Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A feljelentés kiegészítését rendelte el a Központi Nyomozó Főügyészség Böröndi Gábor vezérkari főnök ügyében


Böröndi Gábor
Böröndi Gábor

Az ügyészségnek most harminc napja van, hogy a hozzá beérkezett új információkat mérlegelje, és eldöntse, indít-e nyomozást, vagy sem.

Egyelőre nem indul nyomozás Böröndi Gábor ellen a még május 28-án tett feljelentés miatt. Lapunkat ugyanis arról tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy június 8-án, csütörtökön a feljelentés kiegészítését rendelték el az ügyben.

Mint megírtuk, azért tettek feljelentést a Honvéd Vezérkar főnöke ellen, mert egy május 5-i szentendrei állománygyűlés után Böröndi Gábor parancsára buszra terelték az ott megjelent honvédségi sofőröket, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon át „kiképzésen” kellett részt venniük. Ennek jegyében naponta csak egyszer telefonálhattak a családjuknak, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és bizarr feladatokat kellett végezniük.

Ehhez kapcsolódóan: „Az oroszok bénák, de mi is azok vagyunk” – nem spórolt a kritikus megjegyzésekkel az új vezérkari főnök.

A feljelentő szerint ezzel Böröndi Gábor nemcsak az Alaptörvény kínzást, megalázó bánásmódot tiltó rendelkezései ellen vétett, de a honvédségi jogviszonyról szóló törvény több paragrafusát is megsértette, többek között a gyakorlatra rendelésre, a katonák jogállására, a túlórára, a feladatok kiosztására vonatkozó szakaszokat.

A feljelentés először a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került, onnan illetékesség hiányában a Fővárosi Főügyészséghez, végül a Központi Nyomozó Főügyészséghez. A feljelentés kiegészítése azt jelenti, hogy az ügyészség egyrészt pluszinformációkat kérhet magától a feljelentőtől, másrészt saját hatáskörben is bekérhet információt más hatóságtól, állami szervtől, akár a Honvédelmi Minisztériumtól is az ügy körülményeinek jobb feltárására. Az ügyészségnek most harminc napja van arra, hogy a beérkező új információkat mérlegelve elrendelje a nyomozást vagy elutasítsa a feljelentést.

Ehhez kapcsolódóan: De mi az a szittya gondolkodásmód?

A Honvédelmi Minisztérium egyébként az Indexnek arra hivatkozott (miután a Szabad Európa kérdéseire nem válaszolt), hogy a háborús veszélyhelyzet miatt még egy ilyen körülmények között tartott „kiképzés” is jogszerű volt, egyébként pedig a gyakorlat lényege éppen az volt, hogy „kibillentsék a katonákat a komfortzónájukból”.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG