Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A francia nagykövetnél talált új otthonra egy Afganisztánból kicsempészett madár


Xavier Chatel és Juji Abu-Dzabiban 2021. október 10-én
Xavier Chatel és Juji Abu-Dzabiban 2021. október 10-én

Bejárta a közösségi oldalakat a hír, hogy a francia nagykövetnél, az Egyesült Arab Emírségekben talált új otthonra az a díszmadár, amelyet egy Afganisztánból kimenekített lány próbált magával vinni Párizsba – sikertelenül.

Juji, a meglehetősen beszédes, sárga csőrű majna története nemrég látott napvilágot a Twitteren. Egy fiatal nő háziállata volt, akit az Egyesült Arab Emírségeken keresztül szállítottak Franciaországba Afganisztánból az iszlamista tálib lázadók hatalomátvételét követően. Minden rendben is ment, amíg a biztonsági ellenőrzést végző tisztségviselőknek szemet nem szúrt a nála lévő kartondoboz, amelyben kedvence utazott.

A nemzetközi erők afganisztáni kivonása során Franciaország is sokakat kimenekített a dél-ázsiai országból. Az egyesült arab emírségekbeli al-Dafra légi bázison augusztusban amerikai, francia és más külföldi erők afgánok ezreinek biztonsági ellenőrzését végezték el.

Xavier Chatel, Franciaország abu-dzabi nagykövete ebben a kaotikus helyzetben kapott riasztást a terrorszervezetek tagjainak kiszűrésén dolgozó tisztségviselőktől, akiknek szemet szúrt a doboz, amelyben Juji utazott.

A madár az egészségügyi előírások miatt végül nem folytathatta útját Párizsba. Amikor közölték ezt fiatal gazdájával, a lány kétségbeesetten zokogni kezdett.

A nő, akinek nem hozták nyilvánosságra a nevét, „elvesztette mindenét, a hazáját, az otthonát, az életét” – mondta a diplomata, aki ezért úgy döntött, befogadja a madarat, ígéretet téve arra, hogy megfelelően gondoskodni fog róla.

Chatel később videót küldött Twitteren a nőnek Jujiról, aki ezek tanúsága szerint már néhány francia szót is megtanult, például azt, hogy „bonjour”.

A nagykövet arról számolt be, hogy amíg nem találja meg a módját annak, hogy visszajuttassa Jujit a gazdájának, a madár emlékeztetőül fog szolgálni Franciaország számára az új életet kezdők bátorságáról, a hátramaradók nehézségeiről.

„Mondott nekem valamit a lány, ami megragadt bennem. Azt, hogy a tény, hogy a madara életben és jól van, hitet és reményt adott neki az újrakezdéshez” – fogalmazott.

Több száz kutyát mentettek ki Kabulból menhelyi dolgozók nélkül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG