a szünet nélküli kutatási és mentési művelet során – közölte a dnyiprói városi tanács. Mintegy négyszáz ember vesztette el az otthonát, 72 lakás teljesen tönkrement, további 236 pedig javíthatatlanul megrongálódott – tette hozzá.

A csaknem tizenegy hónapja tartó háború legújabb, civil célpontot érő orosz támadása hatalmas felháborodást váltott ki. Egy ukrán elnöki tanácsadó keddi meglepetésszerű lemondását is magával vonta, aki szerint az orosz rakéta azután robbant fel és esett le, hogy az ukrán légvédelmi rendszer lelőtte. Ez a verzió levenné az oroszok válláról a felelősség egy részét.

Ehhez kapcsolódó videó: Túlélőkért kutatnak a romok között Dnyipróban

Olekszij Aresztovics egy szombat esti interjúban tett megjegyzései felháborodást váltottak ki. Lemondásával egy időben azt mondta, hogy megjegyzéseivel „alapvető hibát” követett el. Az ukrán légierő hangsúlyozta, hogy az ország hadserege nem rendelkezik olyan rendszerrel, amely képes lenne lelőni az orosz Kh–22-es rakétákat, amilyennel a társasházat eltalálták.

„Az orosz katonai agresszió kezdete óta több mint 210 ilyen típusú rakétát indítottak útra Ukrajna területén. Egyet sem lőtt le légvédelem” – közölte szombaton a légierő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte, hogy bíróság elé állítja a rakétacsapás felelőseit, mondván, hogy ez Ukrajna és nyugati szövetségesei számára „alapvető feladat”.

„Ez a dnyiprói rakétacsapás, akárcsak más hasonló támadások, a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatósága alá esnek” – mondta videóbeszédében hétfő este.

„Minden rendelkezésre álló lehetőséget felhasználunk – nemzetit és nemzetközit egyaránt – annak biztosítására, hogy minden orosz gyilkost, mindenkit, aki parancsot ad a népünk elleni rakétaterrorra, vagy azt végrehajtja, törvényes ítélettel szembesítsünk, és annak biztosítása is, hogy le is töltsék a büntetésüket” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG