Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz visszatett egy demokratikus díszletet: listavezetői vita az állami tévében – heti kampány-összefoglaló


A Békemenet a Margit-sziget felé tart 2024. június 1-jén
A Békemenet a Margit-sziget felé tart 2024. június 1-jén

A Fidesz érdekeinek megfelelően tizennyolc éve nem volt választási vita a „köztévén” (amely inkább állami, igazából párttévé). Az MTVA Magyar Péter kezdeményezésére most rendezett egyet az EP-választáson induló tizenegy párt listavezetőinek. A kormánypárt Békemenetben – mert az is volt a héten – erősebb, mint a vitában.

Kötött, valódi vitára alkalmatlan keretben rendezték, a témákat is a Fidesz érdekeinek megfelelően határozták meg a tévé vezetői, de így is szokatlan lehetett az M1 rendszeres nézőinek Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter Orbán-ellenes támadásait hallgatni percekig.

Előzetesen Magyar Péter és Dobrev Klára is tüntetést hirdetett a Várkert Bazár elé, ahol híveik szájkaratéba kezdtek egymással. Magyar még rendőri segítséget is kért a kék zászlók ellen (hiába). Tüntetett a Kutyapárt is, amely nem a listavezetőjét, hanem a humoristáját küldte vitázni.

A vitán alapvetően mindenki hozta, amit vártak tőle. Magyar Péter a szokásosnál visszafogottabb volt, a fideszes Deutsch Tamás pufogtatta a legunalmasabban pártja kampányszlogenjeit (a többiek is azt tették, de ők azért gondolatokat is tettek mellé).

A másik fontos heti esemény a szombati Békemenet volt. A Fidesz rendszeres mozgósító nagygyűlése (ez volt a tizedik) a Lánchídtól indult és a Margit-szigeti Nagyréten, Orbán Viktor több mint félórás beszédével ért véget. A miniszterelnök végig a háborúról beszélt, és a történelem legnagyobb mozgósítását ígérte jövő vasárnapra.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tart a Békemeneten, a budapesti Margit-szigeten 2024. június 1-jén
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tart a Békemeneten, a budapesti Margit-szigeten 2024. június 1-jén

Magyar jól halad az ellenzék leváltásával, kevésbé jól a Fideszével

Mielőtt a friss közvélemény-kutatási adatokat mutatnánk, jelezzük, hogy ezek nemcsak tükrözik a társadalom politikai véleményét, de a közlésük befolyásolja a választói viselkedést, így a választást, így Magyarország jövőjét. (Ráadásul sokszor alaposan mellé is nyúlnak a kutatók.) Vagyis az a legjobb, ha mindenki az előrejelzésektől függetlenül dönti el, hogy számára melyik politikus vagy párt a legszimpatikusabb. És most lássuk a számokat!

A Medián május 27. és 29. között készített, ezerfős felmérése szerint a Fidesz európai parlamenti listája a választani tudó biztos szavazók körében 48 százalékon áll, vagyis két százalékot erősödött az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest. A Tisza Párté 29 százalék, vagyis öt százalékot erősödött. A harmadik a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listája hétszázalékos eredménnyel. Egy hónappal ezelőtt még kilenc százalékra mérték őket.

Őket követi a Mi Hazánk hat százalékkal, kétszázalékos erősödéssel áprilishoz képest. A Momentum öt százalékon áll, ugyanúgy, mint egy hónapja. A Medián szerint ez az öt párt jutna be az Európai Parlamentbe, ha most lennének a választások.

Sokat rontott eredményén a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: mindössze két százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében; egy hónapja még hat százaléka volt. A Jobbikra, a Második Reformkorra és a Mindenki Magyarországára egy-egy százalék szavazna.

Kampánymondások

A Békemenet közben adott interjút a Partizánnak Magyar Péter. Főbb mondásai:

 • a választáson magas lesz az részvétel, a többség sem a narancs-, sem a kék Fideszt nem fogja támogatni
 • a megyeszékhelyekre mennek még, ott még lesz aláírásgyűjtés, pultozás
 • amikor a 4iG megvette a Vodafone-t, rákérdezett, megéri-e, és azt a választ kapta Rogán Antaltól, hogy nem érdekli, mennyibe kerül, az adatok érdeklik
 • aláírásgyűjtést fognak indítani, hatóságokhoz fordulnak, mert az interneten háborús reklámot tesznek a gyerekek elé
 • szerinte a DK a Fidesz megbízásából őket is megpróbálta a Várkert Bazár előtt összegyurcsányozni
 • egyetlen lehetőség van a NER leváltására: ha egy nagy ellenzéki párt van
 • azért dugdossák képviselőjelöltjeiket és vezető munkatársaikat, hogy a propaganda ne „gyilkolja le” őket
 • megszünteti a kétszintű, kerületekre bontott fővárost
 • választások után fognak majd választmány előtt konkrét kérdésekről beszélni, így Budapestről is
 • a választások után kinyitják a pártot, de szeretné megőrizni a mozgalmi jelleget, ne legyen bürokrácia
 • szerinte a kormány teljesítette az összes elvárást, Brüsszel semmit nem ért el, a pénzek mégis blokkolva vannak és ezzel csak használnak a kormánynak
 • Nem hitte volna, hogy Hajdú Péterrel csináltatnak interjút a feleségével, a gyerekeire, unokáira ennek komoly hatása lesz. „Még a saját kutyájuknak a kölykét is így alázzák meg!” - mondta
 • soha nem volt olyan undorító rendszer Magyarországon a kommunistákat és a nyilasokat leszámítva, mint most
 • az eredménytől függ, hogy beül-e a Fővárosi Közgyűlésbe.
 • megígérte, hogy soha, senkit nem fognak személyében támadni.

Ezekről a témákról beszélt a Békemenet után tartott sajtótájékoztatóján is.

„Sulyok Tamásnak mennie kell”mondogatja Dobrev Klára pártja hirtelen előrántott, jelenlegi fő topikját. A Demokratikus Koalíció fel is jelentette az államfőt, amiért állítólag törvényellenesen játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.

A Mi Hazánk a DK mellé állt, ők is a köztársasági elnök lemondását követelik, mert Sulyok magyar föld idegen kézre játszásában vett részt, így „erkölcsileg méltatlanná” vált.

Keményen védi híveit és az ellenzék vezető pártja szerepét a DK Magyar Pétertől.

„Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy, frissebb, mint Orbán, de minden bizonnyal tehetségtelenebb. Eldőlt, hogy a mentalitásod, gondolkodásod, véleményed a Fidesz világához köt, bár igaz, magadat jobban szereted, mint őket”írta Gyurcsány Ferenc Magyarról. Szerinte lehet, hogy „hatalmi értelemben” Magyar az ellenfele Orbánnak, hiszen miniszterelnök akar lenni („nem szégyelled, nem is kell”), de „politikád lényege szerint te nem a Fidesz ellenfele vagy, hanem maga a Fidesz” – írta a Magyar Péter által csak kék Fidesznek nevezett párt elnöke.

Dunaújvárosban a volt helyi szocialista vezető átállt a Fideszhez, és indul polgármesterjelöltjeként. Magyar András nem tartja hirtelen pálfordulásnak a pártváltást. Mint mondta, korábban is szimpatizált a Fidesz családpolitikájával, nemzetpolitikájával és a szakképzés fejlesztésével. „Az MSZP-nek megszűntek a válaszai, a Fidesznek viszont vannak. Nem mindig jók, de vannak” – mondta a 24.hu-nak adott interjúban.

Kampányfogások

Szokatlan kampányeszközt vetett be a hajrára Magyar Péter. „A választásig hátralévő 9 napban 9 feladattal próbáljuk hazánkat még jobb hellyé tenni közösségünk segítségével” posztolta. „Amikor teljesítettétek, osszátok meg az eredményeitekről készült képeket.” Az első feladat egy étel készítése vagy - segélyszervezeten keresztül - fizetése volt egy rászorulónak, a másnapi jótétemény az otthoni használatlan ruhák elajándékozása volt.

DK TV, DK-applikáció, Gyurcsány-chatbot, árnyékkormányinfó: a Demokratikus Koalíció már eddig is mindent bevetett a digitális térben. A legfrissebb: influenszereket is, ők a Hétköznapi Hősök.

Előre kitöltött szavazási segédletet kaptak a jászapátiak, a szavazófülkébe is magukkal vihetik. A térség fideszes országgyűlési képviselőjének fia, ifjabb Pócs János (jelenleg a település alpolgármestere) és három független kihívó indul. Az első ciklusban még idősebb Pócs János országgyűlési képviselő töltötte be a posztot, most fia indul a választáson. Újabb politikusdinasztia a Harrach, Donáth, Dobrev vagy akár az Orbán család után.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője azt mondta a Telexnek, hogy ez nem jogsértő, „kisebb településeken már-már bevett gyakorlatnak számít.”

Június 8-ig tartó mobil plakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) – jelentette be Heizler Norbert, a CÖF–CÖKA országos koordinátora. Ők szervezik a Békemenetet is. Természetesen a Fidesz-szlogeneket hirdetik a háborúról/békéről, hiszen ők nem valódi civil szervezet, hanem a párt kiszervezett kampánycsapata, amelynek milliárdos (közpénzes támogatásokból szerzett) kampányolása nem jelenik meg a párt hivatalos finanszírozásában.

A budapesti önkormányzati választást befolyásolni akaró teherautós kampányolás hivatalos indoklása, hogy „a fővárosban zajló események is a békét kell hogy tükrözzék”.

Még folyik a vizsgálat „az adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából”. Ezt az egymondatos választ kapta a 444 az Országos Mentőszolgálattól, miután arról érdeklődött, hogy találtak-e már felelőst Magyar Péter mentőszolgálati esetlapjának kiszivárogtatásával kapcsolatban. A különösen védett egészségügyi adatok kikerülése súlyos törvénysértés.

A Fidesz aktivistái a következő napokban több millió háztartásba viszik majd el és adják át személyesen Orbán Viktor levelét. „Mindenki megkapja a levelet, aki erre korábban felhatalmazást adott”mondta Menczer Tamás, a párt kommunikációs igazgatója, vélhetően a Fidesz Kubatov-listának becézett adatbázisában szereplő címekre utalva.

Budapest, Budapest, te csodás

A főpolgármesterjelöltek is választási vitát tartottak a Partizánon. Szentkirályi Alexandra nem ment el, Karácsony és Vitézy rég nem látott intenzitású (de keretek között maradó) vitában csapott össze Gulyás Márton moderálásával. A jelenlegi főpolgármester érvelésének fő csapásiránya Vitézy és az elmúlt 14 év, a NER viszonyának számonkérése volt. Vitézy Dávid elmaradt ígéreteket olvasott rá Karácsonyra és kifogásolta annak szerinte a kormánnyal való tárgyalásokat ellehetetlenítő kampányelemeit. A főpolgármester többször előhozta azt, hogy nem lehet Budapestet úgy vezetni, hogy ne reagálnának a kormánypolitika szabadság-elvonó tendenciáira az országban.

Vitézy is felült a Magyar Péter által generált ellenzékváltó indulatra/lendületre: egyrészt a maga vezette és a várhatóan a fővárosi közgyűlésbe kerülő Tisza és Kutya párti frakciók (az „új erők”)révén egy új közgyűlési többséget jósolt, másrészt Karácsonyt igyekezett annak fő szövetségese, a DK és Dobrev Klára emberének mutatni. Aki a Vitézy-kampányt finanszírozó LMP-társelnök Ungár Péterrel, egy „ingatlan-oligarchával” riposztozott.

Az ATV hétfőn arról számolt be, hogy forrásaik szerint valóban mérik, hogy visszalépjen-e a Republikon szerint Karácsony Gergely mögött álló, 25 százalékra mért Szentkirályi a 21 százalékon álló Vitézy Dávid javára, de azt is nézik, mi történik, ha Vitézy lép vissza.

Karácsony Gergely is arról beszélt a Telexnek, hogy tudomása van egy olyan felvétel létezéséről, amely azt bizonyítja: mérik, hogy a korábbi kormányszóvivő, a Fidesz színeiben főpolgármester-jelöltként induló Szentkirályi Alexandra visszalépjen-e.

„A 2022-es választás utáni háromnegyed év elemi erővel mutatta meg számomra, hogy azzal a szakmai típusú felfogással, ami nekem van, eredményt elérnem ezzel a kormánnyal már lehetetlen – fogalmazott Vitézy a 24.hu-nak. – A politikai kormányzásnak hívott felfogás eljutott odáig, hogy már semmi más nem számít.”

Pedig Vitézy szerint a kormányfő szereti Budapestet, „van benne egy nyomot hagyási, alkotási szándék a főváros kapcsán”, de „nem úgy, hogy megoldja a városlakók aktuális problémáit, hanem úgy, hogy a világban Budapest nagyobb presztízsű, még menőbb, a globális politikában növekvő szerepünket reprezentáló főváros legyen”.

Vitézy ma már ellenzéki politikusnak tartja magát.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester arról beszélt a Partizán műsorában, hogy Karácsony Gergely győzni fog a főpolgármester-választáson, de nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Karácsonyt vagy Vitézy Dávidot támogatja-e.

„Még többen szavaztak volna rá, ha függetlenként vagy egy ernyőszervezet tagjaként indul ezen a választáson” – mondta Baranyi Karácsony Gergelyre. Őt zavarja, hogy a politikus a DK–MSZP–Párbeszéd közös listáján indul.

A ferencvárosi polgármester most a Kétfarkú Kutya Párt fővárosi listavezetőjeként pályázik, az MKKP mellett a Momentum és az LMP támogatásával újrázna a IX. kerületben

A Fidesz és a KDNP XVIII. kerületi szervezete „Illegális kampányfinanszírozás” feliratot ragasztott a kerület DK-s polgármesterének, Szaniszló Sándornak a plakátjaira, arra utalva, hogy a Fővárosi Választási Bizottság elmarasztalta a kerület DK-s vezetőjét.

A polgármester az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság által felállított reklámhelyeken mind dizájnjában, mind szlogenjében „kísértetiesen hasonló politikai kampányt folytat tájékoztatás címén”, mint a választási kampányban.

Medián: Továbbra is magabiztosan vezet Karácsony Gergely a fővárosban. Az eredmények alapján kevesebb mint két héttel a választások előtt a budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, négy százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra szavazna.

Szerdán a Medián új fővárosi felmérést publikált, amelyet az LMP megbízásából készített. A Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-listára a biztos szavazók 29 százaléka voksolna, ami tíz mandátumot jelent. Második helyen a Magyar Péter-féle Tisza Párt áll 24 százalékkal, ami nyolc mandátumot jelentene. A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd–MSZP–DK hét mandátumot, a Vitézy Dávid-féle civil egyesület és az LMP közös listája négy mandátumot gyűjtene be, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig két közgyűlési helyet kapna a felmérés szerint. Jelenleg bizonytalan a bejutási küszöbön billegő Momentum jövője, ha nem éri el az öt százalékot, az a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak hozhat egy többletmandátumot (ezzel három lenne nekik).

A néhány nappal korábbi felmérés (amelyet feljebb olvashatnak) más képet mutatott a Fidesz mögötti mezőnyről.

A Medián szerint Magyar Péterék nyolc százalékpontot erősödve a második legnagyobb budapesti frakcióra számíthatnak, és a Vitézyt támogató lista is jelentősen erősödött (egy-két várható mandátumról négyre ugrott fel).

A két mérésben nincs jelentős különbség a főpolgármester-jelöltek támogatottsága között: Karácsonyt a választani tudók 45, Szentkirályit a 27 százaléka támogatja, Vitézy Dávid továbbra is 24 százalékon áll.

Orbán + a magyarok fele: az EU bankautomata

A Závecz május eleji felmérése szerint a fideszesek kétharmada inkább előnyösnek tartja az EU-tagságot, az összlakosság 77 százaléka gondolja így. A megkérdezettek 71 százaléka szerint az uniós anyagi támogatások miatt éri meg leginkább az Európai Unió tagjának lenni. Ha azonban Magyarország nettó befizető országgá válna, a magyarok 41 százaléka szerint már nem érné meg.

A válaszadók 57 százaléka szerint Brüsszel migránsok befogadására akarja kényszeríteni az országot, 51 százalék pedig azt tartja hátránynak, hogy beleszólnak Magyarország belügyeibe. Az uniós bürokráciát a megkérdezettek 38 százalék tartja hátránynak.

A Fidesz–KDNP szavazói a legkritikusabbak az Európai Unióval, csak 64 százalékuk tartja inkább előnyösnek a tagságot, míg 31 százalékuk azt mondta, inkább hátrány.

A DK–MSZP–Párbeszéd szavazóinak 91 százaléka, a Tisza Párt szavazóinak 88 százaléka szerint inkább előnyös a tagság. A többi ellenzéki párt és a pártnélküliek körében egyaránt 77 százalékon áll a tagságot inkább előnyösnek megítélők aránya.

Minél fiatalabb egy szavazó, annál nagyobb az esélye, hogy így gondolkodik.

Hosszú interjút adott a francia Le Point című lapnak Orbán Viktor. Néhány állítása:

„Újra kell gondolnunk ezt a zöldátállást, mielőtt megöli az iparunkat.”

Fejleszteni kell Európa védelmét is, ha ugyanis „a biztonságunkat lényegében az amerikaiak garantálják, akkor soha nem lesz valódi stratégiai autonómiánk”.

Az európai demográfiai krízis fő oka a háború (mármint a nyolcvan évvel ezelőtti).

Az európai szuverenista tábor és a jobboldal jövője „most két nő kezében van. Minden azon múlik, hogy Marine Le Pen Franciaországban és Giorgia Meloni Olaszországban képes lesz-e együttműködni.”

„A legveszélyesebb dolog az Európai Unió ideológiai vezetése.” Orbán szerint Brüsszelben, ahogy sok tagállamban, elterjedt az az elképzelés, hogy „fontosabb bizonyos elveket vagy politikai értékeket szolgálni, mint az embereket”. Ő viszont a nemzeti érdekek szolgálatát tartja fontosabbnak, amit az európai vezetők populizmusnak tekintenek.

„Erkölcsi felelősséggel tartozunk azért, hogy világos terv nélkül, támogatás ígéretével belesodortuk Ukrajnát ebbe a konfliktusba.”

Orbán szerint ilyen körülmények között korai lenne tárgyalni a csatlakozásáról. „Először is tisztáznunk kell a határait és a lakosságát.”

Azért maradunk az EU-ban, mert az exportunk 75 százaléka az egységes piacra megy, ami létfontosságú a gazdaság miatt.

Közben elkezdődött az EP-szavazás is: 7200 levélszavazatot adtak le az első napon a külképviseleteken a Magyarországon vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok az európai parlamenti választásra – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd reggeli adataiból. Ez nagyobb számban a vajdasági magyarokat érinti. A regisztráltak kérhettek postai kézbesítést – ezt több mint 102 ezren tették meg –, vagy választhatták a levélcsomag személyes átvételét a külképviseleten vagy magyarországi településen: ezt több mint 24 ezren igényelték.

 • 16x9 Image

  Kerényi György

  Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG