Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A földrengések után tisztességes választásokat akarnak a törökök – már most mozgósítanak májusra


A szomszéd házra ráomlott épület Samandağ városában, Törökország déli részén. 2023. február 22.
A szomszéd házra ráomlott épület Samandağ városában, Törökország déli részén. 2023. február 22.

Ellenfelei az eddigi legnagyobb esélyt érzik Erdoğan elnök két évtizedes törökországi kormányzásának megszüntetésére. Már most mozgósítanak, hogy biztosítsák minden egyes szavazat megszámolását a májusi választásokon, és elejét vegyék az esetleges manipulációknak a várhatóan szoros szavazáson.

Mivel a tét ennyire nagy, az esetleges szabálytalanságokkal összefüggő aggodalmakat fokozta a februári pusztító földrengések nyomán támadt zűrzavar az ország délkeleti részén, ahol mintegy ötvenezer ember vesztette életét és milliók váltak hajléktalanná.

A 26 éves dél-törökországi diák, Yiğit azt mondja, hogy a május 14-i választások napján szülővárosában, Antakyában fogja figyelni a voksolást, hogy megbizonyosodjon arról: senki sem próbál szavazatot leadni a katasztrófában meghalt szülei nevében.

„Ott fogok várni az urnánál, hogy megbizonyosodjak arról, senki nem szavaz helyettük” – mondja Yiğit.

Szüleit hivatalosan nem nyilvánították halottnak, mert nem találták meg holttestüket a romok között. Még mindig ott vannak a választói névjegyzékben – mondja Yiğit, aki nem hajlandó a teljes nevét elárulni.

A választások az eddigi legkeményebb politikai kihívást jelentik Erdoğan számára, akit már a földrengés előtt is bíráltak a gazdasági válság miatt. Noha a felmérések szerint Kemal Kılıçdaroğlu ellenzéki jelölt maga mögé szorította, a verseny továbbra is szoros – és a kampány még csak most kezdődik.

A hat ellenzéki pártból álló szövetség, amely abban reménykedik, hogy leváltja az elnököt, intézkedéseket tervez a szabad és tisztességes választások biztosítására, így szakemberek, például ügyvédek toborzását a szavazás megfigyelésére – mondta İdris Şahin, a DEVA Párt alelnöke.

A DEVA tisztviselői a december 31-i választói névjegyzékeket összevetik a frissítettekkel a földrengés sújtotta övezetben – mondta –, és egyebek mellett azt is ellenőrzik, hogy azokat, akik új helyre költöztek, bejegyezték-e ott, és az elhunytak nevét kihúzták-e a listáról.

A megfigyelőknek képesnek kell lenniük arra, hogy megakadályozzanak minden olyan kísérletet, amikor a földrengésben meghalt, de a nyilvántartásból még nem törölt emberek nevében szavazatot adnának le – tette hozzá Şahin.

„Nem világos, hogy egyes állampolgárok élnek-e vagy meghaltak-e a földrengési övezetben. Tagjainknak óvatosnak kell lenniük ezekkel a feljegyzésekkel kapcsolatban” – mondta, hozzátéve, hogy ez a szám legfeljebb három–ötezer között lehet.

Az ellenzéki pártok a múltban választási szabálytalanságokat emlegettek, bírálták a Legfelsőbb Választási Testület (YSK) intézkedéseit és Erdoğan befolyását az ország hírszerkesztőségeire.

Törökországot 2019-ben 167 országból a 123. helyre sorolta az Electoral Integrity Project, a választásokat világszerte összevető tudományos tanulmány.

Mindazonáltal a legutóbbi, 2018-as elnökválasztáson nem merült fel komolyabb csalási vád, és ezt az ellenzék jelöltje is elismerte. Erdoğan AK Pártja kijelentette, hogy elkötelezett a szabad és tisztességes választás mellett, amely tiszteletben tartja az emberek akaratát.

A török választásokat jellemzően több százezer önkéntes figyeli a 85 milliós országban.

Ehhez kapcsolódóan: „Senki nem figyelmeztetett, hogy veszélyben vagyunk” – Lassan halad a törökországi újjáépítés

A választóurnák biztonsága

Ellenzéki pártok és civil szervezetek szerint további aggályokat vet fel, hogy több mint hárommillió ember vándorolt el a katasztrófa sújtotta övezetből. A földrengés 11 tartományban pusztított, ahol 14 millió ember élt.

„Gondjaink vannak a választási nyilvántartások korrekt frissítésével és az urnák biztonságával egy ilyen katasztrófa után” – mondta Bekir Ağırdır, a KONDA kutatási cég közvélemény-kutató igazgatótanácsának tagja.

„Hány ember költözött el ténylegesen? Hány embert regisztrálnak megfelelő módon a választói névjegyzékekben?”

Az YSK, a választási bizottság közölte, hogy délkeleten nincs akadálya a választások lebonyolításának, és további intézkedéseket jelentett be, például szavazóurnákat állítanak fel az ideiglenes menedékhelyeken, és lehetővé teszik az elköltözőknek, hogy egyszerűen módosítsák bejelentett lakcímüket.

A Vote and Beyond nevű, választási biztonsággal foglalkozó civil szervezet mintegy százezer önkéntest bíz meg azzal, hogy megfigyelőként a kétszázezer szavazóurna mindegyikénél ellenőrizzék az adatokat.

Erdoğan AK Pártja szintén közölte, hogy megfigyelőket kér fel.

Mehmet Rüştü Tiryaki, a kurdbarát Népi Demokrata Párt (HDP) képviselője elmondta, hogy a földrengés által sújtott területen mintegy kilencmillió szavazót tartanak nyilván. Míg három-ötszázezerről úgy gondolják, hogy megváltoztatta a címét, sokan azok közül, akik elhagyták a katasztrófa sújtotta övezetet, nem tették meg – tette hozzá Tiryaki.

Yiğitet szavazatában befolyásolja a földrengés és az, hogy a kormány szerinte lassan reagált a katasztrófára.

A szüleimet „nem védték meg, és nem jött segítség. Ezúttal ezzel a felelősséggel a vállamon is szavazok” – mondta.

Kormányellenes tiltakozás lett a plüssdobálásból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:17 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG