Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A Fidesz által komolyan fogva vannak” – Márki-Zay Péter az ellenzéki pártokról és a nyerési esélyekről


Összegyűjtötte a szükséges húszezer aláírást a miniszterelnök-jelölti versenyben Hódmezővásárhely polgármestere, aki városában kétszer is legyőzte Lázár János jelöltjét. A legalkalmasabb, sokszor civil jelöltek elindításának legfőbb propagálója kemény dolgokat mond az ellenzéki pártok győzelmi ambícióiról – vagy inkább azok hiányáról.

A beszélgetés legfontosabb gondolatai:

  • Nem igaz, hogy a Fidesz a falvakban verhetetlen és a nagyvárosokban eldőlt a meccs. A tisztességes és a tisztességtelen emberek közötti párharc dönt.
  • Megtévesztő, hogy a pártelkötelezettek között a pártokon belül milyen támogatottsága van valakinek. A bizonytalanok, közöttük a Fidesz-árvák fogják eldönteni a választást.
  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom Magyarországon a legnagyobb nem pártpolitikai mozgalom.
  • Márki-Zay Péter nem cáfolja, de nem tartja valószínűnek, hogy az ellenzéknek sikerült megnyernie százmilliós támogatásra üzletembereket.
  • A jelentősen megemelt állami párttámogatással és az Állami Számvevőszék felhasználásával a Fidesz fogva tartja az ellenzéki pártokat. Ennek a „fogottságnak” több jelét is látja.
  • A politikus a melegek polgári házasságát elfogadhatónak tartja – ő az egyházi esküvő szentségét tartja csak fontosnak.
  • Olyan győzelemben reménykedik, aminek nyomán szét fog robbanni a Fidesz–KDNP.
  • A törvényeket be kell tartani, de közülük az alkotmányellenesek érvénytelenek.
  • Inkább vagyonosodási vizsgálatokkal szerezné vissza az ellopott milliárdokat.
  • Szerinte a fontos kádereit, így például a magánosított egyetemek alapítványi kuratóriumi tagjainak egy részét a Fidesz zsarolja valamivel.
  • Sok ellenzéki pártnak jobb egy saját vesztes ellenzéki jelölt, mint egy közös ellenzéki győztes.
  • Választási csalásokra kell felkészülni, ezért minden szavazókörben lennie kellene két választási megfigyelőnek.

Kicsit messzire ment, amikor nemrég lemelegezte Orbán Gáspárt.

Annyit nyilatkoztam, hogy véleményem szerint olyan emberről van szó, aki füstjeleket ereget a börtönből. Tehát nem én lepleztem le. Egy ilyen apa mellett annál tovább nem mehetett volna, mint hogy a Felház nevű vallásos szervezet fizetett hirdetésében izmos fiatal fiúkat keres Jézus mennyasszonyának vagy a melegházasságból írja a szakdolgozatát. Ezek a tények megjelentek akkoriban. Nem gondolom, hogy bárkit coming outoltam volna – hadd használjam ezt a csúnya szót én is, ha már ezzel vádoltak.

A másik dolog, amivel jöttek, hogy Orbán Gáspár nem közszereplő. Erről szó sincs: nem gyermek, harmincéves, és a saját jogán közszereplő, mert egy vallásos mozgalom alapítója, amelyet van, aki szektának nevez, más mozgalomnak.

Nem árt ez a melegközösségnek?

Ellenkezőleg. Nekem nagyon sok meleg ismerősöm van. Ők mindig támogattak ebben a küzdelemben, mert pontosan tudják, hogy a melegellenes gyűlöletkampányokat csak akkor fogja leállítani a Fidesz, ha a városszéli kocsmában is kiröhögik azt, aki melegellenes propagandával próbál szavazatokat gyűjteni a Fidesznek. Ez pedig akkor lehetséges, ha már nem csak az újságírók fognak hangosan kacagni, amikor Gulyás Gergely azt mondja, hogy a melegek és a Fidesz közt nincs átfedés, hanem a városszéli kocsma közönsége is.

Úgy érzi, hogy ez az állítása belassította a Fidesz homofób kampányát?

Igen. Szintén a melegközösségtől kaptam azt a visszajelzést, hogy érdekes módon, hála Istennek, mióta ez a téma felmerült, azóta a Fidesz leszállt erről a lóról.

Térjünk rá a miniszterelnök-jelölti kampányra.

Egy megjegyzést szeretnék még hozzátenni: ugyanilyen támadásokat kaptam akkor, amikor migránsszámlálót tettem ki a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalba. De ma már nem folytat a Fidesz migránsellenes gyűlöletkampányt…

Ezt azért vitatnám.

…pontosabban nem ez a fő témája, mert néha megpendítik. Mert a városszéli kiskocsmákban azonnal ott van rá a válasz, hogy csak a Fidesz telepített be Magyarországra migránsokat, köztük nemzetközileg körözött bűnözőket is. Le kell leplezzük a Fidesznek ezeket a hazug, aljas kampányait. A sorosozásra is ott van a válasz, hogy az egyetlen Soros-bérenc miniszterelnök Orbán Viktor, hiszen Soros fizette a tanulmányait és a párt építését.

Vagy a kommunistázásra ott a válasz, hogy az egyetlen párt, amelyik leszavazta a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozatalát a parlamentben, az a Fidesz–KDNP volt.

Márki-Zay Péter villamosmérnök, közgazdász, marketingszakember 2018 óta Hódmezővásárhely polgármestere. A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke. 2018-ban az ellenzéki pártok támogatásával függetlenként nyert a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, amit egy év múlva megismételt.


Ellentétben Pálinkás Józseffel, az ön eseménynaptárján azt látni, hogy a miniszterelnök-jelöltségre fókuszál, és nem a csongrádi képviselőjelöltségre. A 2019 óta megszerezett és a mostani kampányban hozzáadott ismertsége elégnek látszik Csongrádban?

Úgy gondolom, hogy igen. Abban a körzetben, ahol Lázár János még 2018-ban is ötezerrel több szavazatot kapott, mint 2014-ben, és 52 százalékos eredménnyel hozta a körzetet, nem látok más ellenzéki erőt, akinek esélye lenne megszorongatni őt. Azt gondolom, hogy az előválasztáson részt vevő emberek ezt pontosan tudják. Az előválasztáson részt vevők legalább ötven százaléka vásárhelyi lesz szerintem. Vásárhelyi támogatottságom okán nagyon bízom abban, hogy a vásárhelyiek tudják, hogy Hódmezővásárhely is csak akkor lehet szabad, ha Magyarország szabad. Megbocsátják, hogy elsősorban a miniszterelnöki kampánnyal foglalkozom, és csak ezt követően fogok a Lázár János elleni körzeti kampányra több időt szánni.

2018-ban a Vásárhely melletti kistelepüléseken úszott el a győzelem. A vidék ismerői beszélnek arról, hogy ma a falu népe egyszerűen nem vágyik demokráciára. A Fidesz ismeri ezt a néplelket, és feudális klientelizmusban tartja. A jogállam, a demokrácia a kistelepüléseken nem ható fogalmak, pedig ezek az ön kampányának középpontjai. Mit gondol erről?

Mások a problémái a kisebb településeknek és Budapestnek. De az tévképzet, téves állítás, hogy a Fidesz a falvakban verhetetlen, és a nagyvárosokban eldőlt a meccs. Nézze meg: jó néhány nagyváros, Magyarország legnagyobb városai, Debrecen, Győr, Székesfehérvár nem ellenzéki vezetés alatt állnak.

Míg például Szegváron – ahol a jelenlegi megyei közgyűlés fideszes elnöke volt polgármester talán két-három cikluson keresztül, de Gémes úr Szentesen indult a Fidesz utasításának megfelelően, és vereséget szenvedett – az általa kijelölt utódját hatalmas arányban leváltotta a település. Emlékeim szerint 76 százalékban a fideszes jelölt ellen szavazott a négyezer lakosú Szegvár.

Tehát szó sincs arról, hogy ne lehetne legyőzni a Fideszt ezeken a településeken. Valószínűleg nem Gyurcsány fogja legyőzni. Egy független, hiteles, a települést felszabadító, a települést tisztességesen vezető ember bármikor le fogja győzni a falu által félt, rettegett fideszest. A tőle rettegő települést nagyon könnyen át lehet fordítani a Fidesz ellen. Ha nem a korrupció és nem a migránsok és hasonló opció van az egyik oldalon, míg a másikon a Fidesz, hanem a tisztességes és a tisztességtelen emberek, akkor a tisztességes a falvakban is győzni fog.

A miniszterelnök-jelölteket vizsgáló kutatásokban az látszik, hogy ön is, hasonlóan Dobrev Klárához és Karácsony Gergelyhez, a nagyobb, liberálisabb városokban népszerű. Pedig a Fideszt kisvárosokban és falun kell legyőzni. Vagyis Jakab Péternek kellene miniszterelnök-jelöltnek lennie.

Könnyen lehet. Nem mondom, hogy nem, sőt. Jakab Péterre nagyon nagy szükség van. Sokak szerint még kérdéses, hogy mennyire alkalmas miniszterelnöknek. Ebben még viszonylag keveset bizonyított. Nyilván nem vezetett várost, a pártján kívül nagyon mást sem. Erre egy – vagy inkább sok – miniszterelnöki vita adhatna magyarázatot. Egy biztos, hogy Jakab Péter olyan embereket is meg tudott szólítani, akiket az átlag értelmiségi ellenzék nem tud. Ebben érdemes az ellenzéknek gondolkodnia.

Ön szerint az előválasztás népszerűségi, párttámogatási vagy alkalmassági verseny?

Nyilván alkalmassági versenynek kellett volna lennie, de ehhez viták kellettek volna, meg programok. Ezt nem így szervezte meg a hat ellenzéki párt. A pártok számára ez mozgósítási verseny lett.

Hány aktivistát tud mozgatni?

Ezt most nagyon nehéz megmondani. Csak Hódmezővásárhelyen húsz-huszonöt ember, Szegeden szintén tucatnyian segítenek. Budapesten hasonló a nagyságrend. Nyilván azok, akik dolgoznak, kevésbé tudnak aktívan részt venni. Hiába van a Kossuth-köröknek összességében Budapesten több száz fős tagsága, negyven-ötvennél többen ott sem gyűjtenek.

Pedig azt mondják, hogy egy választókerületben száz aktivista kell a sikerhez.

Sőt nekem Gémesi úr (Gémesi György, ​sok ciklus óta Gödöllő polgármestere – K. GY.) annak idején azt mondta, hogy egy Gödöllő méretű városban két-háromszáz aktivista kell. És ez még nem is egy teljes választókörzet.

Már polgármesterjelöltként célja volt ​megszólítani a konzervatívokat, a jobboldaliakat, a Fidesz-árvákat. Most hogy látja: vannak még érzékelhető számban ilyenek?

Óriási számban vannak. Ők fogják eldönteni a választást. Senkit ne tévesszen meg az, hogy a pártokon belül milyen támogatottsága van valakinek. Az önmagában nagyon kevés. Ezért mondom, hogy sajnálatos módon bármilyen tehetséges egy baloldali miniszterelnök-jelölt – különösen, ha erősen baloldali, a bal szélen van –, nem fogja tudni leváltani Orbán Viktort.

A Kossuth-körökben sok ember van, aki korábban a Fidesznek dolgozott. Megbecsült vezető, értelmiségi pozíciókban vagy Miskolc KDNP-s polgármestereként, mint Kobold Tamás. Ők azok, akik például Miskolcon összefogtak minden ellenzékivel. De ezeket az embereket egy másik miniszterelnök-jelölt nemigen tudja megszólítani.

Szóval azt gondolja, hogy a választást a Fidesz-árvák, a Fideszből kiábrándultak fogják eldönteni, nem a bizonytalanok?

Ez nálam egy kategóriába tartozik. Van a Fidesznek körülbelül 2,5 millió szavazója, az ellenzéknek is körülbelül ennyi. Ha mi nem tudjuk azt a milliónyi megmozdítható bizonytalant elvinni az urnákhoz, akkor nehéz lesz a Fideszt legyőzni. Viszont ha nagyon nagy sikerrel megtesszük, akkor az ellenzék kétharmados győzelmet is arathat.

Hódmezővásárhelyt szoktam példának mondani, ahol az ellenzéki pártoknak hagyományosan hatezer szavazójuk volt: egy hagyományos önkormányzati választáson a hat ellenzéki párt összesen ennyi szavazatot kapott. A Fidesz pedig kilenc-tízezret. Most is megvan a kilenc-tízezer szavazata, de én úgy lettem polgármester, hogy 13 000, majd másfél évvel később 13 500 ember szavazott ránk. Ez több mint duplája annak, amennyien az ellenzéki pártokat támogatták. Ennek természetesen sok oka van, de amikor valaki azt mondja, hogy nem lehet összeadni az ellenzéki pártok szavazatait, azt mondom, hogy nemcsak összeadni lehet, de meg is lehet szorozni. Egy pártfüggetlen, tisztességes, hiteles alternatívát nyújtó jelölttel.

Ha önt kihagyjuk a felsorolásból, akkor ki a legalkalmasabb jelölt a Fidesz legyőzésére?

Nagyon fontos kérdés. Mindig Karácsony Gergelyt szoktam mondani, ez nem változott. Nem látom, hogy Dobrev Klárára szavaznának azok a bizonytalanok, akiken a választás múlni fog. Sőt! Akármennyire is szoros szövetséget alkot most a DK és a Jobbik, még abban sem vagyok biztos, hogy a Jobbik-szavazóknak egy jelentős része szavazna Dobrev Klárára. Bármennyire tehetséges is, soha nem vitatva az intellektuális vagy politikai képességeit. Sajnos, ő nem alkalmas Orbán Viktor leváltására.

Jakab Péterrel szemben szintén sok kérdés merült fel a Jobbik múltjából adódóan és az ő habitusából adódóan is. Nagyon jó vitázó, de nem biztos, hogy a megfontolt vezetői tapasztalatokkal rendelkező államférfiimázst ki fogja tudni elégíteni a szavazók szemében.

Fekete-Győr Andrásról úgy gondolom, hogy – nyilván fiatal kora miatt is – még képességeinek bizonyítása előtt áll.

Pálinkás Józsefre pedig nagyon sokan azért nem fognak szavazni – nyilvánvalóan a baloldal jelentős része soha –, mert 2018-ig még a Fidesz-kormány oldalán állt. Nekünk nagyon hasznos, hogy itt van, és példázza az ellenzéki, sőt a bizonytalan szavazóknak, hogy soha nem késő ráébredni, hogy a Fidesz vállalhatatlan. De emiatt nyilván nagyon sokan nem fognak mögé beállni.

A Mindenki Magyarországa ​Mozgalom tudott jelölteket állítani, de a közvélemény nem sokat tud róla, Karácsony Gergely mozgalmáról pedig semmit. Miért nem sikerültek ezek a mozgalmak?

Karácsony mozgalma, ha úgy tetszik, marketinglépés, kommunikációs fogás volt. Karácsony Gergely kampányának támogatására szólítottak fel ismert értelmiségi embereket. Ebből állt a mozgalom, egyalkalmas szereplés volt. Lehet, hogy majd később lesz valami, de nincsenek alapszervezeteik, rendszeres összejöveteleik. Ennek a mozgalomnak nincsenek aktivistái, tagjai, tagdíja.

A Mindenki Magyarországa Mozgalomnak mindez megvan. Az MMM lassan három éve működik. Több mint ötven olyan Kossuth-kör van, amelynek még Facebook-oldala is van, de ennél jóval több Kossuth-kör van. A Párbeszéd párttal azonos számú regisztrált tagunk fizet tagdíjat. A szimpatizánsaink pedig egy körülbelül tízezres közösség.

Akkor sikeresnek tartja a mozgalom indítását?

Ahhoz képest igen, hogy ez egy állami támogatást egyáltalán nem élvező mozgalom, amely a jelenlegi kampányomat is szervezi. Már most azt mondom, hogy tíz-tizenötmillió forint közötti kampányt fogunk összehozni – állami támogatás nélkül. Hasonlítsák össze ezt azzal, hogy mondjuk a Jobbik 2,7 milliárdot kap az államtól.

Az ​ön kampánya tíz-tizenötmillióba fog kerülni?

Igen. Nem sok pénz, és ahhoz képest nagyon komoly kampányról beszélünk, mivel rengeteg önkéntes munka és önkéntes szellemi kapacitás van benne. Nagyon büszke vagyok erre a mozgalomra. Nem utolsósorban a benne részt vevő emberek minőségére, de a mennyiségére is. Nem azért vannak nálunk az emberek, mert azt remélik, hogy egy kormányváltás esetén majd államtitkári, bizottsági meg cégvezetői pozíciókat kapnak, jól fizető karriert. Önkéntes mozgalomhoz képest ez az ország egyik, talán a legnagyobb mozgalma. Ki merem jelenteni, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom Magyarországon a legnagyobb nem pártpolitikai mozgalom.

Sokan mondják, hogy a magyar politikai rendszer eltorzulásának egyik fő oka a pártfinanszírozás megoldatlansága. Gondolom, ha akár miniszterelnökként, akár képviselőként a parlamentbe kerül, ennek tisztázását forszírozni fogja. Sikerült az ellenzéknek komoly vagyonnal bíró üzletembereket megnyernie maga mögé?

Azt gondolom, igen. Hódmezővásárhelyen nem titok, hogy számos ezer- és háromezer forintos adomány mellett én is kaptam ötszázezer forintos adományokat.

Én százmilliósokra kérdezek.

Százmilliósokat nem biztos, hogy sikerült, mert a Fidesznek és Orbán Viktornak az volt a legfontosabb célja, hogy mindenkit elrettentsen ettől. Nem hiszem. Talán Bige László, aki egy ötvenmilliós kutatást finanszírozott év elején. Ő nyilvánosan támogatja az ellenzéket, de nem százmilliókkal, azt gondolom. Ő talán.

Egy Csányi Sándor, nem hiszem, hogy két elitpáholybeli focimeccsbelépőn kívül különösebben nagy összegekkel támogatná az ellenzéket. Nem is nagyon merik. Annak ellenére, hogy korábban az MSZP–Fidesz-váltógazdaságában – gondoljunk például Princz Gáborra – a vállalkozók igyekeztek mindkét oldalt bőkezűen pénzelni, hogy mindkét oldalnál jó pozícióik legyenek. Orbán Viktor pont ezt a gyakorlatot szüntette meg azáltal, hogy igen komolyan megfenyegette a vállalkozókat, hogy aki nem a Fideszt támogatja, azt kicsinálja.

A magán- vagy a külföldi szponzoráció esetében a Stop Soros és hasonló kampányok is azt szolgálják, hogy még a norvég állam se adhasson a Fidesztől független civileknek néhány millió vagy milliárd forintot. Inkább bukjon a magyar társadalom 77 milliárdot, de a Fidesztől független szervezetek nem kaphatnak négymilliárdot.

Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter

Egyébként amikor Orbán Viktor ​ megijedt, hogy a magyar választópolgárok leváltják az ellenzéket, nagyon gyorsan megemelte a pártfinanszírozást. Ugyanis az a bizonyos 2,7 milliárd, vagy a legkisebb parlamenti párt, a DK esetében is egymilliárd forint évente, amit kapnak, tökéletesen alkalmas arra, hogy lehessen őket zsarolni. Ha kellemetlen témákat feszegetnek, vagy olyat, amivel hatásosan lehet egy városszéli kiskocsmában is érvelni a Fidesz gyűlöletkampánya ellen, hirtelen megjelenik az Állami Számvevőszék, és elvesz tőlük néhány száz millió forintot. És akkor ki kell rúgni a barátaikat, barátnőiket.

Most nem látjuk, hogy az ellenzéki pártok fogva lennének. Vagy ön látja?

Hogyne, persze, hogy látom. Sajnos, ők a Fidesz által nagyon komolyan fogva vannak. Azzal együtt, hogy én magam is helyeseltem ezt a pártfinanszírozási átalakítást, a párttámogatások megemelését, mert innentől kezdve már az ellenzéknek sincs kifogása a lopásra, a korrupció indokolhatatlan lesz. Még Fidesz-szavazóként annak idején magam is felmentettem, nem erkölcsileg, de gyakorlatilag Orbán Viktort. Láttuk, hogy a Fidesz életét a székházbotránytól kezdve mindig végigkísérte a korrupció. 2002 előtt meg voltam győződve róla, hogy e nélkül a Fidesz nem fog tudni választást nyerni. Hiszen hárommilliárdos kampányokról beszéltek már akkor is egy országgyűlési választásnál. A hivatalos költés, amit finanszírozott az állam, 380 millió volt. Parlamenti képviselőnként egymillió.

Az az aránytalanság mutatta azt, hogy hiába akar valaki nagyon jót, és meg tudja váltani a nemzetét, ha nincs annyi pénze, hogy lebonyolítson egy kampányt, ezért esélye sincs a győzelemre. Ebből a csapdahelyzetből volt egy erkölcsileg vállalhatatlan, de gyakorlatilag megmagyarázható kiút, a korrupció. Most már ez nem így van. Az ellenzéki pártok is annyi pénzt kapnak, amiből kampányt lehet csinálni.

Azért az erős állítás, hogy a mostani ellenzéki pártok ezáltal fogva vannak. Látja annak jelét, hogy nem elég keményen kampányolnak?

Sajnos, igen. És azt is látom, hogy a Fidesz legyőzésének igenis vannak eszközei, amelyeket mi bebizonyítottunk, de ők nem alkalmaznak. Például nyomravezetői jutalom a választási csalások ellen. Vagy ilyen volt a migránsszámláló a migránsgyűlölet-kampány ellen.

Amire a bíróság azt mondta, hogy le kell vetetnie.

Nem bíróság, kormányhivatal, de teljesen igaza volt. Nyilván abban az értelemben, hogy a hivatal helyiségeiben nem lehetett kampányolni. Le is vettük. De semmi nem tiltotta akkor sem, hogy a Simicska által a Jobbiknak juttatott háromezer óriásplakát helyére ezt tegyék ki. Ne azt a mindenki által ismert tényt, hogy a Fidesz lop.

De az ellenzéki pártok versengve szidják Orbánt és a rezsimet.

Igen, de ettől senki nem fog rájuk szavazni. Az ellenzéki szavazók igen, de a bizonytalanok nem. Attól, hogy valaki szidja Orbánt, nem fognak rá szavazni, ha nem tud felépíteni egy hiteles alternatívát, programot. Az ellenzék nem tette még le ezt a hiteles, sokakat meggyőző programot. Vagy egy ellenzéki MTI-t; több mint egy éve könyörgök, hogy indítsunk. Még mindig nem sikerült.

Egy olyan negatív kampányt – ha tetszik, hívjuk annak –, mint amilyet a Fidesz nyolc évig folytatott, mielőtt kétharmaddal le tudta váltani a szocialista kormányt 2010-ben, nyolc hónappal a választások előtt az ellenzék még el sem kezdett.

Még azt az információt sem juttattuk el még az ellenzéki szavazókhoz sem, hogy Magyarország a világ 195 országából a 194. legrosszabbul védekező volt a járvány idején, mert nálunk volt a második legtöbb haláleset lakosságarányosan. Ha az ellenzék ezt az információt képtelen eljuttatni még az ellenzéki szavazók húsz százalékhoz is, akkor, azt gondolom, nagyon nem tettek meg mindent.

Lehet, hogy csak inkompetencia.

Az biztos, hogy inkompetencia. De azt is látom – ahogy Botka László szokta mondani –, hogy ingyen ennyire hülye nem lehet valaki. Mélyen egyetértek Botka Lászlóval.

Ön konzervatívként határozta meg ​magát, liberális konzervatívként. Nem hiszem, hogy megváltozott a világnézete. Akkor miért a legbaloldalibb párt frakciójába, a Párbeszédébe ülne be, ha egyéniben bejutna?

Teljesen jogos a kérdés. Nagyon hangosan kritizáltam például az alapjövedelem koncepcióját, jobboldaliként nagy ellenzője vagyok. De nem ez volt a pártválasztás alapja. Nagyon régóta kértem a pártokat, hogy ne pártozzuk össze a civil jelölteket, ne próbáljunk mindenkit valamelyik sokak által elutasított párthoz kötni. Azt néztem, hogyan maradhatok a leginkább civil, a leginkább pártfüggetlen. Ehhez a két legkisebb párt, a jobboldali és a baloldali legkisebb párt adta a logikus kiutat. A Párbeszédet nagyon kevesen ismerik és nagyon kevesen támogatják. Szinte mérhetetlen a támogatottsága, de mérhetetlen az elutasítottsága is. Én a legkisebb terhet, a legkisebb hátizsákot azzal veszem magamra, ha a legkevésbé elutasított pártokat választom.

De akkor a melegházasságról is szavaznia kell, amit vélhetően a Párbeszéd fog majd előhúzni. Mit fognak szólni akkor a templomi gyülekezetében?

Katolikusként engem csak az egyházi házasság érdekel, a saját házasságomnál sem volt szempont a polgári házasság. Mi az egyházi házasság előtt több mint fél éve papíron házasok voltunk a feleségemmel, de ettől még ugyanúgy külön éltünk, és a karikagyűrűnkben is csak az egyházi házasság dátuma van benne. Felőlem aztán bárki összeházasodhat polgárilag. Azt az egyenlő jogot, amit minden magyar állampolgár élvez, a meleg házaspárok is megkaphatják. Ezt egyébként Orbán Viktor és Kövér László is megszavazta 1996-ban a parlamentben.

Akkor az élettársi viszony legalizálásáról szavaztak.

Igen, az azonos nemű párok élettársi közösségéről beszéltek. Nincs jelentős különbség az élettársi viszony és a házasság között. Ma a magyar gyermekek jelentős része úgymond házasságon kívül születik. Semmi felháborítót nem látok abban, ha az élettársi viszonyt és a házasságot polgárilag, jogilag közelítjük egymáshoz.

Visszatérve a kérdésre: azt gondolom, hogy van frakciófegyelem, és ha úgy adódik, hogy a Párbeszéd frakciójában fogok ülni, akkor természetesen a frakciófegyelem betartásával, de mindig a lelkiismeretem szerint fogok szavazni. Nyilván a frakciófegyelem sem kényszeríthet rá valakit arra, hogy például megszavazza a halálbüntetést. Persze, nem félek attól, hogy a Párbeszéd a halálbüntetést akarná bevezetni, de egy keresztény számára a halálbüntetés elfogadhatatlan.

Két, vallását ​gyakorló ember, Mellár Tamás és ön is a Párbeszéd-frakcióban fog ülni. Ez nem azt mutatja, hogy lehetetlen képződmény lesz a mostani ellenzék, amikor kormányt alakít?

Ennél egyrészt sokkal rosszabb a helyzet. Nem ezt látom a legnagyobb problémának. Ez a probléma ennél sokkal nagyobb lesz, de ennek ellenére meg kell oldani. Arról is meg vagyok győződve, hogy így vagy úgy, de egy jobboldali konzervatív frakciót meg kell alakítani. Nyilván reménykedem abban is, hogy akár az Új Világ Néppártot választók is lesznek elegen ahhoz, hogy lehessen egy ilyen frakció. Én elsősorban az Új Világ Néppártot választottam. Másrészt olyan győzelemben reménykedem, amikor szét fog robbanni a Fidesz–KDNP.

Nem is a kormánykoalíció, hanem a Fidesz és a KDNP?

Ha komoly győzelmet aratunk, és lesz elszámoltatás, akkor a bűnözőktől megszabadítjuk a Fideszt és a Fidesztől megszabadítjuk a KDNP-t. Akkor már egy sokkal demokratikusabb, sokkal szabadabb európai demokratikus jogállam jöhet létre. Ha az elszámoltatás ugyanúgy megtörténik, mint például Hódmezővásárhelyen, hogy legalább nyilvánosságra hozzuk, hogy kinek mennyi jutott, és jogi következményei lesznek annak, hogy ki hány bűnöző migránst telepített be az országba, vagy ki hány milliárdot nyert azokon a kínai vakcinákon, amelyeket kizárólag Magyarországon adtak be hatvan év feletti embereknek, hiszen még a kínaiak sem tesztelték. Miközben kétszer annyit fizettünk érte, mint az átlagosan korrupt afrikai ország, Szenegál.

Azt gondolom, ha lesz ilyen elszámoltatás, akkor nagyon sok fideszes bűnöző börtönben fog ülni, a maradék pedig semmiféle erkölcsi támogatást nem élvezhet majd. Azok a tisztességes emberek, akik sokszor naiv csodálkozásomra még mindig a Fideszben vannak, meglehet, hogy egy új, valódi keresztény jobboldali szervezethez fognak csatlakozni.

Azt nyilatkozta, hogy ​békés, de radikális változás kell, és nincs értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ezt hogy érti? Mi lesz akkor az országból, ha a politikai elit nem tartja be a törvényeket? Akkor én is átmehetek és lelőhetem a szomszédot?

Természetesen a törvényeket be kell tartani. Ezek a törvények továbbra is érvényesek lesznek, de semmi értelme sincs a politikai győzelemnek, és azt sem tudjuk garantálni, hogy Magyarország jó irányba menjen, ha a mai ellenzékből megalakuló leendő kormány nem tudja biztosítani a jogállamot, nem tudja biztosítani azt, hogy tolvaj gazemberek börtönbe vagy legalább bíróság elé kerüljenek, és egy tisztességes, politikai hatalomtól független bírósági eljárás során megkaphassák a méltó büntetésüket – lásd Polt Péter kétharmados kinevezését kilenc évre a nyugdíjszabályok módosításával. A népszuverenitást, a kormány jogát korlátozni az előző vagy több ciklussal korábbi kormány által, az mindenféle jogi elvnek ellentmond. Képtelenség, hogy a Fidesz mostani kétharmados döntésekkel bebetonozza a saját leválthatatlanságát.

Akkor azokat a törvényeket mégsem veszik majd figyelembe.

Ezeket nem. Ugyanúgy, ahogy a náci háborús bűnösöket sem a náci törvények alapján számoltatták el. A gyilkosság ugyan bűn volt, de ettől még elkövették a náci rendszerben. Ugyanúgy: a lopás nálunk bűn, de ettől még a Fideszben nagyüzemben gyakorolják. Azt gondolom, hogy nem az az eretnek gondolat, ha mi a Fidesz kizárólagos hatalomgyakorlását lehetővé tevő törvényeket közjogilag semmisnek mondjuk ki, hanem az, hogy a fideszes rendszerben nem tartották be a lopás ellen meglévő törvényeket. Ez veszélyezteti a jogállamot, nem az, ha kimondjuk, hogy az alkotmány- és Alaptörvény-ellenes kinevezések érvénytelenek.

Erős a verseny az ellenzékben, hogy ​ki fogja jobban elszámoltatni a Fideszt. Ehhez képest ön ezzel elég szkeptikus, azt mondta, hogy inkább vagyonosodási vizsgálatokban kéne gondolkodni. Miért?

Az elszámoltatásnak sok módja lehetséges. Mi a Hódmezővásárhely előző vezetése idején történt, sőt, a mi időnkben megtörtént korrupciós esetekben is feljelentést tettünk. Ezeket sajnos a Polt Péter által vezetett ügyészség általában elutasítja, elsikkasztja. Ugyanúgy, ahogy az OLAF vádemelési javaslatával átküldött Elios közvilágítási projekteket. Nyilvánvaló, hogy Polt Péter elásta az ügyet Orbán Viktor veje ellen, és a hatóságok nyomozás hiányában, nem bűncselekmény és nem bizonyíték hiányában zárták le ennek a bűncselekmény-sorozatnak a kivizsgálását.

Ami elképzelhető, sőt meg kellene tenni, az az, amit Romániában tesznek. Ha valakinek, mint Nagybánya polgármesterének van egy kétszázmilliós bizonytalan eredetű vagyona, megkérdezik tőle, honnan szerezte. Miután nem tudta megmagyarázni, vagyonelkobzásra ítélték. Ez a minimum, amit az előző harminc év politikusaival, vezetőivel szemben meg kell tenni. A magyar társadalomnak jogos elvárása, hogy a korrupciós cselekményekkel szerzett vagyonokat szerezzük vissza a nemzet javára. Ha Románia meg tudta csinálni, akkor senki ne mondja, hogy Magyarországon nem lehet.

Tehát nem büntetőjog alapján lépne, ráadásul a Gyurcsány-kormány alattiak és a Fidesz első éveiben elkövetettek el is évültek.

Igen. De azzal a vagyonnal, amivel valaki nem tud elszámolni, tenni kell valamit. Teljesen mindegy, mikor lopta, ne lopjon!

Azt is nyilatkozta, hogy a ​rendszer lebontásakor sok, a Fidesz által odatett ember meg fog könnyebbülni, hogy végre szakmai, nem politikai döntéseket hozhat. Megtörtént a felsőoktatás magánosítása fideszes kádereknek vagy Fidesz-közeli egyetemi és üzletembereknek. Ön szerint ők mit tennének kormányváltás után? Visszaadnák a köznek, amit kaptak?

Szerintem nem adnák vissza, mert ezeket az embereket a pártállami múltjukkal, homoszexualitásukkal vagy bűncselekményeikkel, kábítószer-fogyasztásukkal a Fidesz általában zsarolja.

Most az egyetemi kuratóriumokról beszél?

A Fidesz bárkit zsarol bármivel. Vagy egyszerűen lefizetett emberek. Nyilvánvaló, hogy akik a teljes megélhetésüket Orbán Viktornak köszönhetik, továbbra is Orbán Viktor parancsait fogják követni. Ezzel nem azt mondom, hogy a kuratóriumokban többségében lennének ezek az emberek, de hogy valamivel foghatja őket Orbán Viktor, az biztos, hiszen kellően magabiztosan tette őket azokba a pozíciókba, amelyekből most, az Orbán-féle Alaptörvény-ellenes törvények miatt egy ellenzéki kormány által sem leválthatók.

Biztos vagyok benne, hogy úgy válogatta ki őket, hogy ne hajoljanak meg. Ők nem fogják visszaadni a vagyont. Ez viszont ugyanaz a kategória, mint Polt Péter kinevezése vagy a Médiatanács szétzavarása. Igen, azt a Médiatanácsot, amelynek egyetlen funkciója, hogy kizárólag fideszesekből rekrutálva akadályozza a sajtószabadságot, megvonja a Klubrádió frekvenciahasználatát stb., az első dolog, hogy szét kell zavarni, különben soha nem lesz Magyarországon sajtószabadság.

Azt mondta, hogy a DK-t láthatóan ​nem zavarja, hogy az ő szombathelyi jelöltjüknek van a legkisebb esélye legyőzni a Fideszt. Ön szerint mennyire akarnak győzni az ellenzéki pártok? Vagy csak a leendő ellenzéki frakciójukat építgetik?

A DK-val több vitám is volt erről, hogy ők a legnagyobb ellenzéki frakciót akarják felépíteni 2022-re. Könyörögtem, hogy építsük fel együtt nekik a legnagyobb kormánypárti frakciót. Igenis higgyenek és akarják legyőzni a Fideszt. Azt látom, hogy sok ellenzéki pártnak jobb egy saját, vesztes ellenzéki jelölt, mint egy közös ellenzéki győztes. Ők igazából a saját pártjuk építésével vannak elfoglalva, és nem Orbán Viktor legyőzésével. Ez mindegyik pártban felfedezhető tendencia. A pártérdekek sajnos sokszor felülírják az ország közös érdekeit.

Látszik, hogy sokszor annyira nem bíznak a közös győzelemben, hogy a teljesen felháborító és igazságtalan fideszes pártfinanszírozási szabályokhoz kötik azt a stratégiát is, hogyan akarnak frakciót alakítani. A legfontosabb törekvése a közös ellenzéknek, hogy a hat párt mindegyikének legyen frakciója. Ez az egyetlen olyan dolog, amiben nagyon gyorsan meg tudtak állapodni. Akkor is, ha ez azt jelenti, hogy például a civileket összepártozzák, ezáltal kevesebb esélyük lesz a győzelemre. Vagy akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyes körzetekben nem a legesélyesebb ellenzéki jelöltet indítják.

2018-ban a szavazókörök mindössze harmadában volt ellenzéki delegált szavazatszámláló. ​Hogy áll ez most?

Úgy hallottam, hogy a felében volt, de ez lényegtelen ahhoz képest, hogy legalább a felében nem volt. Van egy szent asszony, az általam rendkívül nagyra becsült Pákozdi Éva, aki 2018-ban elindította a Számoljuk Együtt mozgalmat. Toboroznak, kiképeznek és elosztanak független szavazatszámlálókat. Nyilvánvalóan nem akarjuk, hogy egy ilyen mozgalmon keresztül a Fidesz töltse fel a szavazatszámláló helyeket, de azt sem akarjuk, hogy az utolsó nyírségi vagy Vas megyei faluban ne legyen független szavazatszámláló, hiába van Budapesten tíz is akár. Ez nagyon fontos feladat.

Az ellenzék ezt nem tudta megoldani még a borsodi időközi választáson sem. Ami végképp felháborító, mert a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Számoljunk Együtt akkor is felajánlotta a pártoknak. Akkor az ország 106 körzetéből egyben volt időközi választás, és tudtuk volna biztosítani. Aznap csak Hódmezővásárhelyről több autóval mentünk szavazatot számolni Borsodba. Meg lehetett volna oldani, nagyon szomorú vagyok, hogy a pártok ezt még nem oldották meg. De mi azon leszünk.

Biztos benne, hogy tiszta választások lesznek?

Biztos vagyok benne, hogy nem.

Az IdomSoftra, a választási szoftver kezelőjére gondol?

Nem csak arra, bár az is rendkívül gyanús. Elsősorban azt szokták mondani az EBESZ-megfigyelők – nálam is járt egy amerikai és egy spanyol diplomata 2018. április 8-án –, hogy a választás jogszerű, de nem igazságos.

Free but not fair.

Tehát lehet mondani, hogy szabad a választás, mindenki elindulhat, mindenki gyakorolhatja a szavazati jogát, de szó sincs arról, hogy befolyástól mentes, igazságos, azonos feltételeket biztosító kampány lenne.

Most Karácsony Gergely rengeteg óriásplakátját látjuk. De 2019-ben, az EP-választáson csak a Mi Hazánk és az MSZP kapott óriásplakáthelyeket a Fidesz által kontrollált birodalmaktól. Én az önkormányzati választáson egyetlen óriásplakátot sem tudtam szerezni. Már ez is igazságtalan.

Végtelenül igazságtalan és unfair, hogy a mi pénzünkön fenntartott közmédiában négyévente öt perc megszólalási lehetőséget kap egy ellenzéki párt képviselője. Vagy a gyűlöletkampányok, az, hogy kormánypénzen pártpropagandát folytatnak, akár a KESMA támogatásával, akár most ezekkel az emojis kampányban megjelenő gyurcsányozó, sorosozó és szexuális propagandás feliratokkal.

Vagy ilyen az országos és a helyi választási bizottságok működése. Hódmezővásárhelyen a helyi választási bizottság annak idején a Fidesz minden panaszát elfogadta, a mi összes panaszunkat visszautasította. Amikor Kisteleken egyetlen egy szavazattal maradt alul az ellenzék, az egyébként teljesen civil, helyben megszerveződött, pártok által nem ismert, nem támogatott ellenzék egy szavazat híján legyőzte Nagy Sándor polgármester urat, akkor nem engedték újraszámoltatni és újravizsgáltatni a választást. Viszont Jászberényben, ahol 14 szavazattal nyert az ellenzék, új szavazást írtak ki, nem csak újraszámoltattak.

Amit fölényesen meg is nyert az ellenzék.

Hál’ Istennek új választást írtak ki, és így bebizonyítottuk, hogy az ellenzéknek van kétharmada, és nem a Fidesznek. Azt látom, hogy ilyen feltételek között igazságtalan a választás. A Polt Péter-féle ügyészség több mint háromszáz választási csalást dokumentált és ítélt el az ukrán határ mentén.

Vagy például itt van a határon túli magyarok megkülönböztetése a szavazati jog gyakorlása szempontjából. Glasgow-ban két napot ki kell vennie valakinek ahhoz, hogy leadhassa a szavazatát, rengeteg költséggel és idővel, míg Csíkszeredán levélben is tud szavazni. Sőt ha véletlenül bejelentkezik kétszáz társával egy határ menti ingatlanba, az sincs szabályozva, hogy ne adhassa le egyszerre vagy párhuzamosan levélben és személyesen is a szavazatát.

Nyilvánvaló, hogy választási csalásokra kell felkészülni. Éppen ezért nagyon fontos a választási megfigyelők alkalmazása. Ha minden szavazókörben van két választási megfigyelő, aki harcos, és következetesen képviseli a választás szabadságát, és minden körzetből megkapjuk az alapadatokat, a helyi jegyzőkönyv aláírt példányát, akkor hiába áll le a számítógép, hiába mondanak bármit, mi pontosan tudjuk dokumentálni, ha csalás történik. Ezért nagyon fontos a helyi választási ellenőrzés. Annak is örülnék, ha a pártok nem fogadnák el az előbb felsorolt összes, egyébként szerintem szintén választási csalásnak minősülő igazságtalanságot.

(Cikkünk korábbi változatának bevezetőjében azt írtuk, Márki-Zay Péter már leadta a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges húszezer aláírást. Valójában csak bejelentette azok meglétét, le még nem adta őket.)

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG