Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy terrorcselekményre készülő fiatal ellen


Az Iszlám Állam zászlajának eltávolítása a szíriai Tabka városban 2017. április 30-án
Az Iszlám Állam zászlajának eltávolítása a szíriai Tabka városban 2017. április 30-án

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen, aki „Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény” elkövetésére készült Magyarországon.

A tájékoztatás szerint a fiatalember tavaly júniusban egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, idén tavaszra pedig már a dzsihadista irányzat követője lett, és hűséget fogadott az Iszlám Államnak. Kitűzte a terrorszervezet zászlaját a szobája falára, és elmondta az ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget.

A férfi merénylet végrehajtását tervezte, és ehhez lehetséges célpontokat és elkövetési módokat keresett. Ezért iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat töltött le az internetről, valamint több személlyel kommunikált különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.

Egy felhasználótól leírásokat és tanácsokat kapott szöges csőbombák házi előállításával kapcsolatban, és meg is kezdte a szükséges anyagok beszerzését.

Idén május végén egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, miközben társa Budapesten követ el robbantásos merényletet – tájékoztattak a hatóságok.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2021. június 1-jén a Terrorelhárítási Központ közreműködésével megszakította a vádlott cselekményét, majd terrortámadás előkészületének bűntette miatt vádiratot nyújtott be. A férfi jelenleg is letartóztatásban van.

XS
SM
MD
LG