Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz jelöltje nyert Borsodban, marad a kétharmad


Koncz Zsófia, az időközi választás nyertese.
Koncz Zsófia, az időközi választás nyertese.

Időközi választást tartottak Borsod megyében, ugyanis közlekedési balesetben meghalt az egyik helyi parlamenti képviselő. A választást az elhunyt képviselő lánya, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte.

A Fidesz-KDNP nyerte a Borsod megye 6-os számú választókörzetében tartott időközi parlamenti választást, így megmaradt a kormánypárt kétharmados többsége az országgyűlésben. Dr. Koncz Zsófia az érvényes szavazatok 50,87 százalékával, 17 597 szavazattal nyerte a választást, 1722 szavazattal kapott többet, mint Bíró László, az ellenzék (Párbeszéd, MSZP, DK, Momentum, LMP) közös jelöltje, írja a Nemzeti Választási Iroda. Az érintett választókörzet székhelye Tiszaújváros.

Az időközi választáson 76 787 fő volt jogosult szavazni, de csak a jogosultak kevesebb, mint fele, pontosan 45,7 százaléka vett részt. Ez jóval elmarad a 2018-as parlamenti választástól, akkor a jogosultak több mint 66 százaléka adta le a voksát.

Az előző képviselő lánya nyert

Azután tartottak időközi választást Borsodban, hogy júliusban egy közlekedési balesetben meghalt a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc, az ő lánya a frissen megválasztott Koncz Zsófia. Koncz Zsófia 30 éves, jogász végzettségű, az elmúlt éveket a washingtoni magyar nagykövetség munkatársaként töltötte, írja a Telex.

Koncz 2015-ben ugyanis kisebb botrányba keveredett, miután a Fidelitas tagjaként részt vett egy „provokátorlistának” nevezett lista készítésében. A listára azok kerültek volna fel, akik a fidelitasosok szerint szándékosan megzavarták az állami rendezvényeket, azonban az adatvédelmi hatóság jogsértőnek találta az ötletet.

A kormánypárt nagyon intenzíven kampányolt Koncz Zsófia mellett, számos vezető politikus, miniszter szerepelt Konczcal közösen a kampányban. Az ellenzék közös jelöltjét több oldalról is támadták amiatt, hogy korábban antiszemita kijelentéseket tett, például Budapestet „Judapestnek” nevezte.

A győztesnek Orbán Viktor miniszterelnök és több más vezető miniszter is gratulált. „Gratulálok, Koncz Zsófia! Édesapád most nagyon büszke lenne rád, ahogy mindannyian azok vagyunk. Találkozunk a parlamentben!” – írta Orbán Viktor Facebookon.

Ellenzéki kritika is érte a közös jelöltet

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebookon kritizálta Bíró László jelölését ellenzéki jelöltnek. „Bíró László nem volt jó jelölt, az viszont nem az ő hibája, hogy nem találtak a helyére mást: az ellenzéki pártok nagyon komoly szervezeti problémákkal küzdenek, egyszerűen nincs elegendő jó jelöltjük mind a 106 választókerületbe” – írta a képviselő.

Kunhalmi Ágnes az MSZP politikus ezzel szemben pozitívan értékelte az időközi választás eredményét. „A mai eredmény világos üzenet: mi köztársaságpárti erők ott vagyunk a Fidesz mögött. A következő másfél évben még elszántabban küzdünk – együtt” – írt a politikus.

XS
SM
MD
LG