Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Facebook Magyarországon is elindította a tényellenőrzést


Az Avaaz aktivistái Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgató kartonfiguráival tiltakoztak 2018. május 22-én Brüsszelben, a médiafelületen gyorsan terjedő álhírek miatt.
Az Avaaz aktivistái Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgató kartonfiguráival tiltakoztak 2018. május 22-én Brüsszelben, a médiafelületen gyorsan terjedő álhírek miatt.

Tényellenőrzésbe kezd a Facebook magyarul is, külső partnere az AFP hírügynökség lesz. Ők egyelőre egy embert vettek fel a feladatra.

A Facebook kedden elindította Magyarországon is a tényellenőrző (fact-checking) programját. Az AFP hírügynökség lesz a partnerük a magyar nyelvű tartalom ellenőrzésénél, bizonyos országokban ugyanis külső szereplőket kérnek fel erre a feladatra. Az AFP eddig egy újságírót vett fel magyar hírek ellenőrzésére.

Ez praktikusan több eszközt fog jelenteni. A hamisnak vagy megtévesztőnek ítélt tartalomtól is függően eltávolíthatják azt, felcímkézhetik hamisként, megtévesztőként vagy épp mellétehetik az igazságot is.

Részben hamis tartalom jelölése.
Részben hamis tartalom jelölése.

Ha egy külső tényellenőrző hamisnak, részben hamisnak, vagy módosítottnak ítél egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a felhasználók hírfolyamaiban is kevésbé fogja mutatni a Facebook.

Az Instagramon az Explore és hashtag oldalakon való megjelenés blokkolásával, valamint a hírfolyamban megjelenő tartalmak közötti lejjebb sorolásával nehezebbé teszik az adott tartalom megtalálását. Külső tényellenőrző viszont önállóan nem távolíthat el tartalmat.

A gyakorlatban egyébként az álhírek terjedése jellegzetesen más mintázatokat mutat, mint a valódi híreké. Az eddigi tudásunk szerint például lényegesen gyorsabban terjednek, de csak rövidebb ideig, vagy a legjellemzőbb általuk kiváltott érzelem az undor.

Ennek megfelelően a gépi tanulással is felismert, álhírszerű terjedésű tartalmakat a Facebook jelzi a tényellenőrzőknek, az ellenőrzés ideje alatt pedig csökkentik az adott tartalom elérését.

Azoknak az oldalaknak vagy médiacégeknek tartósabban is csökkentik az elérését, amelyek rendszeresen álhíreket próbálnak terjeszteni. A Facebook sajtótájékoztatóján egyébként elhangzott, hogy minden álhírrel ők egyedül biztosan nem fognak tudni megbirkózni. Az álhíreknek és a megtévesztő tartalmaknak elég széles skálája ismert, ezért itt elsősorban várhatóan olyan tartalmak kiszűrését lehet várni, ahol teljes biztonsággal meg lehet állapítani, hogy melyik része nem igaz.

A tényellenőrzéstől függetlenül kell betartani a felületen a közösségi alapelveiket. Így például a gyűlöletbeszéd ezután is minősülhet annak, attól függetlenül, hogy esetleg hazugságot is tartalmaz.

A Facebook hasonló ellenőrző funkciója létezett már Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában. Most a magyar szolgáltatással együtt indult el Bulgáriában is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG