Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A földrengés utáni nyolcadik napon újabb túlélőket találtak Törökországban


Eltűnt kisgyerek fotója egy összedőlt ház szomszédságában álló fa törzsén Kahramanmaraşban 2023. február 14-én
Eltűnt kisgyerek fotója egy összedőlt ház szomszédságában álló fa törzsén Kahramanmaraşban 2023. február 14-én

A mentők még kedden is azon dolgoznak, hogy elérjék a romok alatt rekedt embereket abban a három tartományban, amelyet leginkább sújtottak a múlt hétfői törökországi és szíriai földrengések.

A február 6-i délkelet-törökországi és észak-szíriai, 7,8-as és 7,5-ös erősségű földrengés halálos áldozatainak száma meghaladta a 35 ezret, és még minden bizonnyal nőni fog, ahogy a kutatócsoportok újabb holttesteket találnak.

A török televízió kedden folytatta a mentőakciók közvetítését, miközben a szakértők szerint bezárul az az úgynevezett időablak, amelyen belül még lehetséges újabb túlélőkre találni.

Adıyaman tartományban a mentők elértek a 18 éves Muhammed Cafer Çetinhez. Az orvosok infúziót kötöttek rá, mielőtt megkísérelték kicsit sem veszélytelen kiemelését. A rádőlt épület a mentők munkája közben tovább omlott. Az orvosok körbevették a fiatal férfit, nyakmerevítőt és oxigénmaszkot adtak rá, így hozták ki hordágyon a 199. órában. „Annyira boldogok vagyunk” – mondta a nagybátyja.

Hall engem valaki?

Két másik embert is kimentettek egy épület alól Kahramanmaraş központjában, az epicentrum közelében kedden, mintegy 198 órával a földrengés után. A Habertürk műsorszolgáltató szerint az egyik a 17 éves Muhammed Enes, akit sürgősségi hőtakaróba burkolva vittek hordágyon a mentőautóhoz. Több tucat mentő dolgozott a helyszínen. A török katonák összeölelkeztek és tapsban törtek ki a sikeres mentés után.

Aztán csendet kértek, hogy tovább kereshessenek másokat. Azt kiabálták: „Hall engem valaki?”

Nem tudni, hogy a kimentettek milyen állapotban vannak.

A rendkívül sok kárt elszenvedett Hatay tartományban Şengül Abalioglu elvesztette idős nővérét és négy unokaöccsét. „Nem számít, élve vagy halva, de meg akarjuk kapni a testeket, hogy legalább legyen egy sírjuk, és eltemethessük őket” – mondta az Associated Pressnek.

Ehhez kapcsolódóan: Még a háború borzalmainál is jobban sokkolta a szíriai Aleppót a földrengés

Új átkelők Észak-Szíriába

Az ENSZ hétfőn jelentette be, hogy Szíriában Bassár el-Aszad elnök beleegyezett két új határátkelőhely megnyitásába Törökországból a lázadók által ellenőrzött északnyugati országrészbe, hogy a legszükségesebb segélyszállítmányokat és felszereléseket eljuttassák a földrengés áldozatainak millióihoz. A Báb asz-Szalam és az ar-Rai határátkelőket kezdetben három hónapra nyitják meg. Az ENSZ eddig csak egyetlen átkelőn, Bab al-Haván keresztül vihetett segélyt Idlib térségébe.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetére intenzív nyomás nehezedik az egy héttel ezelőtti földrengés óta annak érdekében, hogy több segélyt és nehézgépet vigyen be Szíria lázadók által uralta északnyugati területére, mivel az ottaniaknak nincsenek eszközeik az emberek kiásására, és a halottak száma egyre nő.

A szíriai állami média szerint kedd reggel landolt az első szaúdi segélyszállító repülőgép, amely 35 tonna élelmiszert vitt a kormánykézen lévő aleppói repülőtérre. Szaúd-Arábia mintegy ötvenmillió dollárt gyűjtött össze egy nyilvános kampányban Törökország és Szíria megsegítésére. Keddet megelőzően a szaúdi gépek Törökországban szálltak le, és szaúdi teherautók szállítottak némi segélyt az elszegényedett, lázadók kezén lévő Északnyugat-Szíriába.

Több más arab ország segélyekkel megrakott repülőgépeket küldött Szíria kormányerők uralta részeire, köztük Jordánia és Egyiptom, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Algéria, Irak, Omán, Tunézia, Szudán és Líbia is szállított segélyt Damaszkuszba.

Tíz török tartományból háromban már nem mentenek

Fuat Oktay török alelnök közölte, hogy hétfő este folytatódtak a mentési munkálatok Hatay tartományban, valamint az epicentrumban lévő Kahramanmaraşban és Adıyamanban. A jelek szerint a többi hét tartományban véget értek.

A földrengés Törökország tíz tartományát érintette, amelyek mintegy 13,5 millió embernek adnak otthont, valamint egy nagy területet Szíria északnyugati részén, ahol ugyancsak milliók élnek.

A földrengés túlélőinek nehéz körülményekkel kell szembenézniük a romos városokban, sokan a szabadban alszanak a fagyban. A térségben a vízvezetékek zöme nem működik, a rendszerben keletkezett károk növelik a szennyeződés kockázatát. A török egészségügyi miniszter szerint a vízrendszer több tucat pontjáról vett minták „mikrobiológiailag alkalmatlanok” a fogyasztásra, ami rávilágít arra, hogy az alapvető szükségletek biztosítása továbbra is mennyire bizonytalan.

Több mint 41.500 épület semmisült vagy rongálódott meg annyira, hogy le kell bontani – mondta a környezetvédelmi és urbanizációs miniszter. Az épületek alatt holttestek vannak, az eltűntek száma továbbra sem világos.

Vadászat az építési vállalkozókra

Törökországban sokan a selejtes építkezést okolják a pusztítás hatalmas mértékéért, a hatóságok továbbra is vadásznak azokra a vállalkozókra, akiknek állítólag közük volt az összeomlott épületekhez. Törökország olyan építési szabályokat vezetett be, amelyek megfelelnek a földrengésekre vonatkozó műszaki szabványoknak, de a szakértők szerint ezeket ritkán tartják be.

A halottak száma Törökországban hétfőn 31.643 volt. A tisztviselők egyre ritkábban frissítik a halálos áldozatok számát, most naponta egyszer vagy kétszer adnak ki új adatokat.

Szíriában a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugati térségben az áldozatok száma elérte a 2166-ot a White Helmets mentőcsoport szerint, míg a damaszkuszi egészségügyi minisztérium 1414 halottról számolt be a kormány ellenőrzése alatt álló területeken. Szíriában a halálos áldozatok száma így összesen 3580.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG