Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fertő tavat védő civilek javára döntött a bíróság


A Fertő tó
A Fertő tó

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság. A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület januárban indított pert, mert a kormányhivatal tavaly év végén meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

A bíróság döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen – közölte a Greenpeace.

A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület a Győri Törvényszékhez fordult, amikor tudomásukra jutott, hogy az illetékes kormányhivatal december 21-én, még a téli szünet előtt váratlanul és a civil szervezetek által megfogalmazott kritikák ellenére kiadta a Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, amellyel a civilek szerint hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett.

Az engedély hosszabbításának több érdekessége is volt szerintük. A 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, amely a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. Villámgyorsan meg is kapta, amely ráadásul csaknem ötven százalékkal nagyobb területre vonatkozott, mint a korábbiak.

Ehhez kapcsolódóan: Jóval nagyobb lehet a Fertő tavi beruházás, mint ahogy eddig gondoltuk

A megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért – emlékeztet a szervezet.

„Üdvözöljük a bíróság döntését, ami véleményünk szerint igazolja, hogy szabálytalanságok fordultak elő a beruházás engedélyezésében. Ez egy nagyon fontos siker számunkra, de munkánkat egészen addig folytatni fogjuk, amíg a kormány teljesen át nem gondolja a fejlesztést. Véleményünk szerint a tervezett EU-s természet-helyreállítási törvény szellemében csak a vízitelep korábbi területét és nem a tervezett 77 hektárt lehetne turisztikai céllal hasznosítani” – mondta Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára.

„Nagyon örülünk a sikernek, ami visszaadta a hitünket abban, hogy működik a hazai igazságszolgáltatás. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Fertő partján csak egy helyi igényeket kielégítő, szelíd turizmust biztosító fejlesztést végezzenek úgy, hogy a terület európai szempontból is kiemelkedő élővilága ne sérüljön” – közölte Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi felelőse.

Szinte csak kamerán kívül mertek beszélni a Fertő tavi beruházásról a helybeliek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:14:00 0:00
XS
SM
MD
LG