Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fitch és a Moody’s leminősítette Oroszország szuverén államadósságát


Emberek állnak sorban Szentpétervárott egy ATM előtt, hogy kivegyék dollárjaikai és euróikat az Ukrajna elleni háború elején, 2022. február 25-én
Emberek állnak sorban Szentpétervárott egy ATM előtt, hogy kivegyék dollárjaikai és euróikat az Ukrajna elleni háború elején, 2022. február 25-én

A Fitch és Moody’s hitelminősítő ügynökség csütörtökön, egy héttel azután, hogy Moszkva megkezdte ukrajnai támadásait, „szemét” státuszra, vagyis azon országok kategóriájába minősítette le Oroszország szuverén államadósságát, amelyeknél fennáll a veszély, hogy nem tudják visszafizetni a hiteleiket.

A Moody’s a hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek besorolását Baa3-ról B3-ra rontotta, és a továbbiakban még ezt is felülvizsgálja az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt. A Fitch BBB-ről B-re – befektetésre már nem ajánlott szintre – rontotta az orosz államadós-osztályzatot szintén negatív kilátással.

„Azok a súlyos szankciók váltották ki Oroszország besorolásának többfokozatú leminősítését és a további leminősítés lehetőségének fenntartását, amelyeket a nyugati országok vezettek be Oroszországgal szemben, beleértve a központi bankot és néhány nagy pénzintézetet” – áll a Moody’s közleményében.

Az ügynökség azt is megjegyezte, hogy „a súlyos és összehangolt szankciókra tekintettel” az államadósság-visszafizetés „megszakadásának fokozott kockázata” áll fenn.

Szerintük „jelentősek az aggodalmak” azzal kapcsolatban, hogy Oroszország hajlandó-e az adósságszolgálat teljesítésére.

Az Európai Unió szerdán hét orosz bankot kivett a gyors és biztonságos tranzakciókat lehetővé tevő globális SWIFT bankközi üzenetküldő hálózatból.

A Világbank is bejelentette, hogy Ukrajna inváziójára válaszul minden folyamatban lévő oroszországi és belarusz projektjét leállítja.

A Fitch a maga részéről kijelentette, hogy „az orosz bankokkal szembeni szankciók fokozására számít”.

Hozzátették, hogy egy elhúzódó konfliktus és gyengébb gazdasági növekedés esetén „nő a belpolitikai bizonytalanság és instabilitás”.

„Kártyavárként fog összeomlani” – Életszínvonaluk romlására számítanak az oroszok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:30 0:00
Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG